|

Bu mekan oynatır Erzurum'a çağ atlatır

Çifte Minareli Medresesi ile tanınan Erzurum yeni döneme çifte atlama kulesi ile girmeyi hedefliyor. Erzurum'da yapılacak kış oyunları Dadaşlar Diyarı'nın sosyal ve ekonomik çehresini de baştan aşağıya değiştirecek

Fikret Çengel
00:00 - 25/01/2011 Salı
Güncelleme: 22:39 - 24/01/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Bu mekan oynatır Erzurum'a çağ atlatır
Bu mekan oynatır Erzurum'a çağ atlatır

Türkiye'de düzenlenecek olan ilk uluslar arası kış oyunları olan 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın başlamasına 48 saat kaldı. 58 ülkeden 2550 sporcunun katımı ile yapılacak dünya şampiyonası için tüm hazırlıkların tamamlandığı Erzurum'da eksik kalan kar yağışı olağanüstü bir çabanın sonucunda sorun olmaktan çıktı. Türk Milli Takımı yarışlarda madalya kazanma ihtimali zayıf görünmesine karşın, yapılan yatırımlar sayesinde herkesin yüzü gülüyor. Erzurum sadece uluslar arası bir üniversite oyunlarına ev sahipliği yapmıyor, aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir dönüşüm yaşıyor.

BİR KENT SPORLA KALKINIYOR

Perşembe günü yapılacak açılış törenleri ile resmen start alacak olan Dünya Üniversiteler Kış Oyunları en yetkili makamlardan en alt birimlere kadar Erzurum'da herkesin ortak dili haline geldi. Sokaklarda ilkokul çağındaki çocuklar, ağabey ve ablalarının yarışmalarda madalya alması için dua ediyor. Elbette bir dua da kar yağışları için geliyor. “Çok güzel her şey. İnşallah kar da yağacak” cümlesi 7'den 77'ye tüm Erzurumlular'ın ağzından çıkıyor. Erzurum halkı 600 milyon lirayı geçen yatırımın sadece 10 gün sürecek kış oyunları için yapılmadığını çok yakından biliyor. Onlar dünyada eşi benzeri bulunmayan atlama kulelerinin, körling yarışlarının yapılacağı kapalı salonun ve Alp disiplini sahasının Erzurum'un geleceği için atılmış altın madalya değerinde adımlar olduğunun farkında.

HAYVANCILIK YERİNE SLALOM

Yapılan yatırımlar gelecek olimpiyatlarda madalya avına çıkacak gençlerin yetiştirilmesi kadar, ekonomik üretime kapasiteler arasında birinci sırada bulunan hayvancılığa daha fazla bağımlı kalınmayacağına da inanıyor. Dünyanın sayılı kayak pistleri, kilometrelerce uzunluktaki telesiyerjler, Avrupalı yarışmacıların hayran kaldığı atlama kuleleri, yakın gelecekte Erzurum'un Fransa'nın veya Avusturya'nın dünyaca ünlü kış turizm merkezleri ile birlikte anılacak olmasının habercisi sadece. Erzurum Valisi Sabahattin Öztürk, “Erzurum'da bugüne kadar katma değer üretiminde hayvancılığın ilk sıradaydı. Artık başta turizm geliri olmak üzere eğitim ve sağlık sektörünün ile damgasını vuracak. Sosyal ve ekonomik bir dönüşüm yaşıyoruz” sözleriyle kentte yaşanan durumu kısaca özetledi. Burada çocuklar okullarından kalan sürede dünya standartlarında yapılan buz pistlerinde körling idmanına çıkacak, dünyanın en görkemli kulelerinden rekorlara uçacak veya dünyanın yine en zorlu pistlerinde kayak sürecek.


Biletlere aşırı talep var

Yarışların başlamasına kısa süre kala açılış ve kapanış törenlerini izlemek isteyen spor severler bilet arayışına girdi. Açılışı 20 TL kapanışa da 10 TL ile satılan biletler tükendi. Yarışların büyük bölümü için de biletin kalmadığı öğrenildi. Kapalı alanda 5, açık alanda 3 TL'den satılan biletlere de yoğun talep var. Yarışlara İstanbul ve Ankara'dan da yoğun talep geldiği ve yurtdışından da katılımın beklendiği ifade edildi. 400'e yakın basın mensubunun izleyeceği yarışlar için baştan aşağıya yenilenen Cemal Gürsel Stadı'nın altı adeta bir teknoloji üssüne dönüştürüldü.


Her sene en az 3 şampiyona

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Erzurum'da yapılacak 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın bölge için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi. Üniversite Kış Oyunları gibi uluslararası kalitesi yüksek bir yarışma ile yeni döneme girdiklerini belirten Özak, Erzurum'da her yıl çok önemli yarışmalara sahne olacağının da müjdesini verdi. 2012'de Dünya Gazeteciler Kayak Şampiyonası'nın burada yapılacağını hatırlatan Özak, aynı yıl 2012 Kuzey Disiplin Dünya Gençler Şampiyonası ile Balkan Oyunları'nın da Erzurum'da yapılacağını kaydetti. Yapılan yatırımlar ile ilgili bilgi veren Bakan Özak, ilk kez uluslararası çapta böyle bir kış oyunlarına ev sahipliği yaptıklarını belirterek, "Bizim için de tecrübe oldu. Yatırım başka bir yatırımı kovaladı. Fakat işin maliyetine bakmadan müthiş bir altyapı kurduk. esasında milletin parası ile millete en güzel hizmeti sağladık" diye konuştu.


Büyük şölene hazırız

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Erzurum'da yapılacak 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları'nda herhangi bir sorun yaşanmayacağını belirterek, 'Şehir hazır, bizler de hazırız' dedi. Bakan Özak, 2011 UNIVERSIADE Hazırlık ve Düzenleme Kurulu'nun daveti üzerine Erzurum'a gelen ulusal gazetelerin ekonomi servisi müdürleri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Türk Telekom Atlama Kuleleri'ndeki restoranda kahvaltı yaptı. Özak ve beraberindekiler, daha sonra Türk Telekom Atlama kuleleri ve Konaklı Kayak Merkezi'nde gezi ve incelemelerde bulundu. Özak, kendisine kar yağışıyla ile ilgili soruların yöneltildiğini belirterek, 'Bir aydır kar yağmıyor. Ama biz suni kar sistemlerimizle ve kar taşıyarak yarışmalarda hiçbir sorun olmayacak şekilde pistleri hazırladık. Yarışmalarda herhangi bir sorun olmayacak. Şehir hazır, bizler de hazırız' şeklinde konuştu.

GÖRKEMLİ AÇILIŞ YAPILACAK

Kış oyunlarının açılışının son derece görkemli olacağını dile getiren Bakan Özak, şunları kaydetti: 'Açılışımız perşembe günü saat 19.30'da olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Meclis Başkanımız, Sayın Başbakanımız, Erzurum'a teşrif edecekler. Açılış kapanış ile ilgili kültürel aktivite ve senaryoyu çok hassasiyetle izledik. Orada çok güzel bir sunum yapacağız. 55 dakika resmi tarafı var olayın. FISU bayrağının çekilmesi, konuşmalar ve daha sonra kültürel program olacak ve o da 61 dakika sürüyor.'


Hedef Kış Olimpiyatları

Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) Başkanı Goerge Killian, 'Erzurum, kış oyunlarına hem tesisler açısından hem de organizasyon bakımından hazır' dedi. Tesisleri çok beğendiğini ifade eden Killian, 'Erzurum, kış oyunlarına hem tesisler açısından hem de organizasyon bakımından hazır. Türk yetkililerinin sunduğu ilerleme raporlarında da bunu gördüm. Ben özellikle atlama kulelerini çok beğendim. Diyebilirim ki, Erzurum'daki atlama kuleleri dünyanın en güzel atlama kuleleri olmuş' şeklinde konuştu. Killian, Erzurum'un kısa sürede 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na hazır hale geldiğini belirterek, şöyle konuştu: 'UNIVERSIAEDE oyunları, olimpiyatlara doğru atılan ilk adımdır. 2011 Kış Oyunları sonrasında, Kış Olimpiyatlarına da ev sahipliği yapması mümkündür. Bebekler nasıl ilk adımı atıyorsa UNIVERSIAEDE ile de ilk adımımızı atmış bulunuyoruz.' Erzurum'un dünyadabilinen kış sporları merkezi olduğunu vurgulayan Killian, Erzurum'un şu anda dünyada en iyi kış sporları merkezi olarak 18. sırada gösterildiğini, Kış Oyunlarının ardından da 16. sıraya yerleşeceğine inandığını sözlerine ekledi.


Yüzlerce kamyon kar taşıdı

Palandöken ve Konaklı'da yapılacak yarışlar öncesinde kar yağışının yetersiz kalması üzerine, tam bir kar seferberliği yaşandı. Yarış pisti yakınlarına kurulan suni kar makinelerinin yanısıra yakın bölgelerden kamyonlarla kar taşındı. Yarışların başlamasına 48 saat kala yarış pislerindeki kar miktarı istenilen seviyeye ulaştı.


Kadınlardan el emeği desteği

2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları'na destek vermek amacıyla Erzurum Kadınlar Platformu çatısı altında toplanan 18 ayrı kadın derneği, kentin başarısına katkı sağlamak için kolları sıvadı. Erzurum'daki tarihi Asker Hamamı'nı restore ettirerek Hanımeli Merkezi'ne dönüştüren kadınlar hünerlerini misafirlere sergili-yor. Sergilenen ürünler hem merkezde hem de Palandöken'de açılacak iki satış noktasından satın alınabilecektir.



13 yıl önce