|

Candan müfettişi Baron kurtardı

Ergenekon'un 1 numaralı sanığı Şener Eruygur, 'şaibeli' Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren'i yargılandığı davalarda aklamak için 'Baron' lakaplı Albay Cengiz Y'yi görevlendirdi. Yüksekova Çetesi'nde ismi geçen, 'Baron Albay', asılsız soruşturmalara imza atan Eren'in görevine geri dönmesini sağladı.

Haber Merkezi
00:00 - 11/04/2009 Cumartesi
Güncelleme: 03:00 - 11/04/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Candan müfettişi Baron kurtardı
Candan müfettişi Baron kurtardı

Ergenekon'un, şaibeli Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren'i aklama operasyonu, adı Susurluk Komisyonu Raporu'nda geçen 'Baron' lakaplı albayı da deşifre etti. İkinci iddianamede yer verilen belgelere göre, Ergenekon'un 1 numaralı sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur, Candan Eren'i yargılandığı davalarda aklaması için 'Baron' lakaplı Albay Cengiz Y'yi görevlendirdi. 'Baron'un devreye girmesiyle davalar lehine sonuçlanan Cengiz Eren görevine geri dönerken elindeki önemli belgeleri Eruygur'a servis etti.

EMİR ERUYGUR'DAN

Sanık Neriman Aydın'ın 2004'te Jandarma Orgeneral Şener Eruygur'a yazdığı mektuplar, ikinci Ergenekon iddianamesine de girdi. Mektuplar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemi ve Albayraklar Şirketleri'ne yönelik asılsız iddialarla soruşturma başlatan Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren'in yargılandığı davalarda Ergenekon'un devreye girmesiyle aklanarak görevine geri döndüğünü gösterdi. Aydın'ın 'Candan Eren bize lazım paşam' dediği mektuplarda, adı Susurluk skandalı ve Yüksek Ova Çetesi soruşturmasında geçen 'baron lakaplı Albay Cengiz Y'nin, Eruygur tarafından görevlendirdiği de yeraldı.

Aydın, Eruygur'a 20 Temmuz 2004'te yazdığı mektupta, Candan Eren'in bir Türk çocuğu olduğunu ve kollanması gerektiğinin altını çiziyor.

ALBAY, MÜFETTİŞLERLE GÖRÜŞTÜ

Neriman Aydın'ın, 17 Ağustos 2004'te yazdığı ikinci mektupta ise Eruygur'un, Candan Eren davaları için Albay Cengiz Y'yi görevlendirdiği anlaşılıyor. Aydın mektupta 'Paşam, emirleriniz üzerine komutanlığınız yetkililerinden Alb. Cengiz Y. Sayın Candan E. ile irtibata geçmişlerdir' diyor. Aydın mektupta ayrıca Erygur'un emrindeki adli müşavirlerin, Eren'in davasına bakan mahkeme başkanları ile yapacakları görüşmelerin etkili olacağını söylüyor. Eren yargılandığı davalar lehine sonuçlanınca Mülkiye Başmüfettişliği'ne geri döndü.

ALBAY'IN KARANLIK GEÇMİŞİ

Eruygur'un adamı Albay Cengiz Y, Beyaz Enerji Operasyonu'nun düğmesine basan Jandarma Albay Aziz Ergen'in yerine atanmıştı. 'Baron' lakaplı Cengiz Y'nin adı Meclis Susurluk Komisyonu Raporu'nda Yüksekova Çetesi'yle birlikte geçiyor. Çeteyi ortaya çıkaran Astsubay Hüseyin Oğuz, o dönemde binbaşı olan Cengiz Y'nin, silah ticaretinde aracı olduğunu ileri sürdü. Ergenekon iddianamesinde yer verilen 1881 Avşar imzalı bir belgede ise Hatay'da 3.5 milyar TL'lik kaçakçılık yapan yüksek rütbeli komutanlardan oluşan çetede de Albay Cengiz Y'nin yeraldığı iddia ediliyor. Albay Cengiz Y'nin hakkındaki iddialardan dolayı 2007'de emekli edildiği de ileri sürüldü.


Özür ve düzeltme

Yeni Şafak'ın dün manşetten verdiği 'Ergenekon'un candan müfettişi' haberinde sehven Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren fotoğrafı yerine Adem Baştürk'ün fotoğrafı (sağda) kullanılmıştır. Baştürk'ten özür diler düzeltiriz.



15 yıl önce