|

Borsa işlemlerine sicil zorunluluğu yürürlüğe girdi

SPK'nın tebliğ değişikliği yürürlükte. Buna göre aracı kuruluşlar, MKK nezdinde kayden izlenen sermaye piyasası araçlarına ilişkin MKK'dan sicil almamış veya sicille eşleşmemiş hesaplardan emir kabul edemeyecek

Aa
00:00 - 29/07/2009 Çarşamba
Güncelleme: 03:56 - 29/07/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Borsa işlemlerine sicil zorunluluğu yürürlüğe gird
Borsa işlemlerine sicil zorunluluğu yürürlüğe gird

Her bir yatırımcı için yetkili takas ve saklama kuruluşu veya Merkezi Kayıt Kuruluşu'nda (MKK) daha önce alınmış sicil numarası ile müşteri hesap numarasının eşleşmesi sağlanacak. Buna göre, sözleşme yapılan her müşteri için, söz konusu müşteriden emir kabul etmeden önce yetkili takas ve saklama kuruluşu veya merkezi kayıt kuruluşu nezdinde bir müşteri saklama alt hesabı açılacak ya da açtırılması sağlanacak. Müşteri hesap numaraları, yetkili takas ve saklama kuruluşu veya MKK nezdindeki müşteri saklama alt hesabı için de aynen kullanılacak.

SİCİLSİZ İŞLEM YOK

İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde her bir yatırımcı için yetkili takas ve saklama kuruluşu veya merkezi kayıt kuruluşunda daha önce alınmış sicil numarası ile müşteri hesap numarasının eşleşmesi sağlanacak, daha önce bir sicil numarası almamış yatırımcılar için ise sicil numarası alınacak ve hesap numarasıyla eşleşmesi sağlanacak. Aracı kuruluşlar, merkezi kayıt kuruluşu nezdinde kayden izlenen sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak, merkezi kayıt kuruluşunda sicil almamış veya sicil ile eşleşmemiş hesaplardan emir kabul edemeyecek. Kurul, sermaye piyasası araçları türleri itibariyle bu hükme istisna getirebilecek.

BİRLİĞE BİLDİRİLECEK

Aracı kurumlar, alım satıma aracılık faaliyeti kapsamında müşterilerle sözleşme imzalanması ve müşterilere hesap açılması kaydıyla, müşterilerinden borsaya iletilmek üzere elektronik ortamda emir kabul edebilecek. Bu noktada da emir konusunda sicil ve eşleşmeyle ilgili esas geçerli olacak. Aracı kurumların söz konusu faaliyete başlamadan önce Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğine bildirimde bulunması gerekecek.

HESAP ZORUNLULUĞU YOK

Aracı kuruluşlar, aracılık faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında her müşteri için ayrı bir hesap numarası verecek ve bu numara müşteriyle ilgili her türlü işlem ve alt hesaplarda kullanılacak. Hesap sahibi müşterilerin çerçeve sözleşmelerinde yer alan adres bilgilerindeki değişikliklerin aracı kuruluşlar tarafından öğrenilmesinin ardından Takasbank veya MKK'ya bildirilmesi gerekecek. Halka arz işlemleri nedeniyle talepte bulunanlara hesap açılması zorunlu olmayacak.



15 yıl önce