|

Camide calan cebi jammer önleyecek

Namaz sırasında çalan cep telefonlarının önüne geçmek için camilere GSM karıştırıcı cihazlar kuruluyor. Diyanet Elektronik Cihaz Projesi'ne de hız verdi. Camilere takılan cihaz, dini konularda vatandaşları bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Fazlı Şahan
00:00 - 22/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:11 - 22/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Camide calan cebi jammer önleyecek
Camide calan cebi jammer önleyecek

Camilerde cep telefonlarının çalmasına karşı jammerlı uygulama geliyor. Her türlü uyarılara rağmen bazı vatandaşların ısrarla telefonlarını açık bırakıp namaz sırasında çağrıları engellememeleri nedeniyle, camilere jammer uygulaması hayata geçiriliyor. Cep telefonları açık olarak camiye gelen ve namaz sırasında çalan telefonlarını kapatmayan vatandaşların bu uygulama ile önüne geçilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı, namaz sırasında çalarak ceamaati rahatsız eden cep telefonlarını engellemek için çalışma başlattı. Çalışma ile camilere, GSM sinyali karıştırıcı cihaz alınacak. Olayın hukuki boyutunu inceleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, hazırladığı görüş notunda ilgili yönergeye işaret edilerek, cami ve mescitlerin ibadete açılış beratlarını veren müftülüklerin, buraları yönetme görevini de üstlendiği belirtildi.

MAHALLİ İMKANLAR KULLANILACAK

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün görüş notunda şu bilgi verildi: "İbadet yerlerinin huzur ve sükunetini sağlamaya yönelik olarak cep telefonlarına ait zil seslerinden kaynaklanan şikayetleri önlemek maksadıyla cami ve mescitlerde GSM karıştırıcı cihaz kullanılması uygun görülmektedir. Müftülüklerce belirlenecek camilere, dernek/vakıf işbirliği ile mahalli imkanlar kullanılarak GSM karıştırıcı cihazı takılmasına ait masraflar mahallince karşılanacaktır.'

ELEKTRONİK CİHAZLA AYET DERSİ

Diğer yandan Diyanet İşleri Başkanlığı, Elektronik Cihaz Projesi'ne de hız verdi. Sadece camilere gelenlerin değil, çevreden geçenlerin de dini bilgiler edinmesi için uygulamaya konular proje sayesinde Türkiye genelinde 62 ile elektronik cihaz takıldı. 2009 yılında 293, 2010 yılında 330 ve geçen yıl 498 camiye elektronik cihaz takıldığı bildirildi. İstanbul'da 112, Mersin'de 30, Sinop'ta 27, Bursa'da 26, Konya, Kahramanmaraş ve Antalya'da 23'er camide elektronik cihazla vatandaşa hizmet veriliyor. Cami girişlerinde yer alan ilan panoları, ibadet ya da ziyaret amacıyla camiye gelen vatandaşların dini konularda bilgilendirilmesinde önemli bir fonksiyona sahip. Bu panolara yazılan ayet ve hadis mealleri, Müslümanları düşünceye sevk etmekte ve Müslümanların dinî konularda özlü bilgi elde etmelerine yardımcı oluyor. Bu uygulamayla her seviyeden insanın yaşadığı camilerin dışına tesis edilen elektronik bir aygıt yardımıyla, ayet ve hadis mealleri geniş halk kesimlerine ulaştırılıyor.


12 yıl önce