|

Bozkırın ortasında film festivali

Yozgat’ta ilk kez düzenlenen film festivalinde ödüller sahiplerini buldu. Anadolu’nun ortasında düzenlenen film festivali yıldızlar geçidi gibiydi. Dünyaca ünlü yönetmen Mecid Mecidi’nin katıldığı festivalin onur konuğu Yozgatlı oyuncu Ertan Erkekli oldu. Birbirinden değerli filmlerin yarıştığı festivalde, sevgi ve kardeşliğin anlatıldığı Karınca’nın Ayak İzleri filmi, gençlerden tam not alarak Gençlik Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Sevda Dursun
00:50 - 23/10/2022 Pazar
Güncelleme: 12:56 - 23/10/2022 Pazar
Yeni Şafak
Bozok Film Festivali.
Bozok Film Festivali.

Yozgat’ta ilk kez düzenlenen Bozok Film Festivali, Cuma akşamı verilen ödül töreniyle sona erdi. 17-21 Ekim tarihleri arasında Anadolu’nun ortasında düzenlenen festival, Yozgat Valiliğinin himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteği, Yozgat Belediyesi ile Bozok Üniversitesinin paydaşlığı ve Sinema Okuryazarları Derneğinin yürütücülüğünde düzenlendi. Ana Jüri Başkanlığını, yönetmen ve senarist Osman Sınav’ın üstlendiği festival, yıldızlar geçidi gibiydi. Festivalin onur konuğu tiyatro ve seslendirme sanatçısı Altan Erkekli olurken, dünyaca ünlü yönetmen Mecid Mecidi de dört gün boyunca Yozgat’ta sinemaseverlerle buluştu. Sinema eleştirmeni Suat Köçer’in danışmanlığında ve Batuhan Kalaycı’nın yönetmenliğinde düzenlenen festivalin ödül töreni, Mümin Sarıkaya’nın konseriyle son buldu.

ON BEŞ KİŞİYE AVRUPA EĞİTİMİ

Anadolu’dan Masallar ve Hikâyeler ile Yozgat’ın tarihi ve kültürel değerlerini anlatan kısa film ve belgesellerin yarıştığı Bozok Film Festivali’nde 46 bin lira nakit para ödülüne ek olarak, birincilik ödülü kazanan her kategoriden üç kişi, toplamda ise 15 kişi Avrupa’da eğitim görme fırsatı elde etti. Törende, "En İyi Ulusal Kısa Film" ödülü "Kıspet" filmiyle yönetmen Harun Kormaz'a verildi. "En İyi Ulusal Belgesel Film" ödülü, "Memtevri Yaylacı" filmiyle yönetmen Fatih Ertekin'in oldu. "En İyi Yozgat Belgeseli" ödülü, "Baki" filmiyle yönetmen Harun Köybaşı ve Alihan Erbaş'a verildi. "Başımdaki Dünya" filminin yönetmeni Yalçın Çiftçi ulusal belgesel dalında ödüllendirilirken, "Oyun" filmiyle Önder Menken'e en iyi kısa film mansiyon ödülü verildi.

BU SEFER GENÇLER ÖDÜL VERDİ

İlk kez bir festivalde Gençlik Jüri Özel Ödülü kategorisi yarıştı. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelen ilgili alanlarda eğitim gören gençler, Karıncanın Ayak İzleri" filmiyle Ümit Güç’e ödül verdi. Birçok yönetmen ve oyuncunun katıldığı festivalde, İranlı yönetmen Mecid Mecidi, Altan Erkekli, Laçin Ceylan, Numan Çakır, Murat Danacı ve sunucu Merve Polat'a festival onur ödülü takdim edildi.

MİLLİ DEĞER SİNEMA İLE BULUŞTU

Birincilik ödülüne layık görülen “Kıspet” filmi, Antalya’nın Toroslarında bir köyde yağlı güreşlerde başpehlivan olma hayaliyle yaşayan küçük bir çocuğun babasıyla yaşadığı bir çatışmayı konu ediniyor. Flmin yönetmeni Harun Korkmaz, kendisi için en büyük ödülün milli ve yerli bir değerimizi sinema severlerle buluşturabilmek olduğunu söyleyerek şu açıklamada bulundu: “Biliyorsunuz yağlı güreşçiler sahneye çıkarken Resulullah Efendimizin ismi zikredilerek sahneye çağrılıyor. Ödül alırken de Resulullah Efendimizin ismini zikrederek o ödülü almak benim için ödüllerin en büyüğü. Kendi kültürümüzü ve manevi değerlerimizi sıkı sıkıya sahiplenip, başımız dik bir şekilde bu değerlerimizi bütün dünyayla buluşturmak istiyorum.”

BAŞIMDAKİ DÜNYA

Adıyaman’da yöresel giyimli kadınların fes kültürünü anlattığı belgeselle ödül alan Yalçın Çiftçi, “Benim ninem de başında fes taşıyordu. Ama şimdi bu fesi taşıyan çok az kişi kaldı. Ben de bu kültür yok olmadan belgeselini çekme istedim” ifadelerini kullandı.

"Gençlik Jüri Özel Ödülü"nü alan Ümit Güç ise, sinemaya gönül veren gençlerin Karınca’nın Ayak İzleri filminde ne bulduklarını şu ifadelerle anlattı: “Gençler izlerken sevgiyi ve kardeşliği gördüler. Çünkü hepimizin buna ihtiyacı var. Adana’da mülteci ve tarım işçilerin beraber çalıştığı bir kampta Barış ve Evin isimli iki çocuk kayboluyor. Oradaki işçiler ön yargılarını bir kenara bırakarak çocukları araması ve insani değerleri sorgulamasını anlatıyor film.”


#Bozok Film Festivali
#Sinema
#Yozgat
1 yıl önce