|

Bol şaibeli uçuşlar

Erol Evcil'in ifadeleriyle gündeme gelen THY'nin, uçak satın alma ve kiralama işi için Cayman Adaları'nda iki paravan şirket kurarak, trilyonlara varan usulsuz ödemeler yaptığı iddia edildi

Yeni Şafak
00:00 - 31/03/2000 Cuma
Güncelleme: 16:59 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv


S P O T


ANKARA- Türk Hava Yolları'nın (THY), 1990-1999 yılları arasında gerçekleştirdiği uçak alım ve kiralama işlerinin şaibeli olduğu öne sürüldü. THY'nin, sözkonusu dönemde uçak satın alma ve kiralama işi için vergi cenneti olarak bilinen Cayman Adaları'nda Efes ve Truva adında iki paravan şirket kurarak, trilyonlara varan usulsüz ödemeler yaptığı iddia edildi.

Tüm gözler THY'de

Malki cinayetinin azmettiricisi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Zeytin Kralı Erol Evcil'in, polisteki ifadesinde, DYP-SHP hükümetinin Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu, Devlet Bakanı Cavit Çağlar ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yardelen'in Euro-Special firmasından THY'ye alınacak uçaklar karşılığında 55 milyon dolarlık komisyon aldıklarına ilişkin iddiası üzerine tüm gözler, THY'ye çevrildi. Edinilen bilgiye göre, THY'nin son 10 yıllık dönemde finansal kiralama yöntemiyle 62 adet uçağı filosuna kattığı kaydedildi. THY'nin 1990 ve 1999 yılları arasında finansal kiralama yöntemiyle sahip olduğu 62 adet uçağa, uçak başına yıllık ödeme yapıldığı ve kullanım süresine göre uçak bedellerinin değiştiği vurgulandı. Sözkonusu 62 uçağa yapılan yıllık ortalama ödemenin ise 2 milyon dolar ile 13.2 milyon dolar arasında değiştiği belirtildi.

THY'nin, 1990-1999 yılları arasında gerek kiraladığı gerekse satın aldığı uçakların parasını, başta Amerikan Eximbank olmak üzere uluslarası finans kurumlarından Hazine garantörlüğünde bulduğu kredilerle ödediği bildirildi. THY'nin, kredileri ödemediği durumlarda ise uçaklardan doğan kredi borçlarını Hazine'nin ödediği kaydedildi.

THY Cayman'dan uçuyor

THY'nin, uçak alım ve kiralama işleri için, Cayman Adaları'nda 1998 yılında Efes, 1999 yılında Truva adında iki şirket kurduğu ifade edilerek, kurumun Efes şirketi üzerinden 6 adet, Truva şirketi üzerinden de 9 adet B737-800 tipi uçağı finansal kiralama yöntemiyle filosuna kattığı vurgulandı. THY'nin, Cayman Adaları'nda kurulan şirket üzerinden kiraladığı 15 uçağa, yıllık ortalama 4 milyon dolar ödediği belirtildi.

Öte yandan, THY'nin 1990 ve 1999 yılları arasında yaptığı uçak alımlarının incelenmesi ve THY'nin içinde bulunduğu sorunların tespit edilmesi için FP Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan ve arkadaşları tarafından, araştırma önergesi verilmiş, ancak önerge hükümet ortakları tarafından reddedilmişti. --------------- imza ve tarih ---------------- --------------- imza ve tarih ---------------- Geri OKU

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce