|

Bush'la Irak'ı konuşacağım

Başbakan Erdoğan, Bush ile görüşeceğini belirterek, "Irak'ın bölünmesi iç savaşı zirve noktasına taşır, uyarıyorum. Buna neden olanları da tarih ve insanlık affetmez" dedi.

Mehmet Ocaktan
00:00 - 26/11/2006 Pazar
Güncelleme: 01:37 - 26/11/2006 Pazar
Yeni Şafak
Bush'la Irak'ı konuşacağım
Bush'la Irak'ı konuşacağım

Başbakan Tayyip Erdoğan, gelecek hafta ABD Başkanı Bush ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Ürdün'de bir araya geleceğini, kendisinin de Riga'da yapılacak NATO zirvesinde Bush'la Irak'ın durumunu görüşeceğini bildirdi.

Ürdün'e giden Erdoğan, Başbakan Maruf Al Bakhit ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Irak'ta son bir yılda her gün ortalama 50 kişinin öldüğüne işaret ederek, buna duyarsız kalmanın mümkün olmadığını söyledi. Irak'a komşu ülkelerin yer aldığı şu ana kadar 10 zirve yapıldığını ifade eden Erdoğan, bunların süratle devamının gerektiğini kaydetti. Erdoğan, "Önümüzdeki hafta yapılacak Bush-Maliki toplantısını önemsiyoruz. Bunun öncesinde Başkan Bush ile Riga Zirvesinde bir araya gelmemiz söz konusu" dedi.

BÖLÜNME İÇ SAVAŞ DEMEK

Irak'ın parçalanmasını Türkiye olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını da vurgulayan Erdoğan, "Irak'ın üçe bölünmesini bir iç savaşın başlangıcı olarak görürüm. Şu andaki mevcut iç savaş zirve yapar, bunu da duyurmak istiyorum. Buna da vesile olanları tarih, insanlık affetmez" diye konuştu.

HİZBULLAH HÜKÜMETTEN ÇEKİLMEMELİ

Lübnan'daki duruma da değinen Erdoğan, Türk askerinin orada insani yardım için bulunduğuna işaret ederek, "Doğrusu Hizbullah'ın hükümetten çekilmesini doğru bulmuyorum. Lübnan'da birlik ve beraberlik zamanıdır. Yapıcı katkısı olması gereken ülkelerin her türlü desteği vermesi gerekir. Son olarak orada Sanayi ve Ticaret Bakanı'nın öldürülmesi olayı maalesef adeta bir bölünmenin, parçalanmanın başlangıcı sayılabilecek art niyetli bir girişim olabilir. Buna fırsat vermemek gerekir. Onun için dayanışmamız şart. Sinyora hükümetini bu noktada destekliyoruz" dedi.

ARABULUCU OLURUZ

Erdoğan, Filistin konusunda da hassasiyetlerinin devam ettiğini belirterek, Filistin'in kendi iç bünyesinde birleşme zamanı olduğunu söyledi. İsrail'in Filistin'e karşı uyguladığı tutumu tasvip etmediklerini belirten Başbakan Erdoğan, bu konuda karşılıklı olumlu bir yaklaşım anlayışıyla bir barış sürecinin başlatılmasının şart olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Artık bu ölüm haberlerini, bombalama olaylarını duymaktan bıktık. Bölge halkı da bıkmış vaziyette. Barışa ihtiyacımız var. Tribünde seyirci olmamamız gerekiyor. Artık her birimiz birer aktör olmalıyız" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, İsrail ile Filistin arasında arabuluculuk yapıp yapamayacaklarına ilişkin sorusuna ise "Biz durumdan vazife çıkaramayız. İsrail ve Filistin bizden böyle bir şey talep ederse elimizden geleni sonuna kadar yaparız" karşılığını verdi.

BAHİT: IRAK DİPSİZ KUYU

Ürdün Başbakanı Maruf El Bahit da, Irak'ın bölünmesinin kanlı mezhep çatışmalarını yeni boyutlara yükseltebileceği uyarısında bulundu. El Bahit, "Irak'ın bölünmesi, dipsiz bir kuyuya yuvarlanmak demektir. Bu bölünmenin alevleri, sadece Iraklıları değil, herkesi yakar ve özellikle Irak'ın komşularınınki olmak üzere bölgenin istikrarı üzerinde tehlikeli etkileri olur" dedi.

Şehitlere dua

Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, Ürdün'ün Salt kentindeki Türk şehitliğini ziyaret ederek dua ettiler


18 yıl önce