|

Çadır sorununa 'nano' çözüm

Van depreminin ardından ortaya çıkan çadır depolama sorununa sektörden çözüm geldi. Tente Branda Üreticiler Derneği Başkanı Açıkgün, Kızılay'ın istemesi halinde 'nano çadır' üretebileceklerini belirterek “Bunlar rutubet tutmuyor, soğuğu ve sıcağı geçirmiyor, alev almıyor. Aylarca havalandırılmadan muhafaza edilebiliyor” dedi.

Orhan Turan
00:00 - 29/10/2011 Cumartesi
Güncelleme: 03:16 - 29/10/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Çadır  sorununa 'nano' çözüm
Çadır sorununa 'nano' çözüm

Van'da meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem sonrasında bölgede hissedilen çadır ihtiyacına özel sektörde cevap geldi. Kızılay'ın 30 bine yakın çadırı bölgeye gönderdiğini söyleyen Türkiye Tente Branda Üreticiler Derneği (TBÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Erzan Açıkgün, “Biz de her biri 100 metrekarelik 500 çadırı bugün bölgeye gönderdik. Eğer Kızılay'dan talep gelirse 1.5 ayda 5 bin soğuk iklim çadırını hazır ederiz” dedi.

Türkiye'nin çadır üretimi konusunda dünyanın sayılı ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Erzan Açıkgün, istenmesi halinde Nano çadır üretimi de yapabileceklerini belirterek, “Türk yapımı Nano çadırlar rutubet tutmuyor, soğuğu ve sıcağı geçirmiyor alev almıyor. 800 TL'ye imal edilen nano çadırlar 1100 Denye Kumaş olarak tabir edilen kumaşlarla dikiliyor ve rutubetli bile olsa aylarca havalandırılmadan muhafaza edilebiliyor” dedi.

PAMUKLU ÇADIR ÇÜRÜME YAPAR

Kızılay'ın kendi üretimi dışında, Türkiye'deki özel sektörden de faydalanması gerektiğini söyleyen Çağ Branda üretim şefi Ali Güçlü ise sektörün normalde talebe göre çalıştığını stok bazlı çalışmadığını belirterek, “Bu nedenle Kızılay, benzeri afetlere karşı özel üreticilerle de çalışmalı. Sadece kendi üretimi beklenmeyen durumlarda yetersiz kalıyor. Halen Kızılay'ın kullandığı çadırların, pamuklu olması nedeniyle çürüme ve küflenmeye maruz kalabileceğini söyleyen Güçlü, “Yağmur ve kar altında kalan çadırlar depolara nemli olarak kaldırıldığında doğal olarak havalandırılmaları gerekiyor. Havalandırılmayınca çürüme yapıyor. Eğer özel sektörden talep edilirse farklı tip çadırlar da üretebiliriz” dedi.

YANMIYOR RUTUBET TUTMUYOR

Polyester ve “1100 Denye Kumaş” kullanılarak üretilen çadırlar yanmaz özellikte. Rutubet tutmayan yapısıyla havalandırma ihtiyacına gerek kalmadan depolanabilen çadırlar çürüme yapmıyor. Kamp çadırı, prefabrik çadır olarak üretilen çadırlar, 2 kişiyle 20 dakikada kurulabiliyor. Boylamasına kurulumda istenilen uzunlukta kurulabilen çadırlarda 5 kişiden 60 kişiye kadar insan barınabiliyor. Kızılay çadırlarının ebadında 16 metre karelik Nano çadır 800 TL'den satışa sunuluyor.



13 yıl önce