|

Bütçenin aslan payı eğitime

TBMM’ye sunulan 2022 bütçesi giderlerinin 1 trilyon 750 milyar lira, gelirlerinin 1 trilyon 472 milyar lira olması bekleniyor. Yüzde 15,6 pay ve 273,5 milyar lira ile aslan payı eğitime, yüzde 7’ye karşılık gelen 304,6 milyar lira da sağlığa ayrıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ‘yeşil dönüşüm’ odaklı bütçenin yapay zeka ve inovasyonu destekleyeceğini söyledi.

Haber Merkezi
00:00 - 16/10/2021 Cumartesi
Güncelleme: 00:52 - 16/10/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın açıklamalarının ardından geleneksel bütçe bağlama töreni yapıldı. Oktay, beraberindeki Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu ile 2022 bütçesini bağladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın açıklamalarının ardından geleneksel bütçe bağlama töreni yapıldı. Oktay, beraberindeki Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu ile 2022 bütçesini bağladı.

Cumhurbaşkanlığı, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından açıklanan gelecek yıl bütçesi giderlerinin 1 trilyon 750 milyar lira, bütçe gelirlerinin 1 trilyon 472 milyar lira olması bekleniyor. Bunü göre önümüzdeki yılki bütçe açığı 278 milyar lira olarak öngörüldü. Bütçe teklifinin ayrıntılarını düzenlenen basın toplantısıyla anlatan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, vatandaş odaklı bir icraat bütçesi hazırladıklarını belirtti.

KALKINAN TÜRKİYE VİZYONU

Oktay, birçok ülke ekonomisinin küçüldüğü geçen yıl, krizi fırsata çevirecek bir bütçe hazırladıklarını ve yıl boyunca tüm kurumların kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullandıklarını anlattı. Oktay, “2022 bütçe teklifini de salgının artçı sarsıntılarına rağmen güçlenen, kalkınan ve büyüyen Türkiye vizyonuyla hazırladık. Hazırlanan bütçe teklifi, kalkınma hedeflerimiz, ülkemizin refahını artırma gayretimiz ve istikrarımızın dayanağını oluşturmaktadır. 2022 yılı bütçemizi vatandaş odaklı bir icraat bütçesi olarak hazırladık” ifadesini kullandı.

YENİLİKÇİ VE ÇEVRECİ

Bütçenin, yeşil dönüşümü odağına alarak karbon nötr yatırımları ve süreçleri destekleyen, yeşil ekonomiye geçiş sürecini hızlandıracak nitelikte olduğunu belirten Oktay, “2022 bütçesi, yapay zeka ekosistemine değer üreten, araştırma, girişimcilik ve inovasyonu destekleyen, milli uzay programını adım adım hayata geçiren ve yenilenebilir enerji altyapısını güçlendiren Türkiye’nin yenilikçi ve çevreci bütçesidir” dedi.

YERLİ AŞI BÜTÇEDE

2022 yılında Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında aşı temini başta olmak üzere sağlık hizmetleri için ihtiyaç duyulacak kaynak bütçede öngörülüyor. Buna, aşı geliştirme faaliyetleri ve yerli aşı üretimi ve uygulanması da dahil. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 116,4 milyar lira, yükseköğretim kurumları sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine 6,2 milyar lira olmak üzere toplam 122,6 milyar lira kaynak ayrıldı.

Sağlık Bakanlığı ve yükseköğretim kurumları döner sermayeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılacak sağlık harcamaları da dikkate alındığında sağlık alanına ilişkin ayrılan toplam kaynak 304,6 milyar liraya ulaştı.

SAVUNMAYA DESTEK ARTTIRILDI

Savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye hedefi doğrultusunda, bütçeden savunma ve güvenlik birimlerinin ihtiyaçları için ayrılan kaynak, yüzde 29.6 artışla 181 milyar liraya yükseltildi. Ayrıca Savunma Sanayii Destekleme Fonuna aktarılacak kaynak yaklaşık yüzde 39 artışla 31,3 milyar lira olarak öngörülüyor.

%15,6’sı eğitime

  • Oktay, teklifle ilgili şu bilgileri verdi: Bütçe giderleri 1 trilyon 750 milyar 957 milyon lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 472 milyar 583 milyon lira ve bütçe açığı 278 milyar 374 milyon lira olarak öngörülüyor. 2022 bütçesinin yüzde 15.6’sı yani aslan payı eğitime ayrıldı. Yükseköğrenimin de dahil edilmesiyle eğitim bütçesi geçen yıla göre yüzde 29.4 artırarak 273,5 milyar liraya yükseltildi.

Kadın desteği iki kat artacak

  • “Kadının Güçlenmesi Programı” ödeneği iki kattan fazla arttırarak 943 milyon liraya yükseltildi. Sanayinin Geliştirilmesi, Üretim ve Yatırımların Desteklenmesi Programı ödeneğini yüzde 37 oranında artırılarak 20 milyar 932 milyon liraya çıkarıldı. Yine Ormanların ve Doğanın Korunması Programı ödenekleri yüzde 55 artışla 4 milyar 738 milyon lira, Sürdürülebilir Çevre ve İklim Değişikliği Programı ödenekleri de yüzde 45 artışla 2 milyar 652 milyon lira oldu.

Reel sektör unutulmadı

Bütçeden tarıma ayrılan pay 57,6 milyar lira oldu. Reel sektör destekleri için ise bütçeden 68,9 milyar lira kaynak ayrılacak. Bu kapsamda, ihracat destekleri için 5,2 milyar lira, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığıyla kullandırılacak teşvik ödemeleri için 2,9 milyar lira, küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi için 1,8 milyar lira reel kesim desteği planlanıyor.


Asker ailelerine yardım sürecek


Sosyal harcamalar için ayrılan kaynak 104,2 milyar liraya çıkarıldı. Sosyal harcamalar kapsamında, 65 yaş üstü yaşlılar, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve yakınlarına bağlanan maaş için 15,6 milyar lira, engelli vatandaşların evde bakımına 13,2 milyar lira, yoksul ailelere elektrik desteği kapsamında 2,4 milyar lira, asker ailelerine yardım kapsamında 161 milyon lira kaynak ayrıldı.

#TBMM
#Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi
#Fuat Oktay
#Savunma sanayii
2 yıl önce