|

Birbirinizi Allah için sevin

Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail'in BM'nin aldığı kararın ardından başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin oluşumunun önüne engel çıkarmaması gerektiğini söyledi. El Fetih ve Hamas'a da birlik çağrısı yapan Erdoğan, 'Bütün dünya Filistin'in sevinciyle kucaklaşırken, Filistinlilerin aralarında kucaklaşmamalarını asla kabullenemeyiz. Allah için birbirinizi' dedi

Şamil Kucur
00:00 - 2/12/2012 Pazar
Güncelleme: 23:29 - 1/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Birbirinizi Allah için sevin
Birbirinizi Allah için sevin

Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı öğle yemeğinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'gözlemci devlet' statüsüne kavuşan Filistin'in bir devlet olarak yeniden bu coğrafyada var olabilmesi için tarihi nitelikte bir adım atıldığını vurguladı.

Filistin'in gözlemci devlet statüsüne kavuşması için katkı veren herkese şükranlarını ileten Erdoğan, "Filistin ile ilgili bu gelişme, hiç kuşkusuz bölgemiz, dünyamız ve tüm insanlık için çok önemli, çok tarihi nitelikte bir gelişmedir. Filistin, 1948'den bugüne kadar 64 yıl boyunca sadece bu coğrafyada değil, tüm insanlığın kalbinde, tüm insanlığın vicdanında kanayan bir yara oldu. Açıkçası tam bir iyimserlik içinde olduğumuz söylenemez ancak Filistin'in gözlemci devlet olmasıyla umutlarımız çoğaldı. Her ne kadar gözlemci devlet olsa da Filistin'in bugün aynı zamanda işgal altında bir ülke olduğunu da görmek ve kabul etmek durumundayız. İsrail'in, bu aşamadan itibaren başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin oluşumunun önüne engel çıkarmaması gerekir. İsrail de artık görmelidir ki, Filistin sorunu devam ettikçe bölgeye huzur, barış, istikrar ve güvenliğin gelmesi mümkün olmayacak" diye konuştu.

SİZİ HİÇBİR GÜÇ AYIRMAMALI

Filistinliler'e de seslenen Erdoğan, Filistin'de ayrılığın bir an önce son bulmasını istediklerini söyledi. Filistinlilerin dayanışma içinde olmasını, birbirlerini Allah için sevmesini istediklerini ifade eden Erdoğan, Filistinlilere 'Sizi hiçbir güç ayırmamalı' diye seslendi. Başbakan Erdoğan, Filistin'de, Filistinli taraflar arasında husumet, anlaşmazlık hele hele çatışma görmek istemediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

MEBRUK FİLİSTİN/TEBRİKLER FİLİSTİN

'Bütün dünya, bütün İslam coğrafyası Filistin'in sevinciyle kucaklaşırken, Filistinlilerin kendi aralarında kucaklaşmamalarını asla kabullenemeyiz. Filistin'i daha ileri statülere taşımak, Filistin'i, başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet olarak görebilmek için, Filistin'in birliği, beraberliği şarttır ve biz de bunu görmek, bunun heyecanını yaşamak istiyoruz."

Başbakan Erdoğan, 'mebruk Filistin' tebrikler Filistin diyerek alınan karar nedeniyle Filistinlileri tekrar kutladı.

ESED, BABASIYLA YARIŞ İÇİNDE

Konuşmasında Suriye'deki soruna da değinen Erdoğan, Beşşar Esed'in insan öldürmede babasıyla rekabet ettiğini ve geçtiğini belirterek, Suriyelilerin, onurlu bir yaşam mücadelesi verdiğini, bu mücadelede onların yanında yer almanın herkes için ahlaki ve vicdani bir borç olduğunu söyledi. Bu zor günlerinde Suriyelilere Türkiye'nin kapılarını her daim açık tutmakta kararlı olduklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

DAYANIŞMAYLA SURİYE DE ÇÖZÜLÜR

'Son yıllarda, karşı karşıya kaldığımız sorunları, yakın tarihte örneği görülmemiş şekilde birlik ve dayanışma sergileyerek, istişare mekanizmalarını çalıştırarak aşma başarısını gösterdik. Açıkçası, bugün Filistin sorununda ulaşılan aşama, bölge ülkelerinin ittifakının, dayanışmasının, istişarelerinin eseridir. Suriye meselesi de aynı şekilde dayanışma ve istişare ile inşallah geride kalacaktır."

Başbakan Erdoğan, sözlerini Hazreti Muhammed'in herkese ışık tutmasını ve rehber olmasını istediği 'İki birden, üç ikiden, dört de üçten iyidir. İttifak edin' hadisini hatırlatarak tamamladı.

Yeni statüye pastalı kutlama

Erdoğan konuşmasının ardından, Türkiye'de öğrenim gören Filistinli öğrencilerin, Filistin'in BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanması münasebetiyle hazırladığı Filistin bayrağı şeklindeki pastayı kesti. Erdoğan'a pastayı keserken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur, Filistin Bakan Yardımcısı Taysir Farahat da eşlik etti. Erdoğan, kestiği pastadan kendisine eşlik eden devlet adamlarına ikram etti. Filistinli öğrenciler daha sonra Başbakan Erdoğan'a üzerinde Türkiye ve Filistin bayrağı bulunan atkı ile Filistin bayrağı hediye etti.


11 yıl önce