|

Birleşme ve satın almada 2012''ye rekorlu veda

Geride bıraktığımız yıl birleşme ve satın almada 259 işlem gerçekleşirken, toplam işlem hacmi ise bir önceki yıla göre yüzde 87 artarak 28 milyar dolara yükseldi. İşlem adedi yeni bir rekor kırarken, işlem hacmi ise kriz sonrası dönemin en yüksek seviyesine ulaştı

00:00 - 4/01/2013 Cuma
Güncelleme: 22:42 - 3/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Birleşme ve satın almada 2012''ye rekorlu veda
Birleşme ve satın almada 2012''ye rekorlu veda

Geride bıraktığımız yıl ekonomide yaşanan hareketlilik birleşme ve satın alma işlemlerine de yansıdı. Deloitte Türkiye''nin hazırladığı, ''2012 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu''na göre, 2012''de 259 adet işlem gerçekleşirken, toplam işlem hacmi yaklaşık 28 milyar dolar oldu. Böylece işlem adedi yeni bir rekor daha kırarken, işlem hacmi kriz sonrası dönemde zirve yaptı. Rapora göre, 12.1 milyar dolarlık özelleştirme işlemlerinin toplam işlemler içindeki payı yüzde 43 olarak gerçekleşirken, en büyük işlem 5.72 milyar dolarlık köprü ve otoyol özelleştirmeleri ihalesi oldu. İlk 10 işlem, toplam işlem hacminin yüzde 75''ini oluştururken, işlem sayısının yüzde 83''üne karşılık gelen 50 milyon doların altındaki 214 işlem ise toplam hacimden yüzde 9 pay aldı.

YÜZDE 75''İ İLK 10''DAN

Raporun açıklanması ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Mehmet Sami de 800 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla tahmini üzerinden birleşme ve satın alma işlemlerinin milli gelire oranının 2012''de yüzde 3.5 olarak öngörüldüğünü belirterek önümü zdeki yıla ilişkin tahminlerini ise yüzde 3 olarak açıkladı. Özelleştirme ve altyapıda mega projelerin gündemde olduğunu hatırlatan Sami, şöyle devam etti: ''Finansal ortaklıklar Türkiye''ye uzun vadeli bakıyor, çıkışları henüz tamamlayamadılar. Çıkış aşamasında olan yatırımlar var. Bugüne kadar 250 yatırımın 50''ye yakını çıktı'' dedi. Deloitte raporuna göre Türk ve yabancı yatırımcılar, işlem hacmi ve işlem adedini yarı yarıya paylaştı. On yıl önce yabancı işlemleri adet olarak 15-20 seviyelerindeyken, bu sayı 2012''de 119 oldu. 2012 yılında yabancı yatırımcılar 13 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirdi.

Toplam hacmin yüzde 20''si köprü ve otoyollardan

Geçtiğimiz yıl 5,7 milyar dolarlık işlem hacmi yaratan köprü ve otoyolların özelleştirilmesi ile elektrik dağıtım şirketlerinin toplam 3,7 milyar dolarlık özelleştirme ihaleleri öne çıkan işlemleri oldu. Yılın son günlerinde yapılan Seyitömer Termik Santrali ihalesi ise enerji sektörünü bir adım daha öne çıkardı. Özelleştirmeler toplam işlem hacminin yüzde 43''ünü oluştururken yılın en büyük işlemi olan Köprü ve Otoyol özelleştirmesi tek başına işlem hacminin yüzde 20''sini oluşturdu.

İşlemler tabana yayıldı

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, 2010 ve 2011''deki çarpıcı büyüme oranlarının etkisiyle, yatırımcıların Türk şirketlerine olan ilgisinin üst seviyeye çıktığına dikkat çekerek, ''Geçen yılki birleşme ve satın almalarda hareket yine küçük ve orta ölçekli işlemler pazarındaydı; Türkiye''de birleşme ve satın almalar tabana yayıldı. Son on yıldaki ortalama 15 milyar dolarlık yıllık işlem hacmi ile Türkiye''de birleşme ve satın almalar orta vadede devam edecek güçlü bir trend yakalamıştır'' dedi.


11 yıl önce