|

Çin Müslümanları Türkiye''yi bekliyor

Çin''de İpek Yolu''nun deniz bağlantısının başlangıç noktasındaki Quan Zhou kentinde yaşayan Müslümanlar, baskılara rağmen İslamiyet''i hayatlarına rehber yapmaya devam ediyor. Bölgedeki az sayıdaki camilerden biri olan Chen Dai''nin imamı Ma Changan, kentlerinde Türkiye''den gelecek misafirleri ağırlamak istediklerini söyledi.

İlhan Toprak
00:00 - 3/12/2013 Salı
Güncelleme: 22:50 - 2/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Çin Müslümanları Türkiye''yi bekliyor
Çin Müslümanları Türkiye''yi bekliyor

Yüzyıllarca önemini yitirmeyen İpek Yolu''nun deniz bağlantısının başlangıç noktasındaki Çin''deki Müslümanlar İslamiyet''i tüm zorluklara rağmen hayatlarına rehber yapmaya devam ediyor. 1 milyar 350 milyonluk nüfusu ve ekonomik göstergeleriyle dünya devi olan ülkedeki Müslümanların verdiği mücadeleyi anlatan Quan Zhou Ashap Camii İmamı İbrahim Ma, Çin''de Müslüman olmanın bedellerini anlattı. Kendisi de bir Çinli olan Ma, ailesinin çok eskiden Müslümanlığı seçtiğini, kendisinin de şehirdeki Müslümanların kurduğu dernekten aldığı çok cüzi bir miktar maaş karşılığında imam olduğunu söyledi.

İPEK YOLU''NUN BAŞLANGIÇ NOKTASI

Genelde belirli eyaletlerde toplanan Müslüman toplumlar arasında Uygur Türklerinin ardından en fazla Müslüman nüfus Fujian Eyaleti''nde bulunuyor. Bu eyaletin en önemli özelliği ise İpek Yolu''nun başladığı Quan Zhou bölgesi Çinli (Han-Çin) Müslümanları barındırıyor. Quan Zhou bölgesi Ashap Camii İmamı İbrahim Ma, Çin''de Müslüman olmanın bedelini Yeni Şafak''a anlattı.

ŞEHRİN 3''TE 1''İ ARAP KÖKENLİ

Çinlilerin İslamiyet''i seçmelerinde Arap tüccarların payının büyük olduğunu söyleyen Ashap Camii İmamı Ma, şehrin hala yaklaşık üçte birinin Arap kökenli olduğunun altını çiziyor. Araplardan da din değiştirerek Budizm veya ateizmi seçenlerin sayısının çok yüksek olduğunu belirten Ma, ''Camimizin yüz kişilik cemaati var'' diyor.

4 BİN KİŞİLİK PİNG AİLESİ

Quan Zhou''nun merkezinden ayrılıp Jin Jiang kasabasına geçiyoruz. Bu kasabanın en önemli özelliği ayakkabı imalathanelerinin bulunması. Fabrika kasabanın da en zengini olan Ping ailesinin. 4 bin kişilik Ping ailesi Han-Çinli olup büyük çoğunluğu Müslüman. 20 bin Müslüman''ın yaşadığı kasabada Chen Dai Camisi bulunuyor. Quan Zhou''ya göre daha gösterişli ve 2 katlı caminin altında da dernek üyelerinin ve ziyaretçilerin ağırlandığı bir bölüm bulunuyor. Cami''nin imamı ve derneğin yöneticileri de Ding ailesinden. İmam Ma Changan Türkiye''den gelecek misafirleri ağırlamak istediklerini söylüyor. Chen Dai İmamı Ta Changan, şu ana kadar Türkiye''den gelen ziyaretçileri misafir etmediklerini de söyledi.

Vahşete karşı ''bebek kulübeleri''

Çin''de istenmeyen çocukların güvenli olmayan yerlere bırakılıp tehlikeye girmesini ve ölüme terkedilmesini önlemek için devlet tarafından belli semtlere noktalara ''bebek kulübeleri'' yapılıyor. Kulübelerin etrafında kamera bulunmuyor. Böylece çocuklarını bırakan ebevynlerin tanınma olasılığı ortadan kalkıyor. Çin''de tek bebek uygulamasından dolayı aileler daha çok erkek bebek istiyor. Kız bebekler ya ölüme terkediliyor ya da evlatlık veriliyor.


10 yıl önce