|

Boğaz'a Sokullu planı

Tarihte ilk olarak Sokullu Mehmet Paşa tarafından ortaya atılan Karadeniz-Sakarya-İzmit iç su yolu projesi yeniden gündemde. 7 kez girişimde bulunulan proje, Osmanlı'nın zayıflaması sonucu gerçekleştirilememiş.

Yeni Şafak
01:00 - 6/02/2004 Cuma
Güncelleme: 15:43 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Karadeniz ile İzmit Körfezi'ni Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'ne ilave olarak yaklaşık 40 kilometrelik bir kanal açılmasıyla birleştirecek su yolunun, küçük tonajlı gemiler için İstanbul Boğazı'na alternatif oluşturacağı ve Türkiye'ye büyük ekonomik yarar sağlayacağı bildirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu, yaptığı açıklamada, tarihte ilk olarak Sokullu Mehmet Paşa tarafından açılması fikri ortaya atılan Karadeniz-Sakarya-İzmit iç su yolu için cumhuriyetten önce 7 kez girişimde bulunulduğunu, hatta zaman zaman birkaç kilometre kazı da yapıldığını, ancak Osmanlı İmparatorluğu'nun zayıflaması sonucu bunun gerçekleştirilemediğini söyledi.

İTÜ'nün raporları hazır

Cumhuriyet döneminde de özellikle yabancı uzmanların dönemin hükümetlerine hazırladıkları raporlarda, bu su yolunun taşımacılık için hayata geçirilebileceğinin belirtildiğini anlatan Prof. Dr. Ağıralioğlu, İTÜ'nün 1976 yılında "Türkiye'nin hangi iç su yollarından yararlanabileceği" konusunda hazırladığı raporda da konunun ele alındığını, kendisinin de o dönemde asistan olarak bu çalışmaya katıldığını kaydetti. Prof. Dr. Ağıralioğlu, 1999 yılında Sakarya Valiliği'nin isteği üzerine bir grup bilimadamı ile fizibilite raporu hazırladıklarını ve yürütücülüğünü üstlendiği çalışmayla su yolunu projelendirdiklerini bildirdi. Raporda su yolunun fayda ve maliyet analizinin de yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Ağıralioğlu, projenin 1999'un Ağustos ayındaki deprem felaketi nedeniyle gündemden düştüğünü vurguladı.

Toplam 140 km olacak

Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu, iç su yolu taşımacılığında 80 kilometreden kısa mesafelerin ekonomik açıdan verimli olmadığını, bu projede ise yaklaşık 140 kilometrelik bir su yolunun söz konusu bulunduğunu anlatarak, su yolunun fazla yüksek olmayan bir maliyetle çok yönlü ve uzun süreli bir yarar sağlayacağını dile getirdi. İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ağıralioğlu, şunları kaydetti: "Belirli tonajın altındaki nehir ve deniz gemileri buraya yönlendirilerek, İstanbul Boğazı'nın yılda 50 bin gemi dolayındaki trafiği rahatlatılabilir.'

Alternatif ulaşım noktası olabilir
Karadeniz'e kıyısı bulunan Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna'da denize dökülen nehirlerde büyük boyutlarda taşımacılık yapıldığını, denizde de kullanılan nehir gemileri ile bu ülkelerden Türkiye'ye taşıma gerçekleştirildiğini anımsatan Prof. Dr. Ağıralioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karadeniz-Sakarya-İzmit su yolu, bu taşımacılığın Türkiye'de devamını sağlar. Bu su yolu, Karadeniz'e dökülen Tuna, Dinyeper, Dinyester, Volga ve Don nehirlerinden gelen gemiler için, İstanbul Boğazı'nın yanında kestirme ikinci bir alternatif oluşturur. Sakarya Nehri'nin Karadeniz kıyısındaki Karasu'dan Adapazarı'na kadar 70-80 kilometrelik bölümünde taşımacılık için oldukça müsait bir altyapı var. Nehrin derinliği ve genişliği uygun. Burada çok küçük bir maliyetle ve 5-6 metre yüksekliğinde 2 aktarma havuzu inşa edilerek, gemiler Adapazarı'na kadar kolayca getirilebilir. Buradan da, Sapanca Gölü'nde kirlilik yaratmaması amacıyla gölden ayrılacak bir su yolu ve Arifiye'den İzmit'e kadar yaklaşık 40 kilometre uzunluğunda, 3.5 metre derinliğinde bir kanal inşa edilerek denize ulaşılabilir. Adapazarı'ndan İzmit Körfezi'ne geçiş, arazideki kod (yükseklik) farkları nedeniyle yaklaşık 16 metrelik 2 havuzla gerçekleştirilir. Projeye göre, genişliği 30 metre olan su yolundan, nehir ve denizde hareket eden, taşıma kapasitesi 1500 ton, uzunluğu 95 metre, genişliği 9.5 metre ve su kesimi 3 metrelik gemiler geçebilir."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce