|

Boşluk bulduğumuz an uçağı indirdik

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Dalaman’dan İstanbul’a gelen uçağının Atatürk Havalimanına inmesini sağlayan havalimanı görevlilerinden yaklaşma kontrol memuru Özer Özermen o gece yaşananları Yeni Şafak’a anlattı. Hava trafiğinin o anda oldukça karışık olduğunu söyleyen Özer, “Bir boşluk bulduğumuz zamanda inişimizi yaptık” dedi.

Yasin Yılmaz
00:00 - 15/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 10:49 - 15/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Özer Özermen
Özer Özermen

15 Temmuz gecesini en kritik anlarından birisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının İstanbul’a gelişi oldu. Uçağın tekerini yere koyduğu ana kadar tüm dünya, havalimanı kulesinden gelecek habere kilitlendi. O gecenin görünmez kahramanlarından birisi de FETÖ’cülerin işgal edip ellerinde tutmak istedikleri kontrol kulesinde ter döken kontrol memurları oldu. Havalimanına toplanan on binler ile meydanları dolduran milyonların nefesini tutarak beklediği uçağı Atatürk Havalimanı’na güvenli bir şekilde indiren Atatürk Havalimanı yaklaşma kontrol memuru Özer Özermen o gece yaşananları Yeni Şafak’a anlattı.

UÇAĞIN NEREYE İNECEĞİ BELLİ DEĞİLDİ

  • Özermen, «Ben o gece Ankara›daki yaklaşma kontrolörü ile telefonda konuştum. Cumhurbaşkanımızın uçağının Dalaman›dan İstanbul›a gelmek istediğini söylediler. Kendisi zaten o sırada Çanakkale üzerinde bekliyordu. Sabiha Gökçen›e mi Atatürk Havalimanı›na mı geleceği tam belli değildi. Direkt uçağın pilotuna anlatmamı istediler. Pilot frekansına geçerek Atatürk Havalimanı’nda hem asker, hem sivil, hem özel harekatın olduğunu söyledim. Pilot Atatürk Havalimanı’na yaklaşma talimatı almak istediğini söyledi. Bu görüşmeler tabii ki rutinin dışına çıkarak gerçekleşti” dedi.

BİLGİLERİNİ SAKLADIK

O esnada hava trafiği hakkında bilgiler de veren Özermen şunları kaydetti:

  • “Ben o anda Atatürk Havalimanı üzerinden F16 uçaklarının geçtiğini fark ettim. Sadece o anda 4-5 uçak vardı. Başka illerde de uçan uçaklar vardı. Dalış, tırmanış yaptıklarını, hangi rotaya hangi uçakların gittiğini söyledim. Direkt yaklaşmayı uygun görmedik. Havada dolandırarak getirmeye çalıştık. Çünkü diğer uçakların durumunu da bilmiyorduk. Bir boşluk bulduğumuz zamanda inişimizi yaptık.”

KİM DOST KİM DÜŞMAN BİLMİYORDUK

Darbeci askerlerin kule ile irtibata geçmediğini olayların büyümesinin ardından kimseye güvenemediklerini belirten Özermen, “Biz havadaki tüm uçakları biliriz. O gece herhangi bir koordinasyon, iletişime geçme durumu yoktu. Uçak tanımı bile yapılmamıştı. Sivil uçaklar da dahil hepsi tehlike altındaydı. Koordinasyon çok önemliydi ama o anda hiçbir şekilde askeriyeye de güvenemiyorduk. Kimin düşman kimin dost olduğunu bilemiyorduk” ifadelerini kullandı.

YOLCU UÇAĞI ADI VERİLMİŞ

  • Özer Özermen, en önemli ayrıntının Erdoğan›ın uçağının adının yolcu uçağı gibi gösterilmesi olduğunu belirterek, «Cumhurbaşkanlığı uçuşları genelde özel çağrı adıyla yapılır. Fakat Dalaman›dan kalkarken dâhiyane bir fikirle yolcu uçağı adı verilmiş. Yolcu uçağı adı verildiği için havada bulunan bütün sorunlar bertaraf edilmiş oldu» dedi.
#Atatürk Havalimanı
#Özer Özermen
#15 Temmuz gecesi
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
3 yıl önce