|

Biz battık bari bizdensonrakiler kurtulsun

Ortaöğretim öğrencileri arasında yapılan bir araştırma, ÖSS'den nefret edildiğini ortaya koydu. YÖK'ün değişmesini isteyen öğrenciler "Biz battık bari sonrakileri kurtarın" diyor.

Yeni Şafak
00:00 - 6/06/2004 Pazar
Güncelleme: 13:35 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Biz battık bari bizden

sonrakiler kurtulsun
---------------------- manset ---------------------

  • RECEP YETER / İSTANBUL


    Eğitim sistemi hakkında her kafadan bir ses çıkarken, bu sistemin çarpıklığını bizzat yaşayan öğrencilere ise genellikle söz hakkı tanınmıyor. Bu gerçeği farkeden Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Eşme'nin ortaöğretim öğrencileri ve mezunları arasında yaptırdığı anket, eğitimin acı gerçeklerini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

    ÖSS'den nefret ettiklerini vurgulayan ve YÖK'ün bir an önce kaldırılmasını isteyen öğrenciler, kendilerini "maratona çıkmış at gibi" hissettiklerini anlatıyor. Sınavcı eğitim yüzünden sanat ve kültürdan uzak kaldıklarını belirten öğrencilerden biri, "karpuzun ağaçta yetişmediğini lise sonda öğrendim" diyor. Öğrencilerin "Korkunç bir nesil sizi bekliyor" siteminin damga vurduğu ankete katılanlar, "Biz battık bari sonrakiler kurtulsun" diyerek çözüm istiyor.

    Yeni nesil karamsar

    Şubat 2004'te 20 ilden 2 bin 500 öğrenci ile yapılan anket hakkında bilgi veren Prof. Dr. Eşme, öğrencilerin yetiştikleri eğitim için ne dediğini, sınava nasıl hazırlandıklarını, üniversitelerden beklentilerinin ne olduğunu, yüksek öğretim sonrası ne düşündüklerinini ve sınav kaygılarını öğrenmek amacıyla bu anketin gerçekleştirildiğini kaydediyor.

    ÖSS'ye giren iki milyona yakın gencin yalnız yüzde 10'unun lisans programlarına girebildiğini anlatan Eşme, kalanı ya hiç bir yere giremiyor, ya da kendi beklentilerine uygun olmayan programlara yerleşiyor. Bu gerçek, gençlerin gelecek için karamsar olmalarına yol açıyor. Anket bunu bir kez daha gösterdi" diyor.

    Bu gençlik ile AB zor

    Anketi sorunları tespit edip çözüm bulmak amacıyla hazırladıklarını ifade eden Eşme, şunları söylüyor: "Öğrenci profilimiz 20-30 yıl önceki öğrenci profilinden çok farklı. Eğitim sistemimiz sorunludur ve sorun ertelenemeyecek kadar öncelik taşımaktadır. Bu eğitim sistemi ile her alanda AB ülkelerinin gençliği ile yarışabilecek bir gençlik yetiştirilemediği açıkça görülmektedir."


    SIRA ARKADAŞIM BANA DÜŞMAN GİBİ BAKIYOR

    Okul gereksiz. Bu ülkede bilgisi olan bir şey olamıyor. Popstar olan daha prestijli.

    Bazen ben kendimi maratona çıkarılmış bir at gibi hissediyorum. Hayatla ilgili hiçbir şey bilmiyorum. Çünkü bize hayat dışında tüm gereksiz bilgiler verildi.

    18 yaşındayım. Herkesin tabiriyle en güzel yaş, ama benim hayatımın şu ana kadar ki en berbat dönemi.

    Beynimin bir robota dönüştüğünü düşünüyorum. Bilgiler kısa süre için kaydediliyor ve daha sonra süresi dolunca siliniyor.

    Bütün hayatım 3 saatin içine sıkışıyorsa eğitim sistemi hakkında iyi bir şey söylemem düşünülemez. Bir senedir 3 film dışında sinemaya tiyatroya gidecek vakit bulamadıysam sonunda asosyal bir zavallı olacağımı biliyorum.

    YÖK'te beyni olan ve dürüst insanların bulunmasını istiyorum.

    Lütfen bu işi hemen düzeltsinler. Biz bittik bari bizden sonrakiler bitmesin.

    Meslek lisesine gidenlerin herkes gibi istedikleri bölüme girme olanağının sağlanmasını isterim.

    Sıra arkadaşım bile rekabet nedeniyle bana düşman gözüyle bakıyor. Korkunç bir nesil sizi bekliyor.

    Eğitim sistemimiz beni destekleyeceğine hep köstek oldu. İlkokul 4.sınıfta LGS sınavlarına hazırlanmak için 4 yaşında başladığım baleyi bıraktım. Lise 1 de bu sefer de ÖSS için dans kurslarını bıraktım.

    Türkiye'de parası olan baraj puanı kadar düşük bir dereceyle istediği üniversiteye gidiyor.

    7 yıldır İngilizce okuyorum, tek kelime konuşamıyorum.

    İnsanların başarıları bir sınavla kesinlikle ölçülemez. Ayrıca meslek ve imam hatipte okuyan arkadaşlarımızın maruz kaldığı haksızlığa tahammülümüz yok. ÖSS sistemine göre yapılan sınav çok saçma.

    Öğrencilerin tanıdığı ünlü İlhan Mansız!

    Anketin sonuçlarını özetleyen Prof. Dr. Eşme şunları söylüyor: "Öğrenciler boş zamanlarını TV seyrederek geçiriyor. Ders dışında yüzde 80 oranında gazete, yüzde 3 oranında kitap okumayı tercih ediyorlar. Öğrencilerin yüzde 43'ü hiçbir batı klasiğini, yüzde 20'si ise tanınmış Türk yazarlarının hiç birini okumadığını ifade ediyor. Kültürel ve popüler bilimsel dergileri hiç okumayanların oranı yüzde 58. Öğrencilere bazı ünlü kişilerin tanınma durumu sorulduğunda, ilk sırayı yüzde 98 oranla sporcu İlhan Mansız alıyor. Öğrencilerin yüzde 87'si, eğitimin kendilerini hayata hazırlamadığını, yüzde 91'i sorgulayıcı değil, söylenenleri kabullenici eğitim gördüklerini, yüzde 82'si, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı yetiştirilmediklerini, yüzde 74'ü bu sistemle yabancı dil öğrenemediğini, yüzde 9'u da eğitim sisteminden memnun olmadığını dile getiriyor. Öğrencilerin yüzde 84'ü ise sık sık sınav kaygısı yaşadığını söylerken, yüzde 76'sı da sınav nedeniyle hayattan zevk almadığını söylüyor.

    ÖSS'den nefret ediyorlar
    Öğrencilerin ankette yer alan "Anket soruları dışında, yetiştiğiniz eğitim sistemine yönelik kendi tespitleriniz varsa lütfen yazınız" şeklinde kısma yazdıkları ise adeta dudak uçuklatıyor. ÖSS'den nefret ettiklerini belirten, arkadaşlarına düşman gözüyle baktıklarını anlatan öğrencilerden bazıları kendimi "maratona çıkmış at gibi hissediyorum" derken, kimisi ise "karpuzun ağaçta yetişmediğini lise sonda öğrendim" diyerek eğitim sistemindeki çarpıklığı gözler önüne seriyor.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce