|

Budak, görevinden uzaklaştırıldı

'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçundan yargılanan Şırnak'ın Cizre İlçe Belediye Başkanı Aydın Budak, görevinden uzaklaştırıldı. Budak'ın avukatlarından Rojhat Dilsiz, kararı hukuka uygun bulmadıklarını söyledi.

İha
00:00 - 10/05/2007 Perşembe
Güncelleme: 16:45 - 10/05/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Budak, görevinden uzaklaştırıldı
Budak, görevinden uzaklaştırıldı

Cizre'de 21 Mart'ta yapılan Nevruz Bayramı kutlamalarında yaptığı konuşma nedeniyle, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçundan tutuklanarak Mardin Cezaevi'ne konulan DTP'li Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, 8 Mayıs günü çıkarıldığı Cizre Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı ancak hakkında açılan farklı bir dosyadan dolayı Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesi uyarınca tutuklu olarak yargılandığı için yeniden cezaevine gönderildi.

Öte yandan, belediyeye tebliğ edilen bir yazıda, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'ı, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesi uyarınca görevinden uzaklaştırdığı öğrenildi. DTP'li Belediye Başkanı Aydın Budak'ın avukatlarından Rojhat Dilsiz, karara ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Şu anda belediyeye tebliğ edilen bir yazı var. İçişleri Bakanlığı'ndan valiliğe, valilikten de kaymakamlığa gönderilmiş olan bu yazı, Belediye Kanunu'nun47. maddesi ve Anayasa'nın 127/4 fıkrasına göre belediye başkanının görevden alınması ile ilgili, tebliğ niteliğinde bir yazı. İçişleri Bakanlığı'nın atıfta bulunduğu ilgili maddesi ve Belediye Kanunu'nun 47. maddesine göre, belediye başkanının göreviyle ilgili soruşturma veya kovuşturma geçirdiği bir dönemde göreviyle ilgili işlemiş olduğu bir suçtan dolayı İçişleri Bakanlığı, tedbir olarak geçici süreliğine kendisini görevden alabilir ve her iki ayda bir tedbiri kontrol etme hakkına sahiptir. İçişleriBakanlığı'nın göndermiş olduğu yazı, çok kısa ve ayrıntılı bir açıklama niteliğinde değil. Yani belediye başkanının göreviyle ilgili işlemiş olduğu hangi suçtan, hangi dosyadan ve yargılaması devam eden birkaç dosyanın hangisinden dolayı böyle bir yaptırımın uygulandığını daha tam olarak tespit edemedik. Yalnız böylesi bir süreçte İçişleri Bakanlığı'nın göndermiş olduğu bu yazının hukuka uygun olmadığı kanaatindeyiz. Bu noktada biz, İçişleri Bakanlığı'nın vermiş olduğu bu karar karşısında hukukçular olarak,yürütmeyi durdurma istemi için Danıştay'a başvuruda bulunmak üzere gerekli hukuki işlemleri sürdüreceğiz. Biz hukukçular olarak her şeyin altından bir sebep çıkarmak istemiyoruz fakat iki gün önce Nevruz'da yaptığı konuşmadan dolayı Cizre Asliye Hukuk Mahkemesi'nin vermiş olduğu bir tahliye kararı var. 17 Mayıs'ta yine Diyarbakır'da bir duruşması var. Tabii bu duruşmada tutuklu bulunuyor ama biz yapılmış olan bir konuşmadan dolayı Cizre'de belediye başkanlığı yapan bir şahsın tutuklanmasının zaten hukukaaykırı olduğu inancındayız. Ancak, bu tutuklama kararına rağmen, özellikle Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan duruşmadan önce bu kararın belediyeye tebliğ edilmesini düşündürücü buluyoruz. Hukuki olarak gerekli girişimlerimizi yapacağız".


17 yıl önce