|

Cazibe merkezi haline geldik

Çırağan Oteli'nde İki gün sürecek Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesi'ne dünyanın önde gelen şirketlerinin temsilcileri, devlet ve hükümet başkanları ile Türk işadamları katıldı

Ekonomi Servisi
00:00 - 24/11/2006 Cuma
Güncelleme: 01:45 - 24/11/2006 Cuma
Yeni Şafak
Cazibe merkezi haline geldik
Cazibe merkezi haline geldik

Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesi, İstanbul Çırağan Otel'de dün başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı zirveye, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere süreci ve Türkiye'deki yatırım imkanlarının damgasını vurması bekleniyor.

'Bölgeleri Birleştirmek-Yeni Fırsatlar Yaratmak' başlıklı zirvede bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 'fırsatlar ülkesi' olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecini değerlendirmek için burada bulunmuyoruz. Bizler bu ülkenin geleceğini görebilmek ve anlayabilmek için buradayız. Türkiye bölgede çok önemli güç faktörü ve etki merkezi olacak” diye konuştu.

Başbakan, Türkiye'nin AB üyeliğinin medeniyetler ittifakının gerçekleşebileceğini bütün dünyaya gösteren çok güçlü bir mesaj olacağını belirterek, “Bunu görebilen dostlarımız var. Bu konuda bizlere açık, samimi destek veren dostlarımız var ama hala bunu görmemekte ısrar edenler de var'' dedi.

SEÇİM EKONOMİSİ YOK

Erdoğan ayrıca, seçimlerin yapılacağı 2007 yılında da mali disiplinden taviz verilmeyeceğinin ve seçim ekonomisi uygulanmayacağının altını çizdi. 2007'nin hem cumhurbaşkanlığı hem de genel seçimlerden dolayı bir seçim yılı olduğuna değinen Erdoğan, “Açık ve net bu uluslararası toplantıda söylüyorum. Bugüne kadar mali disiplinden nasıl taviz vermediysek, bundan sonra o konuda asla taviz vermeyiz. Bizim için öncelik ülkemizdeki yatırımcılarımızın menfaatleridir, partimizin menfaatleri değildir” dedi.

KIBRIS'I BM ÇÖZER

Toplantıda konuşan Başmüzakereci Ali Babacan da, Kıbrıs meselesinin 40 yıldan uzun süren bir mesele olduğunu, bunun birden bire ortaya çıkmadığını, Kıbrıs'ın üye olarak AB'ye kabul edildiği zaman bütün sorunlarının AB içerisine ithal edildiğini söyledi. Babacan, “BM, bu sorunu çözebilecek yegane platformdur. Fakat Kıbrıs meselesi yavaş yavaş Türkiye'nin katılım sürecinde bir engel olmaya başlıyor ve bu, Kıbrıs üye olmadan evvel de başladı'' dedi.

400 SEÇKİN DAVETLİ

Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesinde yaklaşık 400 katılımcı bulunuyor. Zirveye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte 13 bakan katılıyor. Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus, İran Devlet Başkanı Yardımcısı Parviz Davudi, Mısır Başbakanı Ahmed Mahmud Nazif, Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli, Katar Başbakanı Abdullah Bin Halife El Tani ve Romanya Başbakan Yardımcısı Bogdan Pascu da katılımcılar arasında yer alıyor.

Bunun dışında, çok sayıda ülkenin bakanları ile AB Komisyonu üyelerinin katıldığı forumda, Türk ve dünya iş çevrelerinin önde gelen isimleri de bulunuyor.



17 yıl önce