|

Bölücülük sorunu var

Başbakan Erdoğan, 'Türkiye'de Kürt kökenlilerin sorununun, Türk kökenlilerinki kadar' olduğunu belirterek, "PKK Kongra-Gel'in Kürt kökenli vatandaşlarımızın üzerinden nemalanma sorunu var" dedi

Yeni Şafak
01:00 - 7/12/2005 Çarşamba
Güncelleme: 12:37 - 13/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

----------------------- Haberler başlangıç---------------------------

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşların sorununun, Türk vatandaşın sorunu kadar olduğunu ifade ederek, "PKK Kongra-Gel örgütünün maalesef Kürt kökenli vatandaşlarımızın üzerinden nemalanma sorunu vardır. dır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Canterbury Üniversitesi'nde verdiği konferansta Rum olduğunu ifade eden Kypros Kotzikas isimli katılımcının, Kıbrıs ile ilgili sorusuna, Türk tarafının kapıları açtığını hatırlatarak Güney'in de aynı şeyi yapmasını temenni etti. Erdoğan, "Ama bu kapılar bilindik kapılar değil, ben gönül kapısından da bahsediyorum" dedi.

KIBRIS 900 BİN KİŞİYE YETER

Rumların Annan Planı'na 'hayır' dediğini hatırlatan Erdoğan, "Ne yazık ki Güney Kıbrıs kendisi için istediklerini Kuzey'deki 250 bin kişi için istememiştir. Bu ada 900 bin kişiye rahatlıkla yeter" diye konuştu. Türk askerinin adada sadece özgürlüğün korunması için bulunduğunu belirten Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sıkıntıların iyi niyetle büyük ölçüde aşıldığını söyledi. Erdoğan, "Sizler zannediyor musunuz bunları yaparken Türkiye'de bizler böyle çok çok rahatız. Bize çok çirkin saldırılar oldu ama biz bunun bedeli ne olursa olsun ödeyeceğiz dedik. Yeter ki Kıbrıs'ta bir barış olsun" dedi.

KÜRT VE TÜRK'ÜN SORUNU AYNI

Başbakan Erdoğan, başka bir soru üzerine, Türkiye'de 30'a yakın etnik unsurun yaşadığını belirterek, şu cevabı verdi: "Türkiye'de Kürt kökenli vatandaşın sorunu Türk vatandaşın sorunu ne kadarsa o kadardır. Parlamentoya girmekse parlamentodalar. Türkiye'de en üst düzey yönetimlere gelmekse Türkiye'de en üst düzey yönetimlere gelmiştir. İşadamı olmaksa Türkiye'nin en önde gelen işadamları içerisinde onlar vardır. Ama maalesef saptırmalar söz konusu olmuştur. Peki ciddi ne vardır sorun olarak onu söyleyeyim: PKK Kongra-Gel örgütünün maalesef Kürt kökenli vatandaşlarımızın üzerinden nemalanma sorunu vardır. dır. Biz bu bölücülük sorununa hiç bir zaman olumlu yaklaşamayız."

Türkiye sınıflandırma dışı

Başbakan Erdoğan Türkiye hakkında bilgiler vererek, "Türkiye, nüfusunun büyük bir çoğunluğu Müslüman olan, demokratik süreci hazmederek yürütebilen müstesna ülkelerden bir tanesidir" dedi. Bu açıdan Türkiye'nin, herhangi bir sınıflandırmaya dahil edilemeyecek örnek bir ülke olduğunu kaydeden Erdoğan, "Türkiye diğer ülkelere örnek olma gayreti içinde değildir. Ama Türkiye bir ilham kaynağı olabilir" diye konuştu. AB üyelik sürecine de değinen Erdoğan, enflasyonun yüzde 7.5'e indiğini, büyüme hızının da yüzde 8'e vardığını belirterek, "Böyle bir Türkiye AB'ye yük olmaya gitmiyor, yük almaya geliyor aslında" dedi. Üç noktaya dikkat çeken Başbakan, Türkiye'nin AB desteğiyle kalkınmadığını belirterek, Türkiye'nin sayesinde yeni komşulara sahip olacak AB'ye ayrı bir güç katılacağını söyledi. Erdoğan, son olarak da AB'nin, ancak Türkiye ile küresel güç olabileceğini kaydetti.

Çiftlik gezdiler

Başbakan Erdoğan Christchurch'teki temasları çerçevesinde ayrıca Lincoln Üniversitesi'ni de ziyaret etti. Dünya tarım ve hayvancılığında söz sahibi olan Yeni Zelanda'nın önemli üniversitelerinden olan Lincoln'deki koyun üretme çiftliğini de gezen Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan, Caputone Yün İşleme Tesisleri'ni de gezdi. Erdoğan, bu ziyaretlerinde kendisine eşlik eden Yeni Zelanda Tarım Bakanı Jim Anderton'un, onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. ----------------------- Haberler son--------------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
18 yıl önce