|

Burdur'da fotokapana yakalandılar

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Burdur Şube Müdürlüğü'nce yaklaşık 4 yıldan bu yana kent yaban hayatının araştırması kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler fotokapan cihazlarıyla görüntüleniyor. Araştırma kapsamında geçen aylarda fotokapana iki kez çakal sürüsü takıldı. Görüntülerde, yavru çakalların birbiriyle oynamaları ilgi çekti.​​

Yeni Şafak
11:53 - 22/11/2016 Salı
Güncelleme: 12:27 - 22/11/2016 Salı
DHA
Fotokapanla çekilen görüntülerde, yavru çakalların birbiriyle oynamaları ilgi çekti.​​
Fotokapanla çekilen görüntülerde, yavru çakalların birbiriyle oynamaları ilgi çekti.​​

Bu çalışmalarda zaman zaman Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile de işbirliği yapılıyor. Burdur merkez köyleri ve Yeşilova ilçesinin bazı köylerini de kapsayan alanlarda MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Ornitolog Doç. Dr. Tamer Albayrak danışmanlığında, Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz yüksek lisans tez çalışması da yürütüyor. İnsan faaliyetlerinin yaban hayatı üzerine etkisinin araştırıldığı tez kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler tespit edilecek. Türlerin yaşam alanları, insan faaliyetlerinden nasıl ve ne oranda etkilendikleri hakkında da fikir elde edilecek.



Yavruların oyunu


Bugüne kadar bölgede yapılan fotokapan çalışmalarında vaşak, karakulak, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, yaban tavşanı, arap tavşanı, porsuk, kaya sansarı, gelincik, sincap gibi türler tespit edildi. Tamer Yılmaz tarafından Burdur'da ormanlık alanlara kurulan fotokapana, biri gece diğeri de gündüz olmak üzere iki çakal sürüsü takıldı. Gece görüntüsünde 2'si yavru 4 çakal bir süre fotokapan önünde oynuyor. Gündüz görüntüsünde de tamamı yavru 6 çakal, aralarında uzun süre oynuyor. Fotokapanın olduğu alanda uzun süre vakit geçiren çakallar, ardından hep birlikte ormanlık alanın içine ilerliyor.




Kurtlar avlarıyla fotokapanda


Fotokapanla görüntülenen yaban hayvanları arasında bir vaşak avladığı tavşanı, bir kurt avladığı yaban domuzu yavrusunu götürürken görüntülendi. Bir gece görüntüsünde ise bir kurt, yakaladığı avıyla birlikte fotokapanın bulunduğu alana geliyor ve ağzındaki avı yola bırakıp etrafı kontrol ettikten sonra kenardaki su birikintisinden su içiyor. Sık sık etrafını kontrol edip su içen kurt, ardından avını alarak gece karanlığında kayboluyor. Farklı bir gece görüntüsünde de bir vaşak ve iki yavrusu bu kez fotokapana yakalanıyor. Bir fotoğraf karesinde tavşan, fotokapan önünde yavrusunu emziriyor.






#Fotokapan
#Burdur
7 yıl önce