|

Boykota büyük destek geldi

Mavi Marmara baskını için özür dilemeyen İsrail'e destek veren firmaların ürünlerine vatandaşların ve STK'ların boykot kararını manşete taşıyan y'a destek geldi. Hedef şirketlerin Türkiye cirolarını 20 milyor dolar düşürmek.

İstihbarat Servisi
00:00 - 3/09/2010 Cuma
Güncelleme: 01:29 - 3/09/2010 Cuma
Yeni Şafak
Boykota büyük  destek geldi
Boykota büyük destek geldi

Gazze'ye yardım götürmek için Akdeniz'e açılan gemileri basan İsrail'e destek veren firmaların boykot edilmesini manşetten duyuran Yeni Şafak'a bilinçli tüketiciler ve birçok Sivil Toplum Kuruluşundan (STK) büyük destek geldi. Küçük ve Orta Boy İşletmeler Derneği (KOBİDER), İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İstanbul Perakendeciler Derneği (Perder) de 'boykot' çağrısına kulak verdi. PERDERBaşkanı Reşat Narıman İlk günden beri bu kampanyaya destek verdiklerini ifade ederek. Yeni Şafak'ın çağrısını anlamlı bulduğunu ifade etti.

Tüketiciler Birliği de dünya çapında yürütülen boykot kampanyasının rakamlarını açıkladı. 27 Aralık 2008'de İsrail'in Gazze'ye yaptığı katliam ardından başlayan boykot kampanyasında İsrail firmaları dünya genelinde 129 milyar dolarlık ciro kaybı yaşadı. Türkiye'de ise toplam ciro kaybı 26 milyara ulaştı. Mavi Marmara saldırısı sonrasında Türkiye'de uygulanan ikinci dalga boykotta ise bu rakamların çok üstüne çıkılması bekleniyor.

BAKKALAR TEHDİT EDİLİYOR

Kampanyada Yeni Şafak'ın çağrısı Türkiye'de de birçok tüketiciyi harekete geçirdi. Daha önce Coca Cola ile anlaşması olan birçok firma, markanın ürünlerini satmama kararı aldığı için Coca Cola şirketiyle ihtilaf yaşamaya başladı. Tüketiciler Birliği Tüketici Temsilcisi Mehmet İrmek, firmanın, soğutucu dolaplarını elinde bulunduruyor olmasına karşın, ürünleri satmayan esnafı “mahkemeye vermekle” tehdit ettiğini söyledi.


İŞTE O FİRMALAR

Frito Lay (Lays, Doritos, Cheetos) -Danone (Hayat su, Evian su, Danette, Danino, Danone yoğurt, Activa) -Coca-cola (Cappy, Coca Cola, Fanta, Sprite, Nestea, Turkuaz, Schweppes, Damla su, Doğadan, Sensun) - Nestle (Maggi, Nesfit, Nestea, Kitkat, Nesquik, Nescafe, CoffeeMate, Crunch, Erikli su) Kraft (Jacob's, Milka, Tang, Patos, Cipso, Trident, Toybox, Missbon, Bonibon, Olips, Tofita, Jelibon, Topitop, Falım, First) -Johnson & Johnson Unilever (Becel, Flora, Lipton, Calve, Knorr, Algida, Magnum, Carte d'Or - Axe, Rexona, Signal, Dove, Lux, Omo, Vim, Cif, Domestos) -Kimberly-Clark (Kleenex, Kotex, Huggies), L'oreal (L'oreal, Maybelline, Kerstase, Lancome, Biotherm, Armani, Ralph Lauren, Cacharel, Diesel, Vichy, Helena Rubinstein) -Estee lauder, Marks & Spencer, Starbucks, McDonald's, Motorola, Nokia, Siemens, IBM, Caterpillar, Teva İlaç, Pepsi


DÜZELTME VE ÖZÜR

Dün gazetemizin birinci sayfasında verilen “işte o şirketler” listesinde yanlışlıkla “Nazar” şirketinin adı yeralmıştır. Şirketin İsrail'e yardım eden firmalar ile ilgisi yoktur.



14 yıl önce