|

Birinci başladı

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na atanan Prof. Ali Birinci, görevine başladı. Birinci, “Görevin şerefinden daha büyük mesuliyeti var” dedi. Eski başkan Halaçoğlu ise görevden alınışıyla ilgili tartışmalara “İddialar doğru değil” cevabı verdi

Aa
00:00 - 5/08/2008 Salı
Güncelleme: 01:35 - 5/08/2008 Salı
Yeni Şafak
Birinci başladı
Birinci başladı

Türk Tarih Kurumu Başkanlığına atanan Prof. Dr. Ali Birinci, görevine başladı. Görevi Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'ndan devralan Birinci, yaptığı açıklamada, Türk Tarih Kurumu Başkanlığının şerefli bir görev olduğunu belirterek, “Şerefinden daha büyük mesuliyeti var” dedi.

Türk Tarih Kurumu'nun Cumhuriyet'in en temel ilmi kurumlarından biri olduğunu söyleyen Birinci, kurumun 77 yıllık tarihinde 11 başkan değiştiğini anlattı. Halaçoğlu'na “Yusuf hocam, eski dostum” diye hitap eden Birinci, Halaçoğlu'nun 15 yıl görev yaptığını anımsattı. Birinci, “Bu bir nöbettir. Makamlar daimidir, fakat mukimler geçicidir. Geçici olması da normal çünkü bunlar zor vazifelerdir. İnsanların bir vazifeyi belli bir müddet yaptıktan sonra ayrılmasında da aslında çok şaşılacak bir şey de yoktur” dedi.


İLİMDE UTANMA OLMAZ

Gerektiği zaman herkesin görüşüne açık olduğunu söyleyen Birinci, “(İlimde ar yani utanma olmaz, utanan ilimden nasibini alamaz) diye bir söz vardır. Biz de bu işi yaparken meslektaşlarımızın hemen hepsinden tavsiye alacağımız gibi bu işi 15 senedir yapan Yusuf Halaçoğlu hocamızdan da gerektiği zaman yardım isteyeceğiz” diye konuştu. Tarih kurumunun görevinin belli olduğunu, kişilere göre değişmeyeceğini vurgulayan Ali Birinci, “Türk tarihçiliğine, tarihçilerine hizmet etmek, bu topraklardaki varoluşun hikayesini ortaya koymak, araş- tırmalar yapmak, araştırma yapanların araştırmalarını basmak, tarih malzemesini arşivlemek” gibi görevleri bulunduğunu anlattı. Birinci, “Elimizden geldiği kadar bu başkanlık vazifesini tarihe gönül vermiş bir insan olarak yapacağız. Bu hususta kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bizim esasen tarihten başka hiç bir heyecanımız da yoktur” dedi.

Halaçoğlu da yaptığı konuşmada, devir teslim töreninin bir uğurlama olmadığını söyledi. Bu tür devlet görevinde bulunmanın şeref verici olduğunu belirterek, elinden geldiğince en iyi çalışmayı göstermeye gayret gösterdiğini kaydetti.

Kimse benden bir tavır takınmamı istemedi

Görevden alındığını tatildeyken basından öğrendiğini belirten Halaçoğlu, “Bu olmasa daha güzel olurdu. O da önemli değil. Tatilde olması veya burada olması sözlerimi değiştirmezdi” dedi. Halaçoğlu, Valide Sultan'ın bir isteğini yerine getirmeyen Şeyhülislam'a, “Sultan'ın istediğini yerine getirmediniz, yarın görevden alınırsınız” dendiğini, Şeyhülislam'ın da “Her

zaman devlet adamının ayakkabıları elinde olmalıdır, ama doğruluktan şaşmamanız gerekir” dediğini aktardı. Halaçoğlu, “Bilim adamı gerçekleri ortaya koymak zorundadır. Hiç kimse bugüne kadar bizden şöyle veya böyle bir tavır takınmamızı istemedi. Başkanın değişmiş olması Türk tarihindeki gelişmeleri ve araştırmaları değiştirecektir zannetmeyin” cevabını verdi.


16 yıl önce