|

Borisov: Aramızda aracılara gerek yok

Erdoğan-Borisov ortak basın toplantısında konuşan Bulgaristan Başbakanı Borisov, "Bizler, bütün mağdur ailelerinin sorunlarının çözümünün yanındayız. Bulgaristan ile Türkiye arasında aracılara gerek yok. İddia ediyoruz ki imzalanan anlaşmalar çok önemli' dedi.

Aa
00:00 - 29/01/2010 Cuma
Güncelleme: 21:58 - 29/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
Borisov: Aramızda aracılara gerek yok
Borisov: Aramızda aracılara gerek yok

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Türkiye'den göç eden Bulgar vatandaşları için Bulgar hükümetinin Türkiye'den tazminat talep edeceğiyle ilgili olarak, "Bizler, bütün mağdur ailelerinin sorunlarının çözümünün yanındayız. Her iki yönde de bunu aynı şekilde değerlendiriyoruz. Komisyonlar çalışıyor ve bunların sonuçlarını bekliyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık merkez binadaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısına katılan Borisov, kendilerinin mağdur ailelerin sorunlarının çözümünün yanında olduklarını belirterek, Bulgaristan'da milliyetçi akımlar ve bunların etkisiyle Bulgar politikacıların gerginlik yarattığını ve bu gerginliğin topluma yansıdığını söyledi.

Her iki ülke arasındaki stratejik projelere bakılacağına ve iki ülkenin çıkarlarıyla ilgilenileceğine, gerilim konusunun gündeme getirildiğini ifade eden Borisov, "Bu nedenle herhangi bir parti veya partilerin, Bulgaristan ile Türkiye arasında aracı olmasına gerek yok. Bulgaristan'da iktidarı kazanan parti, ülkeyi temsil eden parti bu görüşmeleri yapar. Benzer davranışlarla provoke edilmiş taraflar böylesine bir ortam yarattı" diye konuştu.

Borisov, Bulgaristan'da Türkçe haberlerin kısıtlanmasının referanduma götürülmesi konusunda ise "Biz, özellikle ileriye yönelik işbirliği, dostane ilişkiler açısından bu fikri reddettik" ifadelerini kullandı.

Borisov, şöyle konuştu:

"Ben, Sayın Erdoğan'a çok teşekkür ederim. Müşterek kariyerimiz var. Futbolculuk, belediye başkanlığı yaptık. Aramızda güven var. Gerçek sebepleri kendisine aktardım. Stratejik anlaşmalar gündeme geldi. Sadece Bulgaristan-Türiye ilişkileri değil. Bazı çevrelerin yarattığı etnik gerginliği önlememiz lazım. Türkiye ile Bulgaristan istihdam yaratmalı, insanların evlerini su basmayacak bir ortam yaratmalı. Dostluk, komşuluk budur."

Borisov, göç edenlerle ilgili olarak da "Türk hükümeti müsaade ederse ikinci bir araştırma yapmak istiyoruz. Çünkü gerçekten mağdur insanların aileleri bize gelip bunu talep ediyorlar. Ölenlerin yakınları bizlerle sürekli görüşmek istiyor" dedi.

Bulgar Başbakan, Türkiye ile Bulgaristan'ın NATO üyesi ve AB üyesi olarak demokrasi, çoğulculuk, özgürlük ilkelerini paylaştıklarını, Bulgaristan'ın Türkiye'deki reformları ve Avrupa'ya entegrasyonunu desteklediklerini bildirdi.


-NABUCCO PROJESİ-

Konuşmasında iki ülke arasındaki enerji projelerine de değinen Borisov, Nabucco gibi projelerin AB projesi olduğunu söyledi.

Borisov şöyle konuştu:

"Her şeyden önce bütün AB ülkelerine gaz tedarikinin çeşitlendirilmesine zemin hazırlamaktadır. Ben, AB'deki dostlarımla konuştum. Nabucco projesini böylesine destekleyen sayın Erdoğan gibi başka bir kişi görmedim. Brüksel zirvesi sırasında bu sorunlardan bahsedeceğim ve bunların aşılması için gerekli desteği vereceğim. Nabucco projesindeki gecikmenin telafi edilmesini isteyeceğim."

Nabucco'ya büyük ümit bağladıklarının altını çizen Borisov, projenin gecikmiş olmasına rağmen, bir an evvel gerçekleşeceğini umduklarını belirtti.

"Gaz akmalı ki bundan transit harcı alınabilsin" diyen konuk Başbakan, günün birinde kendilerinin Rusya'ya, Türkmenistan'a, İran'a gaz satmaya başlamaları durumunda çok zengin olacaklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın kendisine Tunca nehrinin taşmasıyla meydana gelen baskınlardaki can ve mal kayıplarıyla ilgili bilgi verdiğini aktaran Borisov, Yukarı Arda projesi kapsamında müştereken Tunca barajı konusunun ele alınabileceğini, şu ana kadar sadece teknik bir belge bulunduğunu ve bunda "yapılacaktır" dendiğini kaydederek, ne zaman, nasıl yapılacağı ve yatırımcılarının kimler olacağı konusunun ise belli olmadığını belirtti.

Bu konuda dört ayrı çalışma grubu olduğunu ve bunların aktif şekilde çalıştığını anlatan Borisov, "İnanıyorum ki uzmanlar kısa zamanda gerçekçi projeleri masaya koyup imzalamamızı isteyeceklerdir" dedi.

Borisov, Bulgaristan'daki Filibe camisini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği Bulgar kilisesinin UNESCO tarafından Dünya kültür mirası listesine alınmasını istediklerini anlattı.

"Bulgaristan ile Türkiye arasında aracılara gerek yok" diyen konuk Başbakan, bu ilişkilerin pragmatik ilişkiler olduğunu ve iki ülke halkının yararına yapıldığını kaydetti.

Harmanlı-Stilingrad otoyolunun 31 kilometrelik bölümünün tamamlanacağına söz verdiğini bildiren Borisov, böylece Türk nakliyecilerin sorunlarının halledilmiş olacağını ifade etti.

Borisov, "Bugünkü görüşmeden büyük beklentilerimiz var. Bizler iddia ediyoruz ki imzalanan anlaşmalar çok önemlidir. İlerideki çok güzel işbirliğimizin çerçevesini belirlemektedir" diye konuştu.


14 yıl önce