|

Chomsky için uluslararası kampanya

Noam Chomsky ve Edward Herman'ın “Rızanın İmalatı: Kitle Medyasının Ekonomi Politiği” adlı kitapları nedeniyle davalık olan Aram Yayıncılık, uluslararası düzeyde dilekçe kampanyası başlattı

00:00 - 9/09/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:24 - 9/09/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Chomsky için uluslararası kampanya
Chomsky için uluslararası kampanya

Aram Yayıncılık Noam Chomsky ve ve Edward Herman'ın “Rızanın İmalatı: Kitle Medyasının Ekonomi Politiği” adlı kitapları nedeniyle yayınevi sahibi, editörler ve çevirmen için açılan davalara karşı imza kampanyası başlattı. Haklarında TCK 301. ve 216. maddeler kapsamında 1,5 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istenen yayınevi, uluslararası düzeyde ve Türkiye'de dilekçe kampanyası başlattı.

Aram Yayıncılık tarafından Nisan 2005'te Türkçe çevirisi yayımlanan John Tirman'ın “Savaş Ganimetleri: Amerikan Silah Ticaretinin İnsani Bedeli” adlı kitaba Ağustos 2005'te dava açıldı. Kasım 2005'te yayınevi sahibi Fatih Taş TCK 301. maddeyi ve Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi şahsını koruyan 5816 sayılı yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle yargılanmaya başlandı. Fatih Taş hakkında 2 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istendi. Buna karşın, dava sürecinde Fatih Taş lehine bir gelişme olmadığı gibi, kitabın iki çevirmeni Lütfi Taylan Tosun ve Aysel Yıldırım Temmuz 2006'da hazırlanan ek bir iddianameyle dava kapsamına alındılar. Aynı yasa maddeleriyle suçlanıyorlar ve aynı cezaya çarptırılmaları talep ediliyor. Sanık sayısı 3'e çıkan “Savaş Ganimetleri” kitabının duruşması 19 Eylül 2006'da yapılacak.

Yayınevinden yapılan açıklamada, Türkiye'de ifade özgürlüğünü sınırlayan yasaların kaldırılması için 2 bininin üzerinde kişinin dilekçeyi imzalayarak kampanyayı desteklediği bildirildi. Açıklamada şunlara yer verildi: “Çevirmenlerin dava kapsamına alınmasını ifade özgürlüğüne yönelik daha da ağır bir saldırıdır. Bu nedenle, daha önceki dilekçe kampanyamızı yeniden başlatmaya karar verdik. Herkesten ifade özgürlüğünü desteklemesini istiyoruz.”


18 yıl önce