|

Çözüm için acımızı unuturuz

Diyarbakır'dan İmralı görüşmelerine iki anlamlı destek geldi. 1993'te PKK'ya katılan oğlundan bir daha haber alamayan Dilane Hanım, 'Ben inanıyorum ki Erdoğan bu kanı durdurur' dedi. Kardeşi şehit düşen Ahmet Büyükburç ise, katili affedemeyeceğini ama çözüm için acısını kalbine gömebileceğini söyledi.

Cihat Arpacık
00:00 - 13/01/2013 Pazar
Güncelleme: 23:31 - 12/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Çözüm için  acımızı unuturuz
Çözüm için acımızı unuturuz

Merkezi Diyarbakır'da bulunan Yurt Savunması Şehit ve Gazi Aileleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Büyükburç, 'Bu sorunda olan hep halkımıza oluyor. Şehitlerin yüzde yüzü fakir fukara. Halkın ekonomisi de bitmiş durumda. Köylüler ekinini biçemiyor. Örgüt yüzünden hayvancılık da bitti' diyor. Büyükburç, 'Sadece Diyarbakır'da derneğimize üye olan 353 aile var. Hepsinin ciğeri yanıyor. Ülke insanıyla güzeldir. Artık bu kan durmalı. Süreci destekliyoruz' diye konuştu.

ACISINI KALBİNE GÖMERİM

Büyükburç'un kardeşi de 1994 yılında henüz 21 yaşındayken Erzincan'da şehit düşmüş. Büyükburç, 'Ben kardeşimi öldüreni affedemem. Ama kanın durması için acısını kalbime gömerim. Gelecek nesiller için bu kan durmalı' ifadelerini kullandı.

Ahmet Büyükburç
Başbakana müteşekkiriz

Sadece Diyarbakır'da 353 şehit ailesi olduğuna dikkat çeken Büyükburç, 'Şırnak'tan sonra en fazla şehit veren il Diyarbakır'dır. Yeniden barış ve müzakere sürecini başlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a müteşekkiriz' ifadelerini kullandı.

Oğlumu dağdan indirene destek veririm

Kürtçe ''Oğlumu bana verin'' diye seslenen Dilane Hanım terörü bitirmek için atılan adımdan umutlandığını söyledi. Hanım, ''Eğer yaşıyorsa oğlumu istiyorum. Ölüyse mezarını bulun. Başbakan Erdoğan''ın bu kanı durduracağına inanıyorum'' dedi.

Türkiye''de barış ve kardeşlik ortamının sağlanması için başlatılan açılımlar, uygulamaya konulan projeler, en çok yıllardır evlatlarından haber alamayan anneleri umutlandırıyor. 1993 yılında henüz 18 yaşındayken PKK''ya katılan oğlu Şadi''nin ''eve döneceği'' günü bekleyen Dilane Hanım o annelerden biri. ''Şadi''yi dağdan indirecek, eve getirecek'' her şeye koşulsuz destek verilmesi gerektiğini söyleyen Dilane Hanım, tüm projeyi oğlu üzerinden kuruyor. Hiç Türkçe bilmeyen Dilane Hanım ile tercüman aracılığıyla konuşuyoruz. ''O''nu dağa çıkaran öfkeydi'' diyor oğlu için. Dilane Hanım, ''Ben inanıyorum ki Tayyip (Erdoğan) bu kanı durdurur. Eğer yaşıyorsa oğlum gelsin evine. Yok öldüyse mezarının yerini söyleyin bana. Şu hayatta ne kadar vaktim kaldı ki'' diyor.

Diyarbakır''da yan yana evlerde oturan Hanım ve Güllü 2 yaşlı kadın. Yıllardır komşular. Beraber büyümüş çocuklar. 1''i kız 1''i erkek. Akranlar. 2001''de aynı anda çıkmışlar dağa. 2''sinin de ölüm haberi gelmiş. Yıllardır oğlunun acısıyla yaşayan 68 yaşındaki Hanım ''Artık yeter. Nasıl olacaksa olsun ama bu kavga sona ersin. Barış, barş, barış.'' diyor.

11 yıl önce