|

Carlton satışında 'ipotek' sürprizi

TMSF'nin ikinci kez satışa çıkardığı Halis Toprak'ın Yeniköy'deki Carlton Oteli arazisinin bedeli ipotekler nedeniyle 96 milyon 33 bin YTL'ye çıkarılınca yine satılamadı

Eylem Şimşek
00:00 - 11/04/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:18 - 11/04/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Carlton satışında 'ipotek' sürprizi
Carlton satışında 'ipotek' sürprizi

TMSF'nin 3 Nisan'da düzenlediği birinci ihalede alıcı bulamayan Toprak Grubu'na ait arsaya yine alıcı çıkmadı. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), Halis Toprak'ın Yeniköy'deki Carlton Oteli arazisinin bedelini ipotekler nedeniyle 96 milyon 33 bin YTL'ye çıkarınca ikinci ihaleden de sonuç alınamadı.

İPOTEKLİ FİYATA TEPKİ

Alıcılar, muhammen bedeli 49 milyon 562 bin YTL olarak açıklanan arazinin satış fiyatındaki sürpriz değişikliğe tepki gösterirken, tartışmalar yaşandı. Fon Komisyonu, ikinci kez yapılan ihaleyi, uygun teklif olmadığı için kapattı. Toprak Grubu'na ait Carlton Oteli arazisinin ihalesi ikinci kez iptal edildi. Arazi üzerindeki yüksek bedelli ipotek tutarının ortaya çıkması alıcıların tepkisine yol açtı. Katılımcılar, satış şartnamesinde ipotek konusunun yer almadığını savunarak, muhammen bedelin yükseltilmesine tepki gösterdiler.

ŞARTNAMEDE VAR

Tartışmanın ardından ihalede beş dakikalık ara verildi. Fon Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık ise, bu düzenlemenin şartnamenin dördüncü maddesinde “rüçhan alacaklar” şeklinde yer aldığını söyledi. Molanın ardından açık artırmaya devam edildi. İhaleye katılan her iki grup da teklif vermeyince, Fon Komisyonu, alacağa mahsuben ihaleyi kapattıklarını açıkladı. Katılımcılar, “Fon'un amacı bu muydu?” diyerek tepki gösterdiler. Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık, ihalenin açılışında yaptığı açıklamada, arsa üzerinde çoğunluğu İş Bankası ve Garanti Bankası'nın ipoteği bulunduğunu, bu nedenle satışta 96 milyon YTL olan ipotek bedelinin üstüne çıkmak zorunda olduklarını söyledi.


Benim arsa bir numara

Halis Toprak, ihaleye çıkacak Eski Carlton Oteli arazisi ile ilgili olarak 2 Nisan 2007 tarihinde bir açıklama yapmış ve arazisinin eşi benzeri olmadığını söylemişti.Toprak açıklamasında ihaleye katılacaklara tavsiyelerde bulunarak, “Paranız varsa TÜPRAŞ'ı yeniden kurabilirsiniz ama Carlton gibi bir gayrimenkulün eşini bulamazsınız” demişti. Toprak, yazılı açıklamasında arsanın alıcısı için büyük bir fırsat olduğunu söylemiş, arazinin Yeniköy ve Boğaz'ın incisi ve imar bakımından çok elverişli olduğunu belirterek “Mülkiyetin 40 bin metrekare civarında inşaat imkânı vardır. Boğaz'daki yapıların büyük bir kısmı 2 katlı olduğu halde bu mülkte kullanım 8 kattır. Paranız varsa TÜPRAŞ'ı yeniden kurabilirsiniz. Ama Carlton gibi bir gayrimenkulün eşini bulamazsınız. Bu gayrimenkul yolun deniz tarafında denize sıfır ve yol üstünde olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Sahil kısmının yalı özelliği varken, yol üstünde kalan kısımda ise kot farkı nedeniyle çok katlı yapılaşma şansı vardır. Dolayısıyla sahil kesimindeki 2 bin 423 metrekarelik kısma yapılacak inşaatın üst katına emsalsiz çok büyük bir mekan yapılabilir. Yolun üstü bölümü 4 bin 250 metrekare olup, buranın da 20 bin metrekare inşaat alanı vardır. Bu iki mekan dışında kalan kısımlar ticari gelir amaçlı kullanılabilir. Tüm Boğaz ayaklarının altındadır. Gayrimenkul TMSF tarafından satılacağı için yüzde 18 KDV'den muaftır. Örneğin bu mülk 1 milyar dolara satılırsa, 180 milyon dolar tutarındaki KDV ödemesi yapılmayacaktır. Burada asgari 40 bin metrekare inşaat yapma imkanı vardır“ demişti. Halis Toprak'ın bu açıklamaları sonrası arazi değer kazanmak bir tarafa alıcı bile bulamamış, sonuçta da ihale iptal edilmişti.


Yarı fiyatına satacağım

Kanal 7'de yayınlanan ve Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'nun sunduğu 6 Nisan tarihli “İskele Sancak” programında konuşan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk ise ihale iptali sonrasında Halis Toprak hakkında sert açıklamalar yapmıştı. Bu programda TMSF Başkanı Ertürk, 21 banka içinde kendilerini en fazla uğraştıran kişinin Halis Toprak olduğunu söylemiş, ihaleye fesat karıştırdığı gerekçesiyle kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıklamıştı. Ertürk, Toprak'ın arsanın fiyatıyla ilgili açıklamalarına ilişkin olarak da “Oradaki tek beklentisi, o araziyi sattırmamaktı. Ama şunun farkında değil ki biz, yeni ihalede girip orayı yüzde 50 indirimli fiyata alacağız, buna kararlıyız. Biz Halis Toprak gibi insanlara, yıllardır alıştıkları iş yapma tarzının artık geçerli olmadığını göstermek zorundayız. Şimdi ihaleye fesat karıştırdı, onun için suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca bize beyan etmediği malları olduğunu bir röportajdan öğrendik. Onların peşindeyiz. Ayrıca şu anda oturduğu yalının da satışı için girişimleri başlattık“ demişti.


Arsayı satacak borcu kapatacaktı

BDDK, Halis Toprak'ın sahibi olduğu Toprakbank'a 30 Kasım 2001'de el koydu. Toprak bankanın borçları nedeniyle TMSF'yle 30 Eylül 2004 tarihinde protokole imza atarken, 453 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Söz konusu borç, 2005 yılından başlamak üzere 10 yılı anapara, 2 yılı da faiz olmak üzere toplam 12 yıllık geri ödeme takvimine yayıldı. TMSF ödeme aşamasında çıkan sorunlar nedeniyle Toprak Grubu'nun mallarını satışa çıkarırken, ilk olarak bu bu yıl Şubat ayında Halis Toprak'a ait helikopteri sattı. Hemen ardından Nisan başında olaylı Carlton arazisi satışa çıkarıldı. Ayrıca Toprak'ın Londra'daki malikanesinin satışından gelen 93 milyon dolarlık paranın 30 milyon doları TMSF'ye kaldı. TMSF önümüzdeki dönemde Halis Toprak'ın İstanbul İstinye'deki malikanesi ve Göztepe'deki 80 bin metrekarelik arsası da dahil tüm gayrimenkullerini satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Satılacak mallar arasında Adapazarı, Bilecik ve Lice'deki fabrikalar da bulunuyor. TMSF bu işlemleri yaparken, Halis Toprak ise “Günü geçmiş borcum yok” diyor. TMSF'nin suçladığı Halis Toprak arsanın değeri konusundaki ısrarını sürdürüyor. Hatta “Bu arazinin üzerine 7.5 milyar dolarlık bina yapılır” diyor. Toprak'a göre satış Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasına ertelenirse daha çok para gelecek.



17 yıl önce