|

Blair, Ankara'da

Bugün saat 17.30 sularında beraberindeki heyetle birlikte Ankara'dya gelen Blair, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde birkaç saat çalıştıktan sonra akşam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelecek.

Anka
00:00 - 15/12/2006 Cuma
Güncelleme: 16:49 - 15/12/2006 Cuma
Yeni Şafak
Blair, Ankara'da
Blair, Ankara'da

İngiltere Başbakanı Tony Blair, bugün Ankara'ya geldi. Blair, yarın Ankara'dan ayrılacak. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin gerilimli bir döneme girdiği günlerde, Türkiye'nin AB üyeliğini en çok destekleyen liderlerden biri olan İngiltere Başbakanı Tony Blair Ankara'ya geldi.


Bugün saat 17.30 sularında beraberindeki heyetle birlikte Ankara'ya gelen Blair, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde birkaç saat çalıştıktan sonra akşam, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelecek.

İki başbakan, Ankara-Londra ilişkilerinin yanı sıra iki Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci ve Kıbrıs sorunu gibi konuları ele alması bekleniyor.

Blair, yarın sabah erken saatlerde Ankara'dan ayrılacak.


Öte yandan İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Türkiye ziyareti yankı buldu. Le Figaro gazetesi, Blair'in Türkiye'yi cezalandıran AB Zirvesi'nin hemen ardından Ankara'yı ziyaret ederek jest yaptığını belirtirken “Jesti ile Blair, 10 yıllık başbakanlık döneminde tanıdığı en genişleme karşıtı Avrupa Konseyi'ne nanik yapıyor” yorumunu yaptı.


Le Figaro gazetesi, internet sayfasında Türkiye'nin AB Zirvesi'nin hemen ardından Türkiye'yi ziyaret etme kararını değerlendirirken ziyaretin, Türkiye'ye sertlik mesajını veren AB içerisindeki bölünmelere vurgu yaptığını kaydetti. Gazete, Blair'in, Birliğin Türkiye'ye verdiği sertlik mesajını yumuşatacağını belirtti.


TÜRK BAŞBAKANI 2005'TEN BERİ ZİRVELERE DAVET EDİLMİYOR

Blair'in “Türkiye'ye sırt çevirmek, büyük bir stratejik hata olur” uyarısını anımsatan gazete, “Türk başbakanı, 2005 yılından beri Avrupa zirvelerine davet edilmediği için Ankara'da ziyaretine Ankara'da daha çok değer veriliyor” diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:


“Jesti ile Tony Blair, sadece, 10 yıllık başbakanlık döneminde tanıdığı en genişleme karşıtı Avrupa Konseyi'ne nanik yapmıyor aynı zamanda unutanlara Birlik bünyesinde, genel olarak genişlemede, özel olarak Türkiye'nin adaylığı konusunda ciddi bölünmelerin sürdüğünü hatırlatıyor.”


MEMNUN DEĞİL AMA AB KARARINI VETO ETMEDİ

Le Figaro, İngiltere'nin Türkiye'ye empoze edilen yatırımlardan memnun olmamakla birlikte Paris ve Berlin'in desteklediği önlemlere karşı veto kullanmaktan kaçındığını belirterek Türkiye'ye getirilen cezadan en çok memnun olan AB başkentlerinin Paris ve Berlin olduğunu da öne sürdü.

2005 yılındaki Avrupa Anayasası referandumuna kadar “Türkiye'nin en iyi müttefiki” olan Fransa'nın artık Türkiye'nin üyeliğine en karşı çıkan ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken gazete, halen Türkiye'den yana tavır alan İngiltere, İtalya ve İspanya ile AB Dönem Başkanı Finlandiya dahil, İskandinav ülkelerinin, Tony Blair'in Ankara ziyaretine “sessizce” destek verdiklerini yazdı.


17 yıl önce