|

Bulgaristan ile radyo krizi

Türkiye'den yapılan radyo yayınlarının, Bulgaristan'daki radyoların yayın yapmasını engellediği konusundaki tartışma devam ediyor. Yapılan açıklamalarda, olayın nedeni olarak Karadeniz sularının ısınması gösteriliyor.

00:00 - 24/08/2006 Perşembe
Güncelleme: 16:32 - 24/08/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Bulgaristan ile radyo krizi
Bulgaristan ile radyo krizi

Bulgaristan Devlet Enformasyon Teknolojileri ve İletişim Ajansı'ndan Dimitır Stançev yaptığı açıklamada, yaz aylarında "sıcak deniz tesiri" meydana geldiğini, bu tesirin de radyo dalgalarının daha uzağa ulaşmasını sağladığını belirterek, sorunun İletişim Regulasyon Komisyonu tarafından çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Parlamento Medya Komisyonu Başkanı İvo Atanasov ise basına yaptığı açıklamada, Türk radyolarının yıllardan beri Bulgaristan'daki yayınları engellediğini kaydederek, hükümetlerin "komşuyla kavga etmeyelim" prensibine bağlı kalmayı sürdürdüklerini söyledi.

Bulgar basınında da konuyla ilgili haber ve yorumlara geniş yer verilirken, ülkenin önde gelen ciddi haber radyolarından Darik FM'den Martin Karbovski, Türk radyolarının "taarruzunun" yabancı kültürün etkisinin sadece küçük bir parçası olduğunu belirterek, bu "nazik savaşı" kaybettiklerini ifade etti.

Bulgar radyolarının durumu diğer ülkelerle olan sınır bölgelerinde de farklı değil.Romanya, Makedonya ve Yunanistan ile olan sınır bölgelerinde de, bu ülkelerden yapılan yayınlar Bulgar vericilerini susturuyor.

İktidardaki üçlü koalisyon hükümetinin büyük ortağı Bulgar Sosyalist Partisi milletvekili Yasen Pençev, dün yaptığı açıklamada, ülkenin Karadeniz bölgesinde sadece Türk radyolarının dinlenebilmesinden şikayetçi olmuş, Türkiye ve Romanya'dan yapılan radyo yayınlarının Bulgar istasyonlarını susturduğunu kaydederek, bu durumun uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ifade etmişti.

Bulgar tarafındaki yayınları engelleyen Türk radyolarının cezalandırılması gerektiğini söyleyen Pençev, meydana gelen bu durumun siyasi ve diplomatik bir problem teşkil ettiğini vurgulamıştı.

18 yıl önce