|

Borsaya kote ilk çikolatacı

1944 yılında kurulan ve 1500'den fazla ürün, 200 civarında markaya sahip olan Ülker Grubu Türkiye'de 32 yurtdışında 6 fabrikasıyla her geçen gün büyürken 23 bin 500 kişiye de iş imkanı yaratıyor.Şimdi de sırada çikolata ile İMKB'ye kote olmak var. İşte bir devin hedefleri.

Selçuk Geçer
00:00 - 13/12/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:11 - 13/12/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Borsaya kote ilk çikolatacı
Borsaya kote ilk çikolatacı

Çok hızlı ve akılcı kararlarla her geçen gün büyüyen Ülker Topluluğu yeni yatırımlar yapmaya da devam ediyor. Yeni çikolata fabrikasının temelini atarak 60 milyon YTL ayıran Ülker, spor faaliyetlerine de önemli kaynak ayırıyor. İşte bu gün sizler için bu dev firmayı yani Ülker'i Mercek Altına alıyorum; sayfanın konuğuysa Ülker Şirketler Topluluğu İstişare Konseyi Üyesi ve Grup Sözcüsü Metin Yurdagül.

Metin Bey devasa bir yapının yönetiminde yer alan önemli bir isimsiniz. Öncelikle firmanın büyüklüğünü bize anlatır mısınız?

2006 yılı ciromuz 7 buçuk milyar dolardı. Şuanda Ülker Şirketler Topluluğu içinde 65 tane irili ufaklı şirketimiz var. Türkiye'de 214 bin noktaya dağıtım yapıyoruz. Türkiye'de taze sütten dondurma yapan ilk firmayız. Yüzde 60 pazar payı ile Türkiye'de lider konumundayız. Ürünlerimiz 110'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. 2 haftalık bisküvi üretimimizle dünyadaki herkese bir bisküvi verebiliyoruz. Türkiye'de insanlar senede kişi başına 93 adet Ülker ürünü satın alıyor. Sanırım büyüklüğü tarif edebildim...

Peki ya uluslararası ortaklar?

Ha bir de onlar var tabi... Bebek mamasında dünya devi İsviçre'nin Hero firması ile ortağız. Onlarla birlikte 2003 yılında Ankara'da Türkiye'nin ilk bebek maması fabrikasını kurduk. Bu sene de 2007 yılında da organik bebek maması üretimi yaptık. Ayrıca Türkiye'de üretilen bebek mamalarını Hero aracılığıyla yurtdışına ihraç ediyoruz. Bir diğer ortaklığımız Finlandiya'nın Raisio firması. Onlarla da geçen yılın yaz başında kötü kolestrolü düşürmeye yardımcı Ülker Kalbim Benecol ürünlerini çıkarttık. İtalya'nın Harry's firmasıyla Fresh Cake'te ortaklığımız var. Kekte ikinciyiz ama bütün kek ürünlerinin geneline baktığınız zaman başabaş durumdayız. Bir diğer ortağımız Amerika'nın meşhur Kellogg's firması. Kellogg's ile geçen yılın son aylarında bir anlaşma yaptık. Kellogg's'un kahvaltılık gevrek ürünlerini hem Türkiye'de üretiyoruz hem de yurtdışına ihracatını yapıyoruz. Son olarak Kargil var.

Ya yeni yatırımlar?

Son lansmanını yaptığımız ürün Baby Star. Baby Star bizim kişisel bakım ürünlerine başlangıç noktamız. 25 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Gebze'de, Organize Sanayi Bölgesi'nde Türkiye'nin en büyük yatırımı. Bebek beziyle başladık, gerçi kadın pedi de var ama 5 yıl içerisinde bebek bezinde pazar ikincisi olmayı hedefliyoruz. Bir de sosyal sorumluluk görevi yapıp Çocuk Esirgeme Kurumu'ndaki çocuklarımıza 1 milyon adet Baby Star bezlerinden bağışladık. Tahmin ediyoruz ki 5 yıl sonra 1 milyon bebeğimiz bizim bezlerimizi kullanıyor olacak.

Bana göre sizin aldığınız en radikal kararlardan birisi kola işine girmikti... Coca Cola'nın karşısında kimse duramaz diyorlardı. Peki bu gün durum ne?

Tabi Coca Cola zaten bizim hedefimizde değil. Biz hem tüketiciden gelen talebi karşılamış olduk hem de dünyada 2 büyük kola markasının ortasına yerleşmiş ilk yerli marka olduk. Bizim üçüncülüğümüz devam ediyor. İkinci ile aramızda çok az bir fark var ama birinciyle aradaki fark tabi ki çok yüksek. Ama pazar büyüyor.

Son olarak Migros için ne diyeceksiniz?

Migros için yüzde 10 gibi bir portföy ortaklığı düşünüyoruz. Zaten bu tip bir ortaklığımız BİM'de de var. Bunun dışında Migros'la ilgili bir plan yok.


Ülker Türkiye çikolatada pazarında açık ara birinci. Nedeniyse hem çikolata pazarına ilk giren firmalardan birisi olması hem de çikolatayı düşük fiyatlarla satması ve ulaşılabilir olması. Metin Yurdagül göre Türkiye'de kişi başına çikolata tüketimi ise yılda 1 kilo civarında ve dünya ortalamalarının çok gerisinde. Çünkü Avrupa ortalamaları yılda 5- 6 kilo hatta bazı ülkelerde 11 kilo civarında. İşte tüm bu verileri gören Ülker Grubu Çikolata da pazar lideri olmalarına rağmen dur demiyor ve yeni yatırımlar yapıyor. Metin Yurdagül “Bu sene bizim büyümemizi de hesaba katarak çikolata fabrikası yatırımı yaptık. 60 milyon YLT gibi bir yatırımla yeni bir üretim tesisi kurduk. Amacımız bu alanda daha da büyümek. Çünkü çikolatada inanılmaz bir potansiyel var”diyor. Yurdagül fabrika tamamlandıktan sonraki hedefi ise halka açılmak olarak açıklıyor. Ülker Grubunun Ülker Bisküvi AŞ. ve Sağlam Gayrimenkul AŞ. adında iki şirketi halen borsaya kote. Ülker Çikolata A.Ş'ninde halka arz edilmesiyle bu sayı üçe çıkacak. Daha önemli ayrıntı ise Ülker Çikolata A.Ş.Türkiye'de halka arz edilen ilk çikolata şirketi olacak.


Metin Yurdagül en önemli rakiplerinden Eti için ise dostumuz olarak bahsediyor ve “Türkiye'nin çok saygın firmalarından biri. Orada bizim dostlarımız çalışıyor. Biz rekabetle dostluğu ayırdetmeyen bir fikir yapısına sahibiz.” diyor ve ekliyor “Eti ile Ülker hep aynı kefeye konmaya çalışılıyor. Fakat Eti bir bisküvi şirketidir, son dönemlerde çikolataya başladılar ama bu alanda daha çok yeniler. Dolayısıyla Eti Ülker'in ancak tek bir şirketiyle karşılaştırılabilir. Ülker'in diğer sahalarında bu firma yok. Onun için karşılaştırma yaparken sadece bisküvi veya çikolata bazında yapmakda yarar var. Biz oyunu kuralına göre oynayan rakiplerimizin sahada olmasından mutluluk duyarız. Çünkü pazar büyür. Bakın mesela biz kola pazarına girdik, pazar 5 yılda yüzde 50 civarında büyüdü. Süt pazarına girdik, ambalajlı süt pazarı büyüdü. Çikolata pazarına da eğer başkaları giriyorsa çikolata pazarı büyüyecektir. Çünkü çikolatada potansiyel var. Onun için kaliteli rakibin gelmesi pazarı büyütür. Oyunu doğru oynasınlar yeter.”


Ülker Topluluğu yaptığı yatırımlar kadar spor faaiyetlerine verdiği katkı ve sponsorluklarıylada dikkat çekiyor. Özellikle son yıllarda futbol ve basketbolda Türkiye'nin en önemli klüplerine sponsor olan marka sponsorlukları hem spora katkı hem de ticari bir olay olarak görüyor. Ülker Grubu İstişare Konseyi Üyesi ve Grup sözcüsü Metin Yurdagül bu faaliyetleri şöyle anlatıyor, “Sponsorluklar sayesinde Ülker'le sporsever arasında bir sevgi bağı kurmaya çalışıyoruz. Bunu da başardığımıza inanıyorum. Dört büyük takımın futbol ve basketbolda sponsoruyuz. Spora ayırdığımız para 38 milyon dolar ve bu para bu sene bizim yaptığımız en büyük yatırım. Bundan memnunuz. Türk sporunun bundan faydalandığına inanıyoruz. Biz de sesimiz daha rahat duyurup, tüketicimizle yakınlaşıyoruz. Ayrıca spor sayesinde erkeklerde artık kadınlar kadar Ülker'i tercih ediyor. Yani hem spor hem ülker hem de spor sever kazanıyor.


F1'e sponsor olmak bize yakışmaz. Çünkü F1'in belli bir kitlesi var. Futbol ve basketbolun kitlesi çok daha geniş. Biz iki sene önce Alman basketbol ligi Bundes Liga'dan sponsorluk teklifi aldık. Gerekçeleri de Almanya'da Türk sayısının fazla olması. Çok hoş bir teklifti. Ülker isminin Türkiye dışında da takdir edildiğinin göstergesi niteliğindeydi. Dünyada şuan için sponsorluk düşüncemiz yok.




16 yıl önce