|

Bugün sokağa çıkma yasağı var mı: Yasaklar ne zaman, saat kaçta başlıyor?

Koronavirüsle mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni tedbirler bu akşam saat 20.00 itibariyle uygulanmaya başlanacak. Peki bugün sokağa çıkma yasağı var mı: Yasaklar ne zaman, saat kaçta başlıyor?

14:32 - 20/11/2020 Cuma
Güncelleme: 15:39 - 20/11/2020 Cuma
Yeni Şafak
Tüm ülkede fiziki mesafeyi koruma ve hastalığı yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla kısıtlama uygulanacak.
Tüm ülkede fiziki mesafeyi koruma ve hastalığı yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla kısıtlama uygulanacak.

Koronavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığı yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçiriliyor.

Ülkemizde de içerisinde bulunduğu kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlendi.

Bu önlemler, kapsamında 17 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda 20 Kasım 2020 Cuma günü saat 20:00'den itibaren geçerli olacak.


Alışveriş merkezleri açık olacak mı?

Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri 21 Kasım Cumartesi gününden itibaren sadece saat 10:00 ile 20:00 arasında hizmet sunabilecek.

Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme ­içme yerleri 10:00 ile 20:00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel­ al hizmeti verecek şekilde açık olacak.

Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20:00'den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilecek.

Yeni bir karar olmadıkça 31 Aralık 2020 gününe kadar kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri durdurulacaktır. Daha önce faaliyetleri durdurulan nargile salonları ile ilgili uygulamanın aynen devamı sağlanacaktır.

Cuma namazları 65 yaş üstüne serbest mi?

Tüm illerimizde; 21 Kasım cumartesi gününden itibaren 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız gün içerisinde 10:00 ile 13:00 saatleri, 20 yaş altı vatandaşlarımız (01.01.2001 tarihi ve sonrasında doğanlar) ise gün içerisinde 13:00 ile 16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.


Belirtilen yaş gruplarında yer alanlar arasında Cuma namazı kılmak isteyenler için İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca; 65 yaş ve üzeri büyüklerimizin sokağa çıkma saati Cuma namazı bitimine kadar uzatılabilecek, 20 yaş altındaki gençlerimizin sokağa çıkış saati ise Cuma namazına gidebilecekleri şekilde öne alınabilecektir.

Bu şartlar dışında ise belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

Yasaklar ne zaman saat kaçta başlıyor?

21 Kasım 2020 cumartesi gününden itibaren yeni bir karar alınıncaya kadar hafta sonları 10:00-20:00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Üretim, imalat ve tedarik zincirleri bu kısıtlamadan muaf tutulacak.

Bu doğrultuda ilk uygulama olarak 21 Kasım Cumartesi günü saat 20:00'den 22 Kasım Pazar günü saat 10:00'a kadar ve 22 Kasım Pazar günü saat 20:00'den 23 Kasım Pazartesi 05:00 saatine kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama yeni bir karar alınıncaya kadar yukarıda belirtildiği şekilde devam edecek.

#sokağa çıkma yasağı
#içişleri bakanlığı
#sokağa çıkma kısıtlaması
3 yıl önce