|

Ekonomideki büyüme AB'nin kapısını araladı

Romanya hükümeti özel temsilcisi Prens Radu Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik gelişmesinin, AB üyeliği aşamasında çok önemli bir argüman sayılacağını söyledi.

Sevgi Koçak
00:00 - 28/04/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:29 - 28/04/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Ekonomideki büyüme AB'nin kapısını araladı
Ekonomideki büyüme AB'nin kapısını araladı

Romanya Hükümeti Özel Temsilcisi Prens Radu de Hohenzolem-Veringen, Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik gelişmesinin, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda çok önemli bir argüman oluşturacağını kaydetti. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde "AB'ye Giriş Sürecinde Romanya'nın Deneyimleri" konulu bir konferans veren Prens Radu, Türkiye ve Romanya'nın çok sayıda ortak noktaya sahip olduklarını belirterek, "Romanya ve Romanya halkı Türkiye'ye çok destek veriyor, aynı zamanda sizi çok iyi anlıyor ve güveniyorlar" dedi. Prens Radu, Romanya'da yaklaşık 10 bin Türk firmasının faaliyette bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin, Romanya ekonomisinin en önemli partnerlerinden birisi olduğunu bildirdi.

ROMANYA DA BÜYÜYOR

Türkiye'nin son yıllarda kaydettiği önemli ekonomik gelişmelere dikkati çeken Prens Radu, "Bu, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda çok önemli bir argüman olacaktır" görüşünü aktardı. Farklı dinler ve kültürlerden insanların yaşadığı Romanya'nın, kültürel açıdan AB için bir artı değer oluşturduğuna işaret eden Prens Radu, ülkelerindeki Müslüman azınlığın sayısının az ama çok iyi entegre olmuş durumda olduğunu dile getirdi. Prens Radu, belirli bir istikrara ulaşmış ülkelerin, koşulların iyi olduğu durumlarda gayri safi milli hasılalarının ancak yüzde 1'i kadar büyüme kaydettiklerini, Romanya'nın ise 2005 yılında yüzde 8,4, 2006 yılında yüzde 7,6 büyüme gösterdiğini dile getirdi.


Türkiye'nin geleceği çok parlak

Türkiye'de çok sayıda üniversiteyi ziyaret ettiğini belirten Prens Radu, "Bu ziyaretler sırasında, sizin geleceğinizin ne kadar parlak olduğuna tanık oldum. Önünüzde ne kadar parlak bir gelecek olduğunun farkında mısınız? Burada olmakla Fransa'da, İspanya'da olmak arasında hiç fark yok" dedi. Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prens Radu, Romanya'nın AB'nin sınır ülkesi olarak

stratejik önemi bulunduğunu, güvenlik konularında kendilerine büyük rol düştüğünü anlattı. AB üyeliğinin ardından elde ettikleri en büyük kazanımların refah düzeyinin artması ve genç nüfusun AB içinde istedikleri üniversitelere giderek, kariyer planlama şansı elde etmesi olduğunu belirten Prens Radu, şu anda İtalya'da ve İspanya'da 1'er milyon Romen vatandaşının istihdam edildiğini kaydetti.



17 yıl önce