|

Çin'deki sanaldı bu gerçek

Boğaz'daki havai fişek gösterisi yabancı basında geniş yer buldu. Ajanslar gösteriyi büyüleyici olarak tanımlarken, Yahoo News ajansların geçtikleri resimleri yayımladı. 2.5 Milyon YTL harcayan Büyükşehir Belediyesi İstanbul'u kutlama turizminde ilk on'a soktu

Gökhan Yılmaz
00:00 - 31/10/2008 Cuma
Güncelleme: 02:59 - 31/10/2008 Cuma
Yeni Şafak
Çin'deki sanaldı bu gerçek
Çin'deki sanaldı bu gerçek

Başta Avustralya'nın Sindey kenti olmak üzere dünyadaki birçok ülkede havai fişek gösterilerini düzenleyen firmanın önceki gün İstanbul Boğazı'nda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için düzenlediği ses ve havai fişek gösterileri adından söz ettirmeye başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Türkiye'ye davet ettiği Uluslarası Avustralyalı havi fişek firması 'Foti İnternational Fireworks'un sahibi Vince Foti, iki yıldır düzenlenen İstanbul'daki kutlamaların adından söz ettirmeye başladığını söyledi. Önceki gün düzenlenen görsel şovun ardından kullanılan malzemelerin toplandığı alanda Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Foti, "Sidney'deki yılbaşı kutlamaları sadece bir eğlenceden ibaret. İnsanlar gelip izleyip gidiyor. Oysa sizin böyle bir ulusal gününüz için çalışmak firma olarak bizi çok mutlu etti. Bunun çok ayrı bir havası vardı" diye konuştu.

EN İYİSİNİ İSTEDİLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iki yıldır çalıştıklarını dile getiren Foti, " Bizden yapabileceklerimizin en iyisini istediler. Gerek ulusal hükümetiniz ve gerekse Büyükşehir Belediyesi bu işin arkasında çok iyi durdular. Bizi en iyisini yapmak için yönlendirdiler. Firma olarak bizde böyle bir ulusal gün kutlamasında yer aldığımız için ayrı bir titizlikle çalıştık" dedi.

SİDNEY'DEN DAHA İYİ

İstanbul sahip olduğu boğazı ve coğrafi konumu itibarıyla Sidney'den ve birçok dünya ülkesinden çok iyi konumda olduğunu vurgulayan Vince Foti, "Gösterimiz geniş bir alanda ve çok sayıda izleyiciye ulaştı. Bu Sidney'e göre çok büyük bir izleyici. İstanbul'daki bu şov şimdiden bizlere soruluyor. Kısa zamanda İstanbul adından söz edilir oldu' dedi.

Müzisyen Fahir Atakoğlu'nun Cumhuriyet Bayramı için özel bestelediği müziğin havai fişeğin ateşleme sistemi açısından mükemmel bir uyuma sahip olduğunu dile getiren Foti, "Bu müzik için özel patlayıcılar hazırladık. Ritimdeki iniş ve çıkışlar mükemmeldi" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen gösteriler toplam 2,5 milyon YTL'ye mal olmuştu.


8 ton havai fişek 20 gün de kuruldu

İstanbul'daki kutlamaların başlangıç ve bitişinin toplam üç aylık bir zaman aldığını belirten Vince Foti, 23 kişilik bir ekiple toplam 8 ton havai fişeğin kurulmasının 20 gün aldığını söyledi. İstanbul'da toplam 15 bin havai fişeğin atıldığını söyleyen Foti, "Sidney'de de bu kadar malzeme kullanıyoruz. İki şehirde de 15 dakikalık gösteriler yaptık. İki kent arasındaki fark; yeni yıla ilk giren ülke olduğu için bütün dünyanın gözü orada oluyor. Sindey kutlama turizmi açısından zor bir yerde. İnsanlar 20 saatte Avustralya'ya gelebiliyor. Oysa İstanbul tam Avrupa ile Asya'nın kesiştiği noktada. Buraya insanların ulaşması çok daha kolay. Böyle devam ederseniz görsel şovlarda İstanbul'u bir marka haline getirirsiniz" dedi.




16 yıl önce