|

CHP tabanında kavga

CHP'de, Mart'taki 32. Olağan Kurultay öncesinde gerilimli günler yaşanıyor. Genel Merkez'in müdahaleleri yüzünden il ve ilçe kongrelerinde seçimler kavgalı gürültülü geçiyor. En son Pazar günü İzmir'de parti teşkilatında görev yapan 650 kişi istifa etti.

BEHÇET GÜNGÖR/ANKARA
00:00 - 5/02/2008 Salı
Güncelleme: 00:39 - 5/02/2008 Salı
Yeni Şafak
CHP tabanında kavga
CHP tabanında kavga

CHP, Mart ayında yapılacak 32. Olağan Kurultay öncesinde çalkalanıyor. Genel Merkez'in müdahaleleri yüzünden illerde ve ilçelerde yapılan kongrelerde seçimler kavgalı gürültülü geçiyor. Birçok delege Baykal'ın parti içi tutumundan dolayı partiden istifa etti.

Kurultay öncesinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın karşısına ilk çıkan CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç oldu. Baykal ve ekibi Kurultay'da bir sürprizle karşılaşmamak için işi sıkı tutarken kendilerine yakın olmayan il ve ilçe yönetimlerini değiştirmek için her yolu denedi.

CHP'de ilk ciddi çatlak Çankaya'da yaşandı. CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Çankaya için bazı delege isimlerini CHP Çankaya İlçe Başkanı Mustafa Yıldırım'a verdi. Ancak Yıldırım bunu kabul etmeyince Sav tarafından bir gece operasyonu ile Yıldırım görevden alındı. Sav'ın bu tutumuna kızan Genel Başkan Yardımcısı olan Eşref Erdem istifa etti.

Samsun'da yapılan CHP kongresi de olaylı geçti. CHP Samsun Milletvekili Suat Binici, Samsun Merkez ilçe kongresinde Koç'a yakınlığı ile bilinen ilçe başkan adayı Engin Abdik'e kafa attı. Binici'nin bu kafasından sonra kongre karıştı. İl yönetiminden 11 kişi istifa etmişti.

CHP Hatay Kongresi'nde de usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla kavga çıktı ve yumruklar konuştu. İddiaların sahibi Gökhan Durgun, kongrenin iptali için Savcılığa başvurdu. CHP'nin Gaziantep'in Nizip ilçesinde yapılan kongresinde olaylar o kadar büyüdü ki 1 polis ağır yaralandı. CHP yönetimi seçimlerde zorlanacağı bir çok kongre seçimini de erteledi. Önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlerin büyük olaylara sahne olacağı belirtiliyor. Kongrelerdeki gerginlikler toplu istifaları da beraberinde getiriyor. 3 Şubat Pazar günü İzmir'de parti teşkilatında görev yapan 650 kişi istifa etti.


CHP'de bildik manzara

CHP Hatay Kongresi'nde usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. İddiaların sahibi Gökhan Durgun, kongrenin iptali için savcılığa başvurdu. Nizip'teki kongrede partililerin kavgası büyüyünce müdahelede bulunan polislerden biri yaralandı. CHP'nin Samsun, Kütahya ve İstanbul'un ilçe kurultaylarında Baykal muhalifleri ile Baykal yanlıları arasında kavga çıkmıştı.


Özgürlük olursa baskı yaparlar

CHP Grup Başkanvekili Suha Okay, başörtüsünün yüksek öğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifine ilişkin muhalefet şerhini açıkladı. Okay, başörtüsü veya türbanı özgürlük adına örtmek isteyenlerin, başını örtmeyenler üzerinde bir baskı yaratacaklarını ileri sürerek “Bundan sonraki süreç, türban takmayanların okuma özgürlüğünün savunulması süreci olacaktır” dedi



16 yıl önce