|

Çöküşün resmi

Öcalan'ın Kenya'dan Türkiye'ye getirildiği uçakta yapılan çekimler, Apo'nun çöküşünü gösterdi. Elleri ve gözü bağlı olarak uçağa bindirilen Öcalan, eğer verilirse hizmet etmek istediğini söyledi

.
00:00 - 18/02/1999 Perşembe
Güncelleme: 11:05 - 7/11/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Çöküşün resmi
Çöküşün resmi

PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın Kenya'da gerçekleştirilen operasyonla yakalanmasından sonra Türkiye'ye getirilişi sırasında uçakta çekilen görüntüleri ve fotoğrafları ile Kenya'ya giriş yaptığı pasaportun fotoğrafları basına dağıtıldı. Uçaktaki görüntülerinden sıkıntılı ve gergin olduğu görülen örgütün elebaşının pasaport fotoğraflarından da Kıbrıs Rum kesimince düzenlenen kırmızı renkli diplomatik pasaportla Kenya'ya giriş yaptığı belirlendi.

Tüm televizyon kanallarından yayınlanan bant kaydı, uçağın Kenya'ya inişi ile başlıyor ve terör örgütünün elebaşının uçaktaki görüntüleri ile devam ediyor. Uçakta yapılan 15.2.1999 tarihli ve saat 23.07 olarak tespit edilen kayıtta, örgütün elebaşının ilk görüntüsünde, üzerinde füme renkli bir takım elbise ve beyaz gömlek giydiği görülüyor. Operasyonu gerçekleştiren yüzleri kapalı tim tarafından uçağa alınan Öcalan kelepçeli ve gözleri bağlı şekilde uçağın koltuğuna emniyet kemeri ile bağlanıyor. Toplam 7 dakikalık kaydın ilerleyen dakikalarında, operasyonu gerçekleştiren tim mensuplarının örgütün elebaşının gözlerindeki bandı açtığı ve "Memlekete hoşgeldin Öcalan. Sağlığın nasıl?" diye sordukları duyuluyor. Görüntülerden sıkıntılı, gergin olduğu ve terlediği görülen Öcalan, video kaydın ilerleyen bölümlerinde gözleri bantlı şekilde uzanmış halde yer aldığı izlenebiliyor.

Apo'nun uçaktaki sözleri

Öcalan'la görevlilerin uçakta yaptıkları şöyleşi şöyle:

Görevli:
Abdullah Öcalan, memlekete hoşgeldin.
Öcalan:
Sağol.
Görevli:
Nasılsın, sağlık durumun nasıl?
Öcalan:
İyi.
Görevli:
Sağlıktan bir problemin yok yani?
Öcalan:
(Midesini işaret ediyor.)
Görevli:
Ne var, midende ağrı mı var, ekşime mi var? Yanıyor mu?
Öcalan:
(Başını evet anlamında sallıyor.)
Görevli:
Tamam biz gerekli tedaviyi yaparız, yaptırırız gidince.
Öcalan:
(Gözlerini kapatıyor.)
Görevli:
Tamam gözlerini kapatmana gerek yok. İstersen suyla silelim. Silelim mi? Bant rahatsız ettiyse suyla silelim.
Öcalan:
(Hayır anlamında başını sallıyor.)
Görevli:
Sen şimdi bizim misafirimizsin. Şimdi sana bir şeyler sormak istiyorum. Rahat ol. Kendini öyle sıkıntıya sokma. İstediğin bir şey varsa...
Öcalan:
Ben ülkemi severim. Annem de Türk'tü. Eğer bir hizmet gerekirse yaparız. Onun dışında bana bir şey sormayın.
Görevli:
Bizim sorduğumuz sorulara cevap vermiş olursan, hizmet yapmış olursun.
Öcalan:
Türkiye'ye dönünce hizmet edeceğim. Fırsat verirseniz ederim.
Görevli:
Bak şimdi kayıt yapıyoruz...
Öcalan:
Kaydedin, yayınlayın. İşkence etseydiniz... İşkence etmediniz. Ama ben gerçekten söylüyorum. Türkiye ve Türk halkını seviyorum. Onlar için iyi hizmet edeceğime inanıyorum. Fırsat verilirse yaparım.
Görevli:
Fırsat veririz de istediklerin ne? Öcalan: Kendinizi de o kadar yormayın. Böyle şeylere gerek yok.
Görevli:
Yok zaten bir emniyet tedbiri.
Öcalan:
Bir fırsat verilirse, bir hizmet imkanım varsa ki inanıyorum vardır, hizmet yapabilirim.
Rum pasaportlu

Basına dağıtılan toplam 7 fotoğraftan 4'ünde Abdullah Öcalan'ın uçaktaki görüntüleri yer alırken, 3 fotoğrafta da Kenya'ya giriş yaptığı kırmızı pasaportun fotoğrafları bulunuyor. 2 Şubat 1999 tarihli Kenya'ya giriş damgası bulunan pasaportun, Kıbrıs Rum kesimi tarafından verildiği anlaşılıyor. Lazaros Mavros adına düzenlenen CO15918 numaralı pasaportta, Öcalan'ın 09.08.1953-Lefkoşa doğumlu olduğu belirtiliyor. 5 yıllık geçerlilik süresi bulunan kırmızı pasaportta, Öcalan'ın siyah beyaz fotoğrafı ile imzası da bulunuyor.


25 yıl önce