|

‘Çoklu baro’ örnekleri masada

Baroların yapısını değiştirecek çözümler aranırken, ‘çoklu baro’ sisteminin dünya örnekleri inceleniyor. AK Parti’nin hukukçuları, oluşturacakları taslağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. ‘Çoklu baro’ sisteminin uygulandığı ülkeler arasında Fransa, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile ABD bulunuyor.

Osman Özgan
02:00 - 16/05/2020 Cumartesi
Güncelleme: 00:52 - 16/05/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Cuma hutbesinde Kur’an-ı Kerim’deki ‘zina’ ve ‘eşcinsellik’ hükümlerini hatırlatan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ankara Barosu’nca linç edilmek istenmesinin ardından duruma el koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından baroların yönetim yapısı ve seçim yöntemlerinde yapılması öngörülen düzenlemenin çalışmaları sürüyor. Bu konuda birçok alternatif üzerinde çalışma yapılırken, en çok tartışılan konu ise “çoklu baro” sistemi oldu.

AVRUPA’DA ÇOKLU BARO SİSTEMİ

AK Parti’nin hukukçu milletvekilleri, çoklu baro sisteminin uygulandığı ülkeleri çıkardı ve uygulamaları mercek altına aldı. Çoklu baro sisteminin uygulandığı ülkeler arasında Fransa, Almanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile ABD de bulunuyor. ABD’de çoklu baro sistemi 8 eyalette uygulanıyor. İngiltere’de ise avukatların uzmanlık alanına göre ceza, ticaret veya aile hukukçuları barosu gibi çeşitli barolar bulunuyor.

Dünyadaki örnekleri üzerinden çoklu baro sisteminin avantajları ve dezavantajları değerlendirilecek. Buna göre de önümüzdeki hafta içerisinde bir taslak hazırlanacak. Hazırlanacak taslağın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağı ve nihai kararın bu aşamadan sonra verileceği belirtiliyor.

#Baro
#Sistem
#Hutbe
4 yıl önce