|

Bosna yatırım bekliyor

Balkanlar, zengin doğal kaynakları, suları, turizm potansiyeli ve özelleştirilen firmalarıyla, son yıllarda yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği bölge olarak dikkati çekiyor.

.
00:00 - 6/08/2013 Salı
Güncelleme: 23:03 - 5/08/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Bosna yatırım bekliyor
Bosna yatırım bekliyor

Dünya Bankası''nın verilerine göre, Güneydoğu Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen yabancı yatırım miktarı 285 dolar olurken, aynı kaynağın verilerine göre, kişi başına düşen yabancı yatırım miktarı Sırbistan''da 341, Kosova''da 284, Arnavutluk''ta 232, Makedonya''da 199 ve Bosna Hersek''te ise 177 dolar oldu. Balkanlar''da Türkler Makedonya, Arnavutluk ve Kosova''ya, Ruslar Bosna Hersek ve Karadağ''a, Avusturyalılar Hırvatistan''a en fazla yatırım yaparken, Arap şirketlerinin yeni gözdesi Sırbistan oldu. Balkanlar, zengin doğal kaynakları, suları, turizm potansiyeli ve özelleştirilen firmalarıyla, son yıllarda yabancı ülkelerin şirketlerinin yoğun ilgi gösterdiği bölge olarak dikkati çekiyor.

RUSLARIN İLGİ ODAĞI

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanlığı''nın verilerine göre, yılın ilk 4 ayı içerisinde 40 milyonun üzerinde yatırım alan Bosna Hersek''in, bu süreçteki en büyük yatırımcısı Rus şirketleri olurken, Rusya''nın takipçileri ise sırasıyla, Sırbistan, Avusturya, Hırvatistan ve Almanya oldu. En fazla üretim, ticaret ve bankacılık sektörlerine yatırım yapılan Bosna Hersek''te, 1994-2011 yılları arasında, en büyük yabancı yatırımcılar, Avustuyalılar olurken, aynı dönemde, Avusturya''yı, Sırbistan, Hırvatistan, Rusya ve Slovenya takip etti.

TÜRKİYE 9''UNCU ÜLKE

İlk 5 ülke arasında bulunmayan Türkiye, 17 yılı kapsayan bu dönemde, Bosna Hersek''e en fazla yatırım yapan 9''uncu ülke oldu.

Şirketler yer kapmak için sırada

Bu süre içerisinde Bosna Hersek''e en fazla yatırım yapan şirketler, Sırbistan Telekom, Litvanyalı Ukio Banko Yatırım Grubu, İsviçreli ArcelorMittal Holding, Rusyalı OAD, Avusturyalı Hypo Alpe-Adria Bank, Hırvatistan Telekom, Hırvatistanlı Zagreb Bankası, Türkiye''den Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret, Slovenyalu LIVAR oldu.

11 yıl önce