|

Çiçek'ten 301'i hatırlatan Rehn'e Fransa ile cevap

Haber Merkezi
00:00 - 4/10/2006 Çarşamba
Güncelleme: 01:28 - 4/10/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Çiçek'ten 301'i hatırlatan Rehn'e Fransa ile cevap
Çiçek'ten 301'i hatırlatan Rehn'e Fransa ile cevap

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, makamında ziyaret ettiği Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e 301. maddenin ifade özgürlüğünü kısıtladığını söyledi. Bakan Çiçek ise AB'nin özgürlükler konusunda iyi örnekler vermediğini belirterek sözde Ermeni Soykırım örneğini hatırlattı

AB Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer'in de hazır bulunduğu görüşmeden sonra açıklama yapan Rehn, 301. madde konusunda AB'nin beklentilerini dile getirdiğini belirterek, “301. madde mevcut durumda ifade özgürlüğüne kısıtlama getirmektedir” dedi.

Çiçek ise AB'nin özgürlükler konusunda şimdiye kadar hiç olumlu örnekler vermediğini söyledi. Çiçek, Türkiye'de özgürlüklerle ilgili düzenlemelerin terör ortamında yapıldığını, AB'nin bunu gözönüne alması gerektiğini söyledi. Fransa'nın 12 Ekim'de sözde Ermeni soykırımını tanımayanlara ceza öngören yasa tasarısına gönderme yapan Çiçek, “Bir taraftan Türkiye'de ifade özgürlüğü niye şu noktada kısıtlanıyor derken, ayın 12'sinde bir Avrupa Birliği ülkesindeki tasarıyı kimse görmemezlikten gelemez.” dedi.


Baykal'ı ikna edemedi

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olly Rehn, 301'inci maddesinin değiştirilmesi yönünndeki Ankara turu çerçevesinde CHP lideri Deniz Baykal'ı da ziyaret etti. Baykal'a Kasım'daki ilerleme raporunun “olumlu” çıkması için bu düzenlemenin zorunlu olduğunu belirten Rehn aradığı desteği bulamadı. Baykal 301'nci maddeye benzer düzenlemelerin AB şlkelerinde de olduğunu söyledi.


18 yıl önce