|

Ciddiye alınmadı

İsrail’den küstah açıklamalar yapan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a Ankara’da soğuk duş. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme talebine yanıt vermedi. Bolton’un Dışişleri ve Milli Savunma bakanlarıyla bir araya gelmesi bekleniyordu. Ancak bu da gerçekleşmedi. Bolton, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve teknik heyetle görüştükten sonra Türkiye’den ayrıldı. Toplantıdan sonra ortak açıklama da yapılmadı.

Kıymet Sezer
04:00 - 9/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 02:35 - 9/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
İbrahim Kalın (sağda), Ankara’da umduğunu bulamayan John Bolton’a iki kırmızı dosya verdi.
İbrahim Kalın (sağda), Ankara’da umduğunu bulamayan John Bolton’a iki kırmızı dosya verdi.

Suriye’den çekilme kararı ardından ABD ile ilk temasta seviye beklentinin aksine düşük gerçekleşti. Türkiye yolunda PYD/YPG şartı koşacak kadar ileri giden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ankara’da umduğunu bulamadı.

Bolton başkanlığındaki heyet, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki heyetin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ilgili bakanlarla görüşmeyi beklerken, temaslar heyetler arası görüşmeyle sınırlı kaldı. Bolton’un yanı sıra ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin de yer aldığı ABD'li heyetin Kalın’la iki saat süren görüşmesine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ile MİT Başkan Yardımcısı Cemalettin Çelik katıldı.

ANKARA'DAN AYRILDI

ABD’li General Dunford’ın katıldığı görüşmelerde Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in bulunmaması dikkati çekti. Bolton, önceki gece geç saatlerde geldiği Ankara’dan, muhatabı İbrahim Kalın ile yaptığı heyetlerarası görüşmenin ardından dün saat 13.45’te ayrıldı. Heyet, askerlerin ve teknik düzeydeki çalışmaların devam etmesinde karar kıldı. Bu doğrultuda Dunford ve Jeffrey’nin bir süre daha Ankara'da kalarak görüşmelere devam edecekleri belirtildi.

DİLİNİZİ DEĞİŞTİRİN

  • Edinilen bilgiye göre, Bolton başkanlığındaki heyet Ankara’ya adeta eli boş geldi. Heyetin çekilmeye dair herhangi bir plan ya da programı bulunmadığı öğrenildi. ABD’li yetkililerin son dönemde yaptıkları açıklamalardan duyulan rahatsızlık net olarak iletildi. Görüşmede konuşan taraf daha çok Türk heyet oldu. Bolton başkanlığındaki heyete, PYD-YPG konusunda ve diğer konularda “Dilinizi değiştirin” mesajı verildi. Ankara, koordinasyon sağlanacaksa, ABD’nin YPG’ye angajmanını sonlandırması gerektiği beklentisini iletti.

BEKLENTİLER İLETİLDİ

ABD’nin daha önce 60 ila 100 gün olarak ilettiği çekilme süreci 120 güne çıkarılırken, Ankara’nın bu süreçteki beklentilerine yönelik ABD'li muhataplarına sunduğu öncelikli konular; PKK/PYD-YPG angajmanının sona erdirilmesinin yanı sıra bölgedeki ABD üslerinin boşaltılması ve Türkiye’ye ya da terörist örgütler dışındaki yerel unsurlara devredilmesi, Münbiç yol haritasının hızlandırılması ve Münbiç sürecinin tamamlanması, bölgenin silahlardan arındırılması oldu.

  • İzin almayız
  • Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Biz herkesle koordinasyon yaparız ama kimseden izin almayız” dedi. Kalın, ABD heyetiyle görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: Amerikalılar ile görüşmemizde bir tampon bölge, bir harita, sınır hattı konuları gündeme gelmedi. Münbiç’te artık ortak devriyenin ötesinde bir noktaya geldik. YPG’lilerin oradan tamamen çekilip yerel unsurlara Münbiç’in devredilmesi gerek. Beklentimiz terör unsurlarına verilen tüm silahların toplanmasıdır. Sayın Trump’ın çekilme kararından memnuniyet duyuyoruz fakat bunun nasıl olacağı, geriye nasıl bir yapının bırakılacağı, özellikle dağıtılan ağır silahların ne olacağı, oradaki Amerikan askeri üslerinin ve lojistik merkezlerinin akıbeti gibi konuların da açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bu toplantıda bu bahisleri etraflı bir şekilde ele aldık. Türkiye’nin Kürtleri hedef aldığı iddiası akıl dışıdır.

İki dosya verdi

Çekilme sürecinin nasıl ilerleyeceğinin detaylı olarak konuşulduğu heyetler arası görüşmelerde İbrahim Kalın, Bolton’a iki kırmızı kaplı dosya sundu. Dosyaların ilkinde Türkiye’nin bölgedeki politikaları ve hiçbir ayrım yapmaksızın Kürt halkını kucaklayan yaklaşımı örnekleriyle anlatıldı. Kalın’ın Bolton’a verdiği ikinci dosya ise PYD/ YPG’nin Suriye’de işlediği suçlar ve insan hakları ihlalleriyle ilgili belgeli hatırlatmalara ilişkin oldu. Heyetler arası görüşmenin ardından Kalın ile Bolton’un ortak açıklama yapmasına yönelik hazırlıklar da toplantının başlamasıyla birlikte iptal edildi.


#John Bolton
#Recep Tayyip Erdoğan
#İbrahim Kalın
#PKK/PYD-YPG
5 yıl önce