|

Çekilme sürecinde de Türkiye önemli

NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, NATO askerlerinin Afganistan'dan çekilme sürecinde Türkiye'nin hem coğrafi konumu hem de Kabil'deki varlığına oranla önemli rol alacağını ve Türkiye topraklarının kullanılacağını düşündüğünü söyledi.

Aa
00:00 - 4/03/2014 Salı
Güncelleme: 13:17 - 4/03/2014 Salı
Yeni Şafak
Çekilme sürecinde de Türkiye önemli
Çekilme sürecinde de Türkiye önemli

Afganistan''da Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) görevini yıl sonunda tamamlamasını ve askeri gücün geri çekilmesinin ardından eğitim, danışma ve destek misyonuyla Afganistan''ın desteklenmesi planlanıyor.

Afganistan''da 2014 sonrasında üstlenilecek rol ise Güçlerin Durumu Anlaşmasına (SOFA) bağlı. SOFA'nın ise Afganistan ile ABD arasında ikili güvenlik anlaşması (BSA) imzalanmadıkça tamamlanamayacağı açıklandı.

İzmir'deki NATO Müttefik Kara Komutanlığında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Korgeneral Frederick Ben Hodges, üye ülke hükümetlerinin ISAF'dan sonra geçiş süreci üzerinde düşündüğünü söyledi.

Afgan hükümetinin nasıl bir karar alacağının belli olmadığını, ülkede seçimlerin de yapılacağını anımsatan Hodges, uzmanların seçimden önce bir anlaşma olacağını düşünmediğine işaret etti.

Hodges, askeri görevlilerin plan yapmak zorunda olduğunu çünkü Afganistan'daki sayıyı azaltmak, ekipmanı çıkarmak ve yeni misyon için hazırlanmak gerektiğini dile getirdi.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove'un NATO'nun en önemli önceliğinin geçişi doğru şekilde yapmak olduğunu ifade ettiğini anımsatan Hodges, şu ana kadar yaptıklarından çok farklı bir görevi yerine getirmeleri amacıyla 2015 için orada olacak gücün doğru eğitilmiş, doğru sistemlere sahip olmalarına çalışıldığını kaydetti.

Türkiye'nin çekilme sürecinde güzergah noktası olup olmayacağı ile ilgili ise Hodges, şunları söyledi:

"Türkiye, Resolute Support/İstikrarın Desteklenmesi misyonunun bir parçası olacağını bildirdi. Afganistan ile de geçmişe dayanan ilişkilere sahip olduğunu belirtiyor. Bu yüzden NATO'daki sorumluluklarının yanında Türkiye'nin ek bir ilgisi de olacaktır. Geçiş döneminde Türkiye'nin rolü Kabil'deki varlığının büyüklüğü ve yapılanma değişikliğinin bir parçası olarak çok çeşitli şekillerde olacaktır.

Trabzon Almanlar için bir lojistik güzergah. Afganistan'ın kuzeyinden ekipmanları önce Trabzon'a sonra ülkelerine gönderiyorlar. Evet Türkiye bence dahil olacaktır. Çünkü haritaya baktığınızda Türkiye konumu ile dünyanın yarısı için önemli olan bir bölgenin ortasında.''

Türkiye'nin NATO üyeliğinin 62. yılı

Hodges, bu yıl Türkiye'nin NATO üyeliğinin 62. yılı olduğuna, İzmir'deki karargahın Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinden beri bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

''Aslında en başından beri NATO'nun karargahının olduğu sadece iki yer var. Bunlardan biri Napoli, diğeri ise İzmir. Haritaya baktığınızda Rusya, Kafkaslar, Balkanlar, İran, Irak, Suriye, Akdeniz vs... Türkiye her zaman Batı için kritik stratejik bir konumda olmuştur. Türkiye'nin coğrafi özelliği ve stratejik konumu NATO için önemli olmasının nedeni. Ve tabii ki Türkiye'nin hava, kara ve deniz kuvvetleriyle çok profesyonel disiplinli bir orduya sahip olması da önemli bir etken. NATO'nun tüm bölümlerinde, Balkanlar'da ve Afganistan'da görev alan deneyimli Türk askerleri var. Bu yüzden Türkiye çok önemli ve 62 yıldır da öyleydi.''


10 yıl önce