|

Bu heyecan bitmez

TEKNOFEST’in ikinci gününde İstanbullular 3. Havalimanına akın etti. Erken saatlerde etkinlik alanına gelen binlerce kişi, heyecan dolu dakikalar yaşadı. Festivalde, Türk Hava Yolları uçağı Türk Yıldızları ve F-16’lar uçtu. Türk Uçurtma Takımı, Türk bayraklı 43 metrekarelik uçurtma havalandırırken en yoğun ilgiyi yine yerli üretim uçaklarımız gördü.

Talha Menteş ve
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 06:54 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
İstanbul Yeni Havalimanı’nda dün başlayan festivale katılmak isteyen çok sayıda kişi, erken saatlerden itibaren giriş bankoları önünde uzun kuyruklar oluşturdu
İstanbul Yeni Havalimanı’nda dün başlayan festivale katılmak isteyen çok sayıda kişi, erken saatlerden itibaren giriş bankoları önünde uzun kuyruklar oluşturdu

İstanbul Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali 2’İnci gününde de 7’den 70’e onbinlerce vatandaşın akınına uğradı. İstanbul Yeni Havalimanı’nda dün başlayan festivale katılmak isteyen çok sayıda kişi, erken saatlerden itibaren giriş bankoları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Türk Uçurtma Takımı, Türk bayraklı 43 metrekarelik uçurtma havalandırırken, alandaki askeri ve sivil hava araçları özellikle öğrencilerin ilgi odağı oldu. Festivalin son gününe kadar birçok etkinlik düzenlenmesi planlanırken, katılımcı firmaların stantlarında ziyaretçilere bilgilendirmelerin yanında birçok deneyim fırsatı sunuluyor.


GENÇ MUCİTLER SAHNEDE

Envanterimizde bulunan hava araçları festival meydanında sergilenirken, genç mucitlerin projeleri dikkat çekti. Genç mühendislerden 15 yaşındaki Yasin Akdemir, etkilendiği bir yangından dolayı tasarladığı “ZOKİTANK” projesi itfaiye’nin girmekte zorlandığı bölgelerde öncü müdahale sağlayacak. Akdemir, “ZOKİTANK ile itfaiyenin girmekte zorlandığı veya ulaşım süresinin çok olduğu bölgelere öncü müdahale sağlaması sağlanacak. Aynı zamanda üzerindeki kamera ile anlık görüntü sağlanarak gerekli müdahaleler tek seferde tespit edilecek” dedi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı(T3)’ından hibe alarak tasarladığı proje ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

İHA İLE MAYIN DEDEKTÖRÜ

Mayın aramaları sırasında yaşanan zaiyatları en aza indirmek için İHA ile mayın tespiti sağlanmasını geliştiren, 9 yaşındaki Yunus Emre Ece, “Can kayıpları önlemek adına T3 vakfından aldığım hibeyle projemi hayata geçirdim. Tasarladığım iha ile yerden 10- 15 santimetreye kadar uçuş yaparak toprağa 10 santimetre gömülü mayınların tespitini yapabiliyorum. Projemi kendi yazdığım yazılım ile yönetiyorum” ifadelerini kullandı. Ece, Aselsan tarafından Ankara’ya davet edildi.


En özel uçuştu

Türk Hava Kuvvetlerinin gücünü gösteren Solotürk teknofest’e halkın büyük ilgisiyle karşılaştı. Hava Pilot Yüzbaşı Serdar Doğan, TEKNOFEST’in açılışında bir formula aracı, Solotürk F-16 uçağı, bir iş jeti, bir Kawasaki model motosiklet ile spor araçların katıldığı yarışın Solotürk’ün en özel gösterilerinden biri olduğunu söyledi.

DÜNYADA BÖYLE BİR YARIŞ YOK

Dünyada sayılı yerlerde icra edilmiş olan tekrarı çok nadir gerçekleşen kara ve hava unsurlarının yarışmasının TEKNOFEST’te bulunduğunu belirten Doğan, “Milli ve yerli bir festivalde Solotük gösterisini sunma imkanımız oldu. Hafta sonuna kadar da gösterilerimiz devam edecek. Bizim bütün Solotürk ekibi adına mutluluk verici bir organizasyon. Mazisini de biliyorum İstanbul Yeni Havalimanı da en hızlı araçların mücadele edeceği ve dünyada ilk kez denenen böyle bir yarış olmadı. O yüzden bizim için çok özel bir uçuş oldu” dedi. TEKNOFEST’e gelen ve tüm gençlere Yeni Şafak aracılığıyla mesaj veren Doğan şunları söyledi; “Biz bu bayrağı her zaman ileriye taşımaya devam ediyoruz. Bu millet hepimizin omuzlarında yükselecek” diye konuştu.


Hürkuş B’nin iki ayı kaldı

Milli uçağımız Hürkuş’un test Pilotu Murat Özpala, “Burada uçmak harika bir duygu. Binlerce genç buraya geliyor. Bu kadar fazla gencin böyle güzel ilgi göstermesi bizler için gurur verici bir duygu. İnsanın tüyleri diken diken oluyor. Bizler için yerli malı incir, börek ve kekten ibaretken şimdi gençler yerli ve milli ürün olan Hürkuş’u parmak ile gösterir hale geldi. Hürkuş’un gökyüzünde yer alması ayrıca büyük bir öneme sahip. Bu çocuklar tüm insanlık adına teknoloji üreten gençler haline gelecekler. Bu festivale özel ilk defa havada asılı kalma (Stoll Turn) hareketini ilk kez yaptım” dedi.


TESTLERDE SONA GELDİK

Hürkuş’un son durumu hakkında bilgi veren Özpala, “Hürkuş’un A modeli çoktan bitti. EASA sertifikasyonunu aldı. Avrupa Sivil Havacılık Ajansı tarafından emniyetli bir uçak olarak değerlendirildi. Hava kuvvetlerinin kullanım amaçlarına uygun olarak Hürkuş B’yi ürettik. Onun testlerini de bitirmek üzereyim. İki ay içerisinde teslimatları başlıyor” dedi.


Komandolar nefes kesti

Özel Kuvvetler Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı askerlerin yaptığı gösteriler nefes kesti. Askerlerin, yaralı bir kişiyi kurtardıkları tatbikat ve helikopterden halatlarla aşağı inerek Türk Bayrağı açtıkları anlar büyük alkış aldı. Bu arada festivalin en ağır konuğu Kraliyet Hava Kuvvetleri filosunda yer alan Airbus A330 MRTT tipi uçak ziyaretçilerle buluştu.


THY Türk Yıldızları’yla uçtu

Türk Yıldızları NF-5 2000 jetleri ve THY’nin Boeing 777 uçağı, TEKONFEST İstanbul kapsamında birlikte uçuş gerçekleştirdi. Etkinlikler kapsamında Türk Yıldızları 2010’dan itibaren modernize edilen 7 adet NF-5 2000 jetiyle, THY’nin Boeing 777 uçağı festival alanı üzerinde kol düzeninde uçuş gerçekleştirdi. Ziyaretçiler büyük bir ilgiyle takip ettikleri uçuşu, cep telefonları ve kameralarıyla kayıt altına aldı. Katılımcıların alkışlarla karşılık verdiği gösteride, uçakların birbirlerine çok yakın uçtukları görüldü.

Erdoğan bugün TEKNOFEST’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün TEKNOFEST’e katılacağını belirterek, teknoloji tutkunlarını İstanbul Yeni Havalimanı’na davet etti. Erdoğan, Twitter’dan, “Milli Teknoloji Hamlesi’ heyecanını gençlerimizle birlikte yaşamak üzere ben de TEKNOFEST’te olacağım. Hayallerinin peşinden giden herkesi yarın İstanbul Yeni Havalimanı’na bekliyorum” paylaşımında bulundu.

#TEKNOFEST
#3. Havaalanı
6 yıl önce