|

Bulgaristan ofis açınca vize eziyeti bitti

Cihan
00:00 - 30/05/2009 Cumartesi
Güncelleme: 14:05 - 30/05/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Bulgaristan ofis açınca vize eziyeti bitti
Bulgaristan ofis açınca vize eziyeti bitti

Bursa'daki göçmen vatandaşların vize ve benzeri sorunlarını çözmek amacıyla Bulgaristan'ın Bursa'ya açtığı Konsolosluk ofis törenle hizmete girdi. Açılış törenine katılan Bulgaristan Büyükelçisi Branimir Mladenov'un davetlilere, Türkçe hitap etmesi vatandaşlardan alkış aldı. Konsolosluk binasıyla soydaşlar, bundan böyle vize ve pasaport işlemleri için İstanbul ve Ankara'ya gitmek zorunda kalmayacak. önümüzdeki aylarda ofiste, AB üyesi ülkelere transit vize işlemi de gerçekleştirilebilecek.

ıÜüSadece vize olarak değil ekonomik ve kültürel açıdan da hizmet verecek olan Adalet Mahallesi'ndeki Bulgaristan Konsolosluk ofisi'nin açılış törenine Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Milen Keremetçiev, Büyükelçi Branimir Mladenov, İstanbul konsolosu Ivan Kosaref, Bursa Milletvekilleri Mehmet Emin Tutan, Necati Özensoy, Mehmet Tunçak, Ali Koyuncu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmagnazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile çok sayıda davetli katıldı. Ofisin Bursa halkının hizmetine girdiğini belirten Büyükelçi Mladenov Türkçe yaptığı konuşmada, "Bursalı vatandaşlarımız artık İstanbul'a gitmek zorunda kalmayacaklar, bütün işlemlerini Bursa'da yapabilecekler. Önümüzdeki süreçte transit vizeler de verilecek. Diğer balkan ve AB üyesi ülkelere gidecek olanlar da burada işlem yaptırabilecek." dedi.

Konsolosluk ofisi ile ilgili bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın hem ticari hem de ekonomik kimliği ile önemli bir kent olduğunu söyledi. Dündar, "Böyle bir kentte konsolosluk binasının bulunmaması büyük bir eksiklikti. Bursa'da yaşayan onbinlerce Bulgaristan göçmeni vatandaş başta şengen vizesi olmak üzere çeşitli işlemler için yıllardır Ankara ve İstanbul'a gitmek zorunda kalıyordu. Artık tüm sorunlarını bu binada vatandaşlarımız rahatlıkla yaptırabilecek." dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de binanın şehir halkına büyük kolaylık sağlayacağını söyledi. Türkiye-Bulgaristan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Bulgaristan Milletvekili Kasım Dal da Bulgarca yaptığı konuşmasını Türkçe'ye tercüme etti. Konuşmaların ardından Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Milen Keremitçiev, ilk vizeyi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a verdi.

Temeli geçtiğimiz yılın yaz ortasında Omangazi Belediyesi tarafından atılan bina 1.2 milyon TL'ye mal oldu. Bursa ve civar illerde yaşayan göçmen vatandaşların sorunlarını çözmek üzere yapılan bina için Osmangazi Belediyesi Bulgaristan'dan bedel talep etmedi. Yaklaşık 200 bin kişiye hizmet verecek projenin hem projesinde hem de uygulama aşamalarında kullanılacak malzemelerin seçiminde büyük özen gösterildi. Son teknoloji ile donatılan binanın Bulgaristan'ın dünya genelinde sahip olduğu en güzel konsolosluk binası olduğu belirtiliyor. Türk yapı mimarisinin egemen olduğu konsolosluk ofis binası, toplam bin 200 metre kare kullanım alanına sahip.

15 yıl önce