|

Biraz geç kalmadık mı?

Günümüzde dur durak bilmeyen teknoloji bizi yanıltmasın. Kullandığımız çok basit eşyalar bile oldukça geç keşfedilmiş. Örneğin; kibrit 1827'de, fermuar 1914'te, dolmakalem ise 1884 yılında bulunmuş.

Yeni Şafak
01:00 - 4/02/2004 Çarşamba
Güncelleme: 15:40 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • ÜRÜN DİRİER


    Bilim adamları her geçen gün yepyeni buluşlara imza atıyor. Teknoloji, öyle hızlı ilerliyor ki her ay yeni bir cep telefonu, yeni bilgisayar programları, yeni müzikçalarlar ve daha bir çok ilginç ürün piyasaya sunuluyor. Eskiden bir buluştan bir diğerine geçmek için en az 50-100 yıl geçmesi gerekirken, artık bu zaman aralığı yenilikleri takip edemeyeceğimiz kadar çok daraldı. Özellikle son 20 yılda hızlanan teknoloji çılgınlığını eski insanlar görse gözlerine inanamazdı herhalde. Çünkü, basit ve hemen her evde bulunan bazı eşyalar bile, insanoğlu tarafından çok geç bulunmuş. İşte günlük kullandığımız bazı küçüklü büyüklü ev eşyalarının buluş öyküleri.
    Fermuarın geçmişi bile 90 yıl

    Fermuar: ABD'li mühendis Whitcomb Judson'ın 1891'de bulduğu ilk fermuar, kayıcı bir parçayı çekerek birbirine kilitlenen sıralı çengel ve ilmiklerden oluşuyormuş. Günümüzün fermuarlarıysa, Gideon Sundback tarafından geliştirilip 1914'de patenti alınarak piyasaya sürülmüş.

    Kibrit: 1827'de John Walker tarafından bulunan ilk kibrit çöpleri, ucuna kimyasal karışım sürülmüş kıymıklar biçimindeydi ve ucun zımparalı bir kağıda sürtülmesiyle tutuşuyordu.

    Kurşun kalem: 1790'larda birbirinden habersiz mucitler tarafından Fransa ve Avusturya'da bulundu.

    Dolmakalem: 1800'li yıllara doğru Avrupa'da keşfedilen dolmakalemde, çivit gibi doğal bitki boyalarına dayalı bir çözeltiden oluşan mürekkep, metal gövde içindeki plastik bir tüpe dolduruluyordu.

    Saat: 15. yüzyıla kadar düşen ağırlıklarla çalışan ve taşınması çok zor olan saatlerin, kollarını hareket ettirebilmek için zembereklerin kullanılması, biraz kolaylık sağladıysa da, bu ilk saatler zamanı tam doğru göstermiyordu. Christiaan Huygens'in 1675'te geliştirdiği balans zembereği, saat mekanizmasındaki hareketlerin daha düzgün işlemesini sağladı. 1904'de ise ilk kol saati icat edildi.

    Kanalizasyonu Batılılar çok geç buldu

    Klozet: 1596'da Sir John Harrington tarafından icad edildi ve bu icad kentlerde büyük kanalizasyon ağlarının kurulmasına yol açtı. Ancak, eskiden her şey yavaş ilerlediği için, Londra'nın kanalizasyon sistemi bile ancak 1860'ta hizmete girebildi. Oysa İslam dünyası Ortaçağ olarak nitelendirilen dönemde çok gelişmiş kanalizasyon sistemleri kullanıyordu.

    Saç kurutma makinesi: 1925'te yapılan elektrikli saç kurutma makinesinin, basit bir ısıtıcısı ve küçük pervanesi vardı.

    Elektrikli süpürge: Elektrikli süpürgelerin icadından önce 20. yüzyıl başlarında mekanik vakumlu süpürgeler kullanılıyordu. Bunların çalışması için iki kişi gerekiyordu. Tahta bir kolla çalıştırılan körük, pislikleri emerek temizliyordu. ABD'li William Hoover, 1908'de ilk elektrikli süpürge üretimine başladı.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce