|

Çocuklar için 50 STK devrede

Aile, kadın, çocuk ve gençlere yönelik çalışmalar yürüten 50 STK, ölümleriyle Türkiye’yi yasa boğan Eylül ve Leyla için ortak bildiri yayımladı. Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Figen Şaştım, “Çocuklara yönelik taciz ve tecavüz suçlarının en üst hadden yargılanması gerekir. Kesinlikle iyi hal indirimi uygulanmamalı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 7/07/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Eylül Yağlıkara - Leyla Aydemir
Eylül Yağlıkara - Leyla Aydemir

Aile, kadın, çocuk ve gençlere yönelik çalışmalar yürüten 50 sivil toplum kuruluşu (STK) ölümleriyle Türkiye’yi yasa boğan Eylül Yağlıkara ve Leyla Aydemir için ortak bildiri yayımladı. Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Figen Şaştım, “Çocuklara yönelik taciz ve tecavüz suçlarının en üst hadden yargılanması gerekir. Kesinlikle iyi hal indirimi uygulanmamalı” dedi. Hukukçu Kadınlar Derneği öncülüğünde hazırlanan bildiride, çocuklara yönelik ihmal ve istismar vakalarına işaret edilerek bu konuda hukuki, psikolojik ve sosyolojik düzlemde devlet ve sivil toplum nezdinde acilen yeni çözümler üretilmesi gerektiği belirtildi.

SUÇTAN ÖNCE ENGELLENMELİ

Devletin son yıllarda bu tip olaylarda suçun işlenmeden önce engellenmesi ve cezalar konusunda üst seviyede kanuni düzenlemeleri hayata geçirdiği aktarılan bildiride, düzenlemelere karşın bu suçların önüne tam olarak geçilmesinin tam olarak mümkün olmadığı ifade edildi. Bu kapsamda 50 STK’nin Hukukçu Kadınlar Derneğinin çağrısıyla “çocuk istismarı ve ihmali” gündemiyle bir araya geldiğine dikkat çekilen bildiride, şu değerlendirme yapıldı:

İYİ HAL İNDİRİMİ OLMASIN

“Çocuk istismarı ve ihmali olaylarına yönelik hukuksal, psikolojik, sosyolojik ve eğitim alanlarında önleyici, caydırıcı/cezalandırıcı, koruyucu ve onarıcı çalışmaların mevzuat dayanağı oluşturularak bir an önce hayata geçirilmeli, bahis konusu suçların faillerinin kanunda yapılacak düzenleme ve iyileştirmelerle en üst hadden cezalandırılmalıdır. Taciz, tecavüz, ensest gibi cinsel istismar suçlarına hiçbir şekilde iyi hal indirimi uygulanmamalıdır. İstismara maruz kalan çocuk ve yetişkine kanunlarla tam bir destek ve koruma sağlanması gerekmektedir.”

HEPİMİZİN ORTAK GÖREVİ

Ailelerin ve çocukların medyanın bilinçli kullanılması noktasında eğitilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, şunlar kaydedildi: “Suça ve suçluya sıfır toleransla mücadele etmek devletimizle birlikte sivil toplum kuruluşları olarak hepimizin ortak görevidir.”


İdam için referandum

Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Figen Şaştım, “İdam konusunda açıkçası talepkar olan STK’larımız var. Her suça idam gelsin demiyoruz. Tecavüz, cinsel istismar konularında etkili bir mücadele verilmesinden yanayız. Bu noktada idam Türkiye’ye getirilecekse referandum ile yapılmalı. Türkiye, AB’ye girme yolunda hala beklentisi olan bir ülke. Bu doğrultuda halkın yüksek talebi doğrultusunda çalışma yapılsın. Hükümetimizin uluslararası alanda zor durumda kalmasını istemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

#Çocuk istismarı
#STK
#İdam
6 yıl önce