|

Cinayet değil elektrik kaçağı

Sultangazi'de bir gecekonduda cesetleri yanyana bulunan 7 mültecinin elektrik kontağından çıkan yangın sonucu dumandan zehirlenerek öldükleri kesinleşti. Emniyet güçlerinin konuyla ilgili yaptığı operasyonlarda gözaltına alınan 23 zanlı adliyeye sevkedildi

İstanbul
00:00 - 11/10/2011 Salı
Güncelleme: 03:21 - 11/10/2011 Salı
Yeni Şafak
Cinayet değil elektrik kaçağı
Cinayet değil elektrik kaçağı

Sultangazi'de bir gecekonduda hayatını kaybeden 7 mültecinin dumandan zehirlenerek öldüğü yangının ise elektrik kontağından çıktığı kesinlik kazandı. Yatan odasındaki elektirk kontağından çıkan yangının ahşap olan tavana sıçramasıyla eve yayıldığı ve mültecilerin de yanmamak için banyoya kaçtıkları ortaya çıktı. Banyada bekleyen 7 kişinin dumandan zehirlenerek öldükleri anlaşıldı. Olayla ilgili gözaltına alınan 2 kişinin emniyetteki ifadesinde mahalleye gelen Halit K.' adlı birinin yakın zamanda nişanlanacağını ve kardeşleriyle birlikte evde kalacağını söylemesi üzerine ev sahibi ile o kişi arasında aracı olduklarını söyledikleri öğrenildi.

5 MÜLTECİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Olayın ardından gözaltına alınan ev sahibi Hatice D. ile insan kaçakçıları arasında aracılık yapan Hasan D. ile Özgür Y.'nin ifadelerinin ardından serbest kaldıkları öğrenildi. Sorgusu tamamlanan Özgür Y.'nin ifadesinde “Kendisini Ahmet olarak tanıtan bir kişi yanıma gelerek ev kiralamak istediğini söyledi. Bana 'Yakın zamanda nişanlanacağım.Tutacağım evde kardeşlerimle birlikte yaşayacağım' dedi. Ben de Hasan Duman'a haber verdim” dediği öğrenildi.

Evi kiralayan ve insan kaçakçılığında sabıkası olduğu öğrenilen Halit K. on gün önce mültecileri kiraladığı eve getirdi. Avrupa'ya gitmeyi bekleyen mülteciler önceki gece yatarken yatak odalarında elektrik kontağından yangın çıktı. Yangında hayatını kaybeden üçü Hindistan'lı ve ikisi Pakistanlı olan mültecilerin kimlikleri tesbit edildi. Ölenlerden Muhamad Osman (18), Selim Tarıq (18) ve Mohammad Abdi'nin (29) Pakistan, Amrit Singh (23) ve Amardcep Sing'in (20) ise Hindistan vatandaşı olduğu belirlenirken, diğer iki kişinin kimliğinin belirlenmesi için çalışmalar hala devam ediyor.


İNSAN TACİRLERİ YARGI ÖNÜNDE

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Almanya ve Yunanistan polisiyle ortak yürüttüğü fiziki çalışma sonucunda, 3 gün önce gözaltına aldığı Mehmet Şerif A.'nın liderliğindeki 23 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevkedildi. İran, Irak ve Suriye uyruklu suç örgütü üyelerinin, yasa dışı yollardan yaptıkları insan kaçakçılığının yanı sıra, sahte pasaportlar, kimlikler ve belgeler düzenleyerek, Shengen vizesi isteyen ülkelerin konsolosluklarına başvurarak, aldıkları gerçek vizelerle özellikle Türk vatandaşlarını hava yolu ile Avrupa'ya çıkardıkları da belirlendi. Operasyonda, 153 adet sahte pasaport, 32 adet vize pulu, 66 adet mühür ve metal plaka, 3 adet soğuk mühür mengenesi, 100 adet boş kimlik belgesi, 4 adet dizüstü bilgisayar, 2 adet harç pulu, 2 adet sahte diploma, 12 adet sahte sürücü belgesi, 4 adet yazıcı makinesi, 4 adet kesme makinesi, sahte belgeler düzenlemek için toplandığı sanılan 6 bin 350 Dolar, 2 bin 100 Avro, 2 bin 500 TL ve 10 gram esrar maddesi, 204 gram da uyuşturucu madde ele geçirildi.


13 yıl önce