|

ÇILDIRTAN NEM

Kızgın güneşin etkisini artıran nem, hayatı çekilmez hale getiriyor. Yüksek nem, sıcaklığın etkisini yarı yarıya artırıyor.

.
00:00 - 14/07/2000 Cuma
Güncelleme: 10:34 - 29/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
ÇILDIRTAN NEM
ÇILDIRTAN NEM

Son yılların en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlerde, canlı yaşamını sıcaktan çok, nisbi nem oranının yüksekliği olumsuz yönde etkiliyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verileri ve çeşitli kaynaklardan derlenen bilgiye göre, yüksek nisbi nem, sıcaklığın etkisini önemli ölçüde artırıyor.

Gölgede olmak koşulu ile 30 derece sıcaklık, nisbi nem yüzde 40 olursa 29, yüzde 100 olduğunda ise 44 derece olarak hissediliyor. Nisbi nem yüzde 40 olduğunda 43 derece olarak hissedilen 38 derece sıcaklık, nisbi nem oranı yüzde 65 olduğunda 58 derece olarak kendisini hissettiriyor. Güneş altına çıkıldığında, hissedilen sıcaklık 10 derece kadar artıyor.

39 derece sıcaklık yüzde 60, 40 derece sıcaklık yüzde 55, 41 derece sıcaklık yüzde 50, 42 derece sıcaklık yüzde 45, 43 derece sıcaklık ise yüzde 40 nisbi nem olduğunda, 58 derece olarak hissediliyor. Nisbi nem oranı arttıkça, hissedilen sıcaklık derecesi de yükseliyor.

Güneş çarpıyor

Hissedilen sıcaklık 54 derece ve üzerine çıkınca, ısı ve güneş çarpması, termal şok ve benzeri sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Hissedilen sıcaklık 41-53 derece arasında olduğunda, güneş çarpması, ısı krampları ve ısı bitkinliği görülebiliyor.

Hissedilen sıcaklık derecesinin daha az olması halinde, fiziksel etkinlik ve şartlardan etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres ile birlikte güneş çarpması, ısı krampları ve yorgunlukları, halsizlik, sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.

Adana neme doydu

Türkiye genelinde sıcaklık aşırı derecede artarken, Adana'da dün sabah saatlerinde hava neme doydu. Nem oranı, sabah saatlerinde yüzde 96'yı aştı, sis nedeniyle görüş mesafesi 50 metreye kadar düştü.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, dün sabah nem oranının yüzde 96'yı aştığını belirterek, "Hava içindeki su buharı oranını en fazla yüzde 96 olarak ölçebiliyoruz. Yüzde 96'dan sonra hava doymuş hale gelir, ya sise, ya da buluta dönüşür" dediler.


24 yıl önce