|

Boucher, destek istedi

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Boucher: "Hala ekstra askere, helikoptere ve iş gücüne ihtiyacımız var" dedi.

İha
00:00 - 22/05/2008 Perşembe
Güncelleme: 21:19 - 22/05/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Boucher, destek istedi
Boucher, destek istedi

ABD'nin Güney ve Orta Asya ile ilişkilerden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Boucher, Türkiye'nin Afganistan'daki çabalarından övgüyle söz ederek, "Türkiye'nin sınırları içinde yıllardır mücadele ettiği bir terör örgütü var. Dolayısıyla edindiğiniz birikimler bizim için çok önemli. Afganistan'da bizim bilmediğimiz bir öneriyi masaya koyabilir. Bu tecrübeye sahip başka bir ülke bulmak çok zor" dedi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Boucher, "Afganistan'ın geleceği" hakkında gerçekleştirdiği bir telekonferans bağlantısıyla Türk gazetecilerle buluştu. Boucher, El Kaide'nin gücünün askeri operasyonlar ve Afgan halkının desteğiyle gittikçe azaldığını belirterek, önemli olan şeyin Afganistan'da istikrarın sağlanması olduğunu kaydetti. Askeri operasyonların tek başına çözüm getirmeyeceğini ifade eden Boucher, "Bu da ancak politik, eğitim, ekonomik ve sosyal yapının sağlamlaştırılmasıyla gerçekleştirilebilir" diye konuştu.

Afganistan'ın geleceğinin temelinde üç önemli konunun olduğunu belirten Boucher, "Bunların başında El Kaide'nin gelecekteki konumu geliyor. İkincisi Afganistan ulusal kalkınma stratejisinin oluşturulması var. Bu konu, şu anda IMF ve Dünya Bankası kapsamında şekillendirilmeye çalışılıyor. Üçüncüsü ve benim de altını çizmek istediğim konu ise, her yönden verilecek desteğin etkili bir şekilde kullanılması. Ekonomik ve politik alandaki yolsuzlukların önüne geçilmesi" dedi.


BOUCHER AFGANİSTAN'A TAKVİYE KUVVET İSTEDİ

Afganistan'da istikrarın sağlanması için güvenliğin, altyapı çalışmalarının ve siyasi hayatın normalleşmesi gerektiğini söyleyen Boucher, "Hala ekstra askere, helikoptere ve iş gücüne ihtiyacımız var. Bunu Fransa başta olmak üzere diğer birçok ülkeden sağlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

PKK ile yaptığı mücadelenin Türk ordusuna ciddi deneyim kazandırdığını kaydeden Boucher, "Türkiye gerek NATO'da, gerek terörle mücadelede, gerekse Afganistan'da yapmış olduklarıyla büyük bir dostumuz. Türkiye'nin terörle mücadelede çok derin bir tecrübesi var. O yüzden Türkiye bu deneyimiyle Afganistan'da bizim bilmediğimiz bir öneriyi masaya koyabilir. Türkiye'nin sınırları içinde yıllardır mücadele ettiği bir terör örgütü var. Dolayısıyla edindiğiniz birikimler bizim için çok önemli. Bu tecrübeye sahip başka bir ülke bulmak çok zor. Sonuçta, Türkiye ABD için, ABD de Türkiye için dünyayı güvenli tutmaya çalışıyor. Bu yüzden Türkiye bizim için çok önemli bir ortak" ifadelerini kullandı.

16 yıl önce