|

'Çin ile ticaret hacmi artacak'

Cihan
00:00 - 8/09/2007 Cumartesi
Güncelleme: 10:01 - 8/09/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
'Çin ile ticaret hacmi artacak'
'Çin ile ticaret hacmi artacak'

Çin'de resmi temaslarda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin bu ülkeyle olan ticaret hacminin önümüzdeki 5 yıl içinde 50 milyar dolara çıkacağını söyledi.

11. Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı'na (CIFIT) katılmak üzere beraberindeki 150 Türk işadamıyla ülkenin güneydoğusundaki Xiamen şehrine gelen Tüzmen, Çin Turizm Bakanı Shao Qiwei ile bir görüşme yaptı. Görüşmede Shao Qiwei'ye yeni hükümetteki görevinde görüştüğü ilk yabancı bakan olduğunu söyleyen Tüzmen, Çin ile ikili ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

Çin'e yapılan ihracatta aylık yüzde 50 oranında artış olduğunu hatırlatan Tüzmen, bu ülkeyle olan yıllık ticaret hacminin önümüzdeki 5 yıl içinde 50 milyar dolara çıkacağını söyledi. Ticaret açığına konusuna dikkat çeken Bakan Tüzmen, açığın kapanması için turizmin büyük önem arz ettiğini ve daha çok Çinli turisti Türkiye'ye gelmesini beklediklerini ifade etti.

THY SEFERLERİ 21'E ÇIKARILSIN

Karşılıklı olarak turistlerin gelmesi için ulaşımın çok önemli olduğuna vurgu yapan Tüzmen, Türk Hava Yolları'nın (THY) Çin'e haftalık 7 olan sefer sayısının 21'e çıkartılması gerektiğine işaret etti.

İki ülke arasındaki ticaret açığının farkında olduklarını dile getiren Çin Turizm Bakanı Shao Qiwei, açığın giderilmesi için çalıştıklarını söyledi. THY seferlerinin artırılması konusunu ilgili birimlere ileteceğini belirten Çinli Bakan Qiwei: "Çin'den ülkenize giden turist sayısının çok olmadığını kabul ediyoruz" dedi. Çin'den Türkiye'ye giden turist sayısında 2006'da yüzde 20.6 artış görüldüğünü kaydeden Shao, Çinli turistleri Türkiye'ye gitmeleri için teşvik edeceklerini söyledi. Geçen sene yurtdışına 34 milyon turist gönderdiklerini belirten Çinli Bakan, Türkiye'nin turizmin hedef ülkeleri arasında yer aldığını dile getirdi.

Çinli turistlerin Avrupa'da en çok Almanya, İngiltere ve Fransa'ya gittiğini anlatan Çinli Bakan, bundan böyle rotanın Türkiye'ye yöneleceğini, zira yüzde 20.6'lık artışının bunu gösterdiğini söyledi. Çin'den Türkiye'ye geçen yıl yaklaşık 56 bin turist gitti. Türk turizm firmalarının Çin'de düzenlenen uluslararası turizm ve yatırım fuarlarına katılmalarını isteyen Qiwei, Türkiye ile tanıtım, rehberlik ve otel hizmetleri konusunda eğitim işbirliği yapmak istediklerini açıkladı.

ÇİN İÇİN AYRILAN 2 MİLYON DOLAR BÜTÇE AZ

Görüşmede Çin'in büyük bir turist potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Bakan Tüzmen, Türkiye'nin Çin'de daha çok tanıtılması gerektiğine dikkat çekti. Bakan Tüzmen esprili bir üslupla: 'Çin için ayrılan 2 milyon dolarlık bütçe az. Bir kişiye 1 dolarlık tanıtım yapsak yaklaşık 2 milyar dolarlık tanıtım yapmış oluruz. Şimdi düşünün biz adam başına 10 sentlik tanıtım yapıyoruz' ifadelerini kulandı.

Bakan Tüzmen Türkiye'ye hiç gitmeyen Çinli Bakan Qiwei'yi görüşmenin sonunda Türkiye'ye, özellikle de kendi seçim bölgesi olan Mersin'e davet etti. Ev sahibi bakan ise Tüzmen'e, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda yapılacak spor dallarının maskotlarının yer aldığı bir plaket hediye etti.

Fuarda Bakan Tüzmen'in yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıdaki işadamı uluslararası yatırımcılara 15 milyar dolar değerinde 60 projeyi tanıtacak. Türkiye fuara 'Odak ülke' olarak katılıyor.

Bugün fuarın açılış törenine katılacak olan Tüzmen, fuar kapsamında düzenlenecek Uluslararası Yatırım Semineri'nde de bir konuşma yapacak. Pazar günü ise Türk pavyonunun açılışını mehter eşliğinde yapacak olan Tüzmen, ardından Türk-Çin Yatırım ve Ticaret İşbirliği Semineri'ne katılacak. Bu seminerde Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Ma Xiuhong, Bakan Tüzmen, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkamaz ve Doğan Holding Temsilcisi Volkan Vural birer konuşma yapacak. Fuar kapsamında mehter takımı ve Tuana grubu da bir gösteri sunacak.

Bakan Tüzmen ve beraberindekiler 10 Eylül'de başkent Pekin'e geçerek Çin Ticaret Bakanı Bo Xialai ile görüşecek. Tüzmen- Xialai görüşmesinde tercihli ticaret sisteminin tespit edilmesi, taklit mallarla mücadele, patent hakları ve coğrafi hakların ihlallerini önleme, Türkiye'ye 2008 yılında gelecek Çinli turistler için Çin Hükümeti'nin desteği gibi konuların ele alınması bekleniyor. Heyet aynı günün akşamında Türkiye'ye hareket edecek.

17 yıl önce