|

Çekya vatandaşı teröristler hakkında hapis talebi

Şırnak'ta Habur Gümrük Kapısı yakınlarında yakalandıktan sonra tutuklanan PKK üyesi 2 Çekya vatandaşı hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yeni Şafak
19:15 - 8/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 19:59 - 8/02/2017 Çarşamba
AA
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

Şırnak'taki Habur Gümrük Kapısı'nda yakalandıktan sonra tutuklanan 2 Çekya (Çek Cumhuriyeti) vatandaşı hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi.



Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklu sanıklar Marketa Vselichova ve Miroslav Farkas hakkında hazırlanan iddianame Şırnak Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.



Terör örgütüne katılacaklardı


İddianamede, 13 Kasım 2016'da, Vselichova ve Farkas isimli Çekya vatandaşlarının Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Gümrük Kapısı'ndan Irak'a geçerek terör örgütlerine katılacakları yönünde ihbar üzerine gözaltına alındıkları bildirildi.



PKK'lı teröristlerle çekilmiş fotoğrafları bulundu


Sanıkların üst aramalarında ele geçirilen telefon hafıza kartı ve fotoğraf makinelerinde inceleme yapıldığı belirtilen iddianamede, PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan YPG'li teröristler ile çekilmiş çok sayıda fotoğraflar, örgütü öven ses dosyası ve marşların bulunduğu aktarıldı.





Şüpheliler üzerinde açık kaynak araştırması yapıldığı belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:



  • "Farkas'ın 'Serxwebun Botan', Vselichova'nın ise 'Zelane Botan' sosyal medya hesapları kullandıklarını tespit edildi. Hesaplarda yapılan incelemelerde PKK militanlarıyla ellerinde kaleşnikof uzun namlulu silahlarının da bulunduğu fotoğraflar bulundu. Şüphelilerin Türkiye üzerinden Irak'a birkaç kez girdikleri de anlaşılmıştır."

Şüphelilerin ifadelerine yer verilen iddianamede, şüphelilerin kendilerini Suriye'de insan hakları savunuculuğu yapan "aktivist" olduklarını öne sürdükleri kaydedildi.



İddianamede, terör örgütü YPG tarafından daha rahat hitap edilmek için kod isim kullandıklarını iddia eden şüphelilerin, "YPG'nin DEAŞ ile mücadele ettiği için Avrupa ülkelerinde terör örgütü olarak görülmediğini söyledikleri" belirtildi.




Her şeyi itiraf etmişlerdi


Kasım ayında yakalanan iki Çekyalı, YPG ile olan bağlarını itiraf ederken, YPG'ye verilen dış destekle ilgili de önemli bilgiler vermişlerdi. Terörist Miroslav Farkas, 2015'ten bu yana terör örgütü saflarında yer aldığını itiraf etmişti. Avrupa'ya silah üstü termal dürbün ve sağlık ekipmanı temin etmek için giderken yakalandıklarını söyleyen Farkas, terör örgütü YPG saflarında keskin nişancı tüfeği kullandığını ifade etmişti. Kadın terörist Marketa Vslichova ise örgüt adına Avrupa-Suriye arasında lojistik, sağlık ve eleman temini gibi faaliyetlerde bulunduğunu polis sorgusunda itiraf etmişti.



Özel eğitim almışlar


Teröristlerin Fransız lejyon kamplarında ve Alman Özel Kuvvetleri'nde YPG saflarında çatışmaları için özel eğitim aldıklarını da söylemişlerdi. Suriye'de Fransız lejyonerler ve Alman Özel Kuvvetleri'nden askerlerin olduğunu söyleyen teröristler Amerikan Özel Birlikleri'nden de çok sayıda asker gördüklerini belirtmişti.



İstenilen ceza


İddianamede, Marketa Vselichova ve Miroslav Farkas hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


#Şırnak
#Çekya
#PKK
7 yıl önce