|

Bu ayıbı telafi edin

Buenos Aires'teki Atatürk Anıtı'nın açılış töreni Ermeni lobisinin baskısı sonucu iptal edilince Erdoğan, Arjantin'e gitmekten vazgeçti. Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner'in “Haklısınız ama otonom olan Buenos Aires yönetimine karışamıyoruz” özrü Erdoğan'ı ikna edemedi. Dışişleri Bakanlığı da Arjantin'i ayıbı telafi etmeye çağırdı.

Erhan Seven
00:00 - 31/05/2010 Pazartesi
Güncelleme: 02:12 - 31/05/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Bu ayıbı  telafi edin
Bu ayıbı telafi edin

Başbakan Erdoğan'ın, Brezilya programını tamamlayarak, dün Türkiye saati ile 04.00'te Rio de Jenairo'dan Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e hareket etmesi planlanıyordu. Ancak 100 binden fazla Ermeni'nin yaşadığı Arjantin'de Atatürk Anıtı açılışı için varılan mutabakat özerk yerel yönetim tarafından son günde iptal edilince, tepki gösteren Başbakan Erdoğan Arjantin ziyaretini iptal etti. İki ülke arasında gerginliğe yol açan sıkıntı 28 Mayıs Cuma günü, Arjantin hükümetinin Brezilya'da bulunan Türk heyetine Arjantin'de Atatürk Anıtı açamayacaklarını bildirmesiyle ortaya çıktı.

ERDOĞAN'DAN TALİMAT

Buenos Aires'te bulunan Jorge Newbury Parkı'nda açılması öngörülen anıt için otonom Buenos Aires yönetimi Çevre ve Kamu Bakanlığı tarafından daha önce verilen yazılı izin Türkiye kraşıtı Ermeni lobisinin girişimleri sonucu iptal edilmişti. Olumsuz gelişmeyi Arjantin programından 2 gün önce öğrenen Erdoğan, ısrarla pürüzün giderilmesini ve diplomatik sürecin sonuna kadar işletilmesi talimatını verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Medeniyetler İttfakı Forumu'nda konuyu Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Taiana ile görüştü. Davutoğlu Arjantin'in taahhüdü yerine getirmesini istedi. Ancak Arjantin tarafı, Ermeni lobisinin etkisinden kurtulamadı. Başbakan bunun üzerine net tavır koyarak gezinin Arjantin ayağını tamamen iptal etti.

İLİŞKİLERE GÖLE GÜŞTÜ

Ziyaretin iptaliyle ilgili yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, ayıbın telafisi için Arjantin makamlarını gerekli adımları bir an önce atmaya çağırdı. Sürecin anlatıldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye, Latin Amerika ülkeleri ile ilişkilerini geliştirme çabaları çerçevesinde Arjantin ile de yakın ilişkiler kurma gayreti içinde olmuştur. Türkiye'ye hasım çevrelerin yönlendirmesiyle Buenos Aires Otonom Yönetimi'nin aldığı yanlış karar nedeniyle Türkiye-Arjantin ilişkilerine düşen gölgenin telafisi için Arjantin makamlarının gerekli adımları bir an önce atması beklenmektedir.”


JORGE NEWBURY'DEKİ ATATÜRK ANITI TADİLATTAN GEÇTİ

Başbakan Erdoğan'ın Arjantin'deki programı iptal edilmezse bugün saat 10.30'da Başkent Buenos Aires'teki Jorge Newbury Parkı'nda daha önceleri bulunan ancak tadilatla yenilenen Atatürk Anıtı'nın açılış törenine katılacaktı. Erdoğan'ın Arjantin programında Cumhurbaşkanlığı sarayında görüşme, Temsilciler Meclisi Başkanı Eduardo Fellner ile görüşme ve Türkiye-Arjantin İş Forumu vardı.


14 yıl önce