|

Civelek, Türkiye'nin ikinci kadın valisi

Valiler Kararnamesi ile Yalova Valiliği'ne atanan Esengül Civelek, Leyla Aytaman'dan sonra Türkiye'nin ikinci kadın valisi oldu. Atamanın kendisini mutlu ettiğini kaydeden Esengül Cevelek, "Türkiye'nin ilk kadın müsteşarı olmamdan sonra ikinci kez böylesine bir gurur yaşıyorum" dedi

00:00 - 18/08/2011 Perşembe
Güncelleme: 00:33 - 18/08/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Civelek, Türkiye'nin ikinci kadın valisi
Civelek, Türkiye'nin ikinci kadın valisi

Yeni Valiler Kararnamesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullan Gül tarafından onaylanmasıyla Yalova Valiliği görevine Esengül Civelek getirildi. 1991-1995 yılları arasında Muğla Valiliği yapan Aytaman'dan 20 yıl sonra Türkiye'nin ikinci kadın valisi Yalova'ya atandı. Daha önce üst düzey pek çok görevde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlığı'ndan valiliğe atanan Civelek, Türkiye'nin ilk kadın müsteşarı olma unvanını da taşıyordu. Civelek, böylece cumhuriyet tarihinin ikinci kadın valisi unvanını aldı. Atama kararı ile ilgili görüşlerini açıklayan Esengül Civelek, 'Bu benim için çok büyük bir onur ve gurur. Bana duyulan bu güvene layık olmaya çalışacağım' dedi.

GURUR DUYDUM

Yalova'nın her bakımdan kalkınması, büyümesi, gelişmesi için tüm taraflarla el birliği, iş birliği ve gönül birliği içinde çalışacağını belirten Civelek, şunları söyledi: 'Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bana verilen bu en önemli kamu hizmetini layıkıyla yerine getirmeye çalışacağım. Benim için en öncelikli konu, vatandaşın huzuru. İnşallah bu önemli görevi başarıyla yerine getiririm. Ben daha önce de buna benzer bir gurur Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarlığım döneminde yaşamıştım. Türkiye'nin ilk kadın müsteşarı olmamdan sonra ikinci kez böyle bir gurur yaşıyorum.'

8. AYDA 4. VALİ

Öte yandan Civelek, Dursun Ali Şahin, Yusuf Erbay ve Osman Çapalı'nın ardından Yalova'nın 2011 yılı içindeki 4. valisi oldu. 2010 yılı Ağustos ayında Yalova Valisi olan Dursun Ali Şahin, eski vali Yusuf Erbay'ın açtığı göreve iade davasını kazanmasıyla merkeze alınmıştı. Erbay'ın genel seçiminde milletvekili adayı olmasının ardından da bu görevi 5 aydır Osman Çapalı yürütüyordu.


Esengül Civelek kimdir?

1958 yılında Aydın'ın Nazilli ilçesinde doğan Esengül Civelek, 1980'de Maliye Bakanlığı, Hazine Genel Müdürlüğü ve Milletlerarası İşbirliği Teşkilatı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Dairesi Meslek Memurluğunda göreve başladı. Daha sonra sırasıyla Türkiye Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş, Uluslararası Haber Ajansı A.Ş, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünde üst düzey görevlerde bulunan Esengül Civelek, 1997 yılında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun bağlı olduğu Devlet Bakanlığı'ndan altın madalya, Yardımseverler Derneği Genel Başkanlığı'ndan altın berat ile ödüllendirildi. 2 çocuk annesi ve iyi derecede İngilizce bilen Civelek'in eşi İsmet Gürbüz Civelek de 2003 yılında Hatay Valisi iken yaşamını yitirmişti.


Leyla Ataman 4 yıl görev yaptı

Türkiye'nin ilk kadın valisi, Lale Aytaman,. Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı döneminde Anavatan hükümeti tarafından Muğla'ya atanmıştı. Türkiye tarihine geçen Lale Aytaman, 1991-1995 yılları arasında Muğla'da görev yaptı. AK Parti de 2005'te Kazan Kaymakamı Özlem Gevrek Bozkurt'u Nevşehir valisi yapmak istemişti. Bozkurt'un kararnamesi zamanın Cumhurbaşkanı Sezerden geri dönmüştü.

13 yıl önce