|

Bu-Ha Enerji kollandı

BEDAŞ Genel Müdürü Kenan Köktürk'ün oğlu Haldun Köktürk'ün gizli ortaklarından olduğu iddia edilen Bu-Ha Enerji Ltd. Şti'nin kollandığı ortaya çıktı. Bu-Ha Enerji'nin, Köktürk'ün Genel Müdür olmasının ardından peş peşe ihaleler alması dikkat çekti.

Yeni Şafak
00:00 - 9/08/2002 Cuma
Güncelleme: 14:24 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot -------------------------

BEDAŞ Genel Müdürü Kenan Köktürk'ün oğlu Haldun Köktürk'ün gizli ortaklarından olduğu iddia edilen Bu-Ha Enerji Ltd. Şti'nin kollandığı ortaya çıktı. Daha önce BEDAŞ'la iş yapmayan Bu-Ha Enerji'nin Kenan Köktürk'ün Genel Müdür olarak atanmasının ardından peş peşe ihaleler alması kafalarda soru işareti doğurdu. Öte yandan Bu-Ha Enerji'nin BEDAŞ ihalelerine girebilmesi için şartnamede değişiklik yapıldığı öğrenildi. Önceki şartnameye göre ihalelere giremeyen Bu-Ha Enerji'nin şartname değiştirildikten sonra şansı yaver gitti. Bu-Ha Enerji, Beyoğlu, Beşiktaş ve Levent bölgelerinde açma-kesme, endeks okuma ve sayaç değiştirme gibi işleri aldı.

Komisyon kurdurdu

Enerji Bakanı Zeki Çakan'a yakınlığıyla bilinen Köktürk'ün 2001 yılı aralık ayının son günlerinde BEDAŞ'a Genel Müdür olmasının ardından daha önce planlanan ve resmi gazetede yayımlanan ihaleler iptal edildi. BEDAŞ Müşteriler Müdürlüğü tarafından sayaçların endekslerinin okunması ve fatura dağıtılması ile ilgili ihale çalışmaları tamamlanmış olduğundan ihale için Resmi Gazete'de ilan yayımlandı. Köktürk'ün genel müdür olmasından 1 ay kadar sonra, 26 Ocak 2002 tarihli ilanda kullanılan şartnamede ihaleye yeterlilik almak için benzeri iş yapma şartı yer alıyordu.

Şartnamenin teklif vereceklerden istenen evraklarla ilgili (d) maddesinde ihale ve benzeri konularda bitirilen işler arasında endeks okuma, cereyan kesme-açma, sayaç sökme-takma gibi işlerden birinin en az bir sözleşme döneminde fiilen başarı ile bitirilmesi şartı yer alıyordu. İlanı yapılan ihale için yeterlilik alan ve almayan firmalar da belliydi. Yeterlilik alan firmalar arasında Bu-Ha Enerji yoktu. Bu arada Müşteriler Müdürü ve 2 yardımcısı Köktürk tarafından görevden alınarak başka illere gönderildi. Müşteriler Müdürlüğü'ne Köktürk'ün Zonguldak'ta birlikte çalıştığı Bartın İşletme Müdürü Aytaç Enç getirildi. BEDAŞ Genel Müdür yardımcısı Şahin Usta başkanlığında bir komisyon kuruldu. Komisyon önceki ihalenin iptal edilerek yenilenmesi için yeni bir rapor düzenledi. Bu-Ha Enerji'ye kapı açıldı.

TEDAŞ Genel Müdürlüğü 12.02.2002 tarihli yazısı ile sayaç endeksi okuma ihaleleri durduruldu. Teklifler alınmış olsa dahi sözkonusu ihalelerin iptal edilmesi istendi. Bu yazıdan 8 gün sonra teklifler açılacaktı. Adıgeçen yazı ile ihaleler 1 hafta önce durdurulmuş oldu. Yeni şartname ise Bu-Ha Enerji'nin ihaleye katılmasını sağlayacak bir biçimde değiştirildi. Böylece Bu-Ha Enerji'nin ihaleye girmesi sağlandı. Bu değişikliğin ardından 10 trilyon civarında ihaleler gerçekleştirildi.

Komisyon üyelerine baskı

Bu-Ha'nın BEDAŞ ihalelerine girebilmesi amacıyla ihalenin iptal edilerek yenilenmesi için kurulan Komisyon'un üyeleri Enerji Bakanlığı müfettişlerine, Komisyonun Köktürk tarafından baskı altına alındığı şeklinde ifade verdikleri öne sürüldü. Buna göre Komisyon üyeleri baskı görerek işlerin iptal edilmesi yönünde karar aldıklarını ve tutanak düzenlediklerini Başmüfettiş Hüseyin Bölükbaşı ve Sadettin Keskin'e yazılı ifadelerinde belirttiler.

Müfettişler Zonguldak'ta
İddialara göre Köktürk'ün Enerji Bakanlığı'ndaki dostları müfettişlerin düzenlediği raporu değiştirmeye çalışıyorlar. Öte yandan Köktürk'ün önceki görev yeri olan Zonguldak'ta bakanlık başmüfettişlerinin bulunduğu ve bazı yolsuzluk iddialarını soruşturdukları yönünde duyumlar bulunuyor. Köktürk'ün bu gelişme üzerine, Genel Müdür yardımcısı Metin Usta ve Metin Canıtez ile Zonguldak'a gittikleri ileri sürülüyor. Köktürk'ün o sırada Rize'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynak- lar Bakanı Zeki Çakan'ı telefonla arayarak yardım istediği söyleniyor.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce